این آبمیوه ارزان شما را از حمله قلبی محافظت میکند؛ اما آیا میتوانید طعم آن را تحمل کنید؟

محققان نشان دادهاند که مصرف تنها دو دوز آب چغندر در روز میتواند تفاوت قابل توجهی در سلامت قلب، به ویژه برای بزرگسالان مسنتر، ایجاد کند.
این مطالعه که توسط محققان دانشگاه اکستر در بریتانیا انجام شده است، نشان داد که این آبمیوه غنی از نیترات میتواند فشار خون بالا را که یکی از علل اصلی حملات قلبی و سکته مغزی است، کاهش دهد.
در این مطالعه که شامل افراد بالای ۷۰ سال بود، محققان دریافتند که نوشیدن روزانه آب چغندر فقط به مدت دو هفته به کاهش فشار خون تا سطح سالم کمک میکند. همچنین به نظر میرسد که این آبمیوه برای جوانان زیر ۳۰ سال نیز مفید است و سطح باکتریهای مفید در دهان را افزایش میدهد که از سلامت قلب پشتیبانی میکند.
پروفسور آنی وانتالو، که رهبری این مطالعه را بر عهده داشت، گفت: «ما میدانیم که رژیم غذایی سرشار از نیترات فوایدی برای سلامتی دارد، اما با افزایش سن، بدن اکسید نیتریک کمتری تولید میکند، ترکیبی که برای گشاد شدن رگهای خونی مهم است. بنابراین، تشویق افراد مسن به خوردن سبزیجات غنی از نیترات مانند چغندر، اسفناج، شاهی آبی، کرفس و کلم ممکن است فواید سلامتی طولانیمدتی داشته باشد.»
اعتقاد بر این است که سبزیجات غنی از نیترات، وجود باکتریهای مفید در دهان و روده را افزایش میدهند که به کاهش کلسترول مضر و فشار خون کمک میکند. وقتی نیتراتها وارد بدن میشوند، به اکسید نیتریک تبدیل میشوند که به شل شدن رگهای خونی و بهبود جریان خون کمک میکند.
در طول مطالعه شش هفتهای، ۹ سالمند و ۹ جوان برای بررسی تأثیر آب چغندر بر فشار خون و سلامت عروق مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج با گروه کنترل که نوشیدنی دارونما حاوی نیترات مصرف میکردند، مقایسه شد. نتایج نشان داد سالمندانی که آب چغندر مصرف کردند، کاهش قابل توجهی در فشار خون و سطح پایینتری از باکتری مضر Prevotella که با افزایش خطر مرگ مرتبط است، تجربه کردند. آنها همچنین سطح بالاتری از باکتری مفید برای قلب، Neisseria، داشتند.
دکتر لی پنیستون از شورای تحقیقات علوم بیوتکنولوژی و زیستشناسی، که در این مطالعه مشارکتی نداشت، در مورد نتایج مطالعه گفت: «این مطالعه نمونه بسیار خوبی از چگونگی استفاده از زیستشناسی برای درک رابطه پیچیده بین رژیم غذایی، میکروبیوم و پیری سالم است.»
طبق گزارش بنیاد قلب بریتانیا، روزانه حدود ۲۷۰ نفر در بریتانیا به دلیل حملات قلبی در بیمارستان بستری میشوند و سالانه بیش از ۱۷۵۰۰۰ مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی ثبت میشود.
فواید بالقوه آب چغندر به قلب ختم نمیشود. تحقیقات قبلی همین تیم از دانشگاه اکستر نشان داده است که این آب ممکن است با افزایش جریان خون به مغز و مهار برخی از واکنشهای شیمیایی مرتبط با بیماری آلزایمر، به کاهش خطر زوال عقل کمک کند.