از چه سنی و چگونه مسائل جنسی را به کودکان آموزش دهیم؟
یکی از چالشهای مهم والدین در دوران نوجوانی فرزندانشان، گفتگو در مورد روابط جنسی است. اما این مسئله در چه زمانی و به چه صورت باید مطرح شود؟
اگرچه بسیاری از والدین از برقراری این گفتگوها هراس دارند، اما متخصصان تأکید میکنند که این مکالمات برای سلامت و ایمنی جنسی نوجوانان بسیار ضروری است.
به گزارش مدیکال اکسپرس، نوجوانانی که به صورت آزادانه با والدین خود در مورد مسائل جنسی گفتگو میکنند، کمتر درگیر رفتارهای پرخطر جنسی میشوند. این گفتگوها به آنها کمک میکند تا با آگاهی بیشتر، تصمیمات آگاهانهتری بگیرند.
البته این گفتگوها نباید یکبار و برای همیشه باشند، بلکه باید بطور مستمر و متناسب با سن و رشد نوجوان ادامه یابند. هدف، ایجاد یک ارتباط باز، صادقانه و بدون قضاوت در مورد روابط و تمایلات جنسی است.
متخصصان میگویند والدین میتوانند از قبل از ۱۰ سالگی، درباره تغییرات بدنی و بلوغ با کودکانشان گفتگو کنند. سپس در دوران نوجوانی، مباحثی مانند عملکرد سیستم تولیدمثل، داشتن روابط سالم و اهمیت رضایت متقابل را مطرح کنند.
حتی اگر والدین اعتقادات مذهبی یا فرهنگی دارند که با این مباحث در تضاد است، کارشناسان میگویند اجتناب از آنها نمیتواند راهحل باشد چرا که نوجوانان در نهایت از منابع دیگر اطلاعاتی خواهند گرفت که ممکن است نادرست باشد.
یکی از دغدغههای والدین این است که شاید همه پاسخها را ندانند. اما روانشناسان میگویند لازم نیست والدین در این زمینه متخصص باشند، بلکه گوش کردن همدلانه و عدم قضاوت کردن مهم است.
در نهایت، اگر نوجوانی درباره گرایش جنسی یا هویت جنسیتی خود سوال کند، نکته اصلی این است که با قبول و پذیرش رفتار کنید و به او فرصت کشف احساسات دهید. چنین مکالمهای فرصتی برای ایجاد اعتماد است.
کارشناسان هشدار میدهند که عدم گفتگوی باز در این زمینه، ممکن است نوجوانان را به سمت خطرات و رفتارهایی مانند بارداری نامطلوب یا انتقال بیماریهای آمیزشی سوق دهد.