ماجرای عکاسی گردشگران چینی با اسلحه در افغانستان چیست؟
تصاویر منتشرشده از توریستهای چینی در افغانستان معمولاً ویژگی مشترکی دارند: حضور آنها با اسلحه. اما ماجرای این عکسها چیست؟
برخی از این گردشگران حتی آرپیجی در دست گرفته و با آن عکس یادگاری میگیرند. اما حضور این گردشگران در مناطق حساس افغانستان دلیل جالبی دارد.
یکی از این توریستها، «هوی زیمو»، اینفلوئنسری چینی با بیش از ۵۰۰ هزار دنبالکننده است. او در سپتامبر تصاویری از بازدید خود از بند امیر در افغانستان منتشر کرد؛ منطقهای که طالبان حضور زنان را در آن ممنوع کرده است. هوی زیمو با پوشیدن عبای زنان افغان و پوشاندن کامل بدن و صورت خود، در بازارهای افغانستان حاضر شده و در ویدئویی رفتار مردان افغان با زنان خارجی را به تصویر کشیده است. او نشان میدهد که طالبان حتی هنگام مشاهده او در حال رانندگی بهتنهایی نیز واکنشی نشان نمیدهند.
گزارشها نشان میدهد که از زمان به قدرت رسیدن طالبان در اوت ۲۰۲۱، علاقه گردشگران خارجی، بهویژه از چین، افزایش یافته است. طبق آمار مدیریت گردشگری کابل، در سال ۲۰۲۳ حدود ۷۰۰۰ گردشگر از افغانستان بازدید کردهاند که این عدد نسبت به سال ۲۰۲۱ افزایش ۹۱۳ درصدی داشته است.
گردشگران چینی هنگام ورود به فرودگاه کابل با بنری به زبان ماندارین مواجه میشوند که یک پارک صنعتی چینی را تبلیغ میکند. در کابل مکانهای مختلفی مانند مؤسسه آموزش زبان چینی، یک رستوران چینی و «مرکز اجناس جدید چینی» فعالیت میکنند که به نظر میرسد برای جامعه چینی طراحی شده باشند.
برخی گردشگران تجربههای خود را در شبکههای اجتماعی منتشر کرده و از صلح و آرامش مناطق روستایی، استقبال گرم مردم محلی و میراث فرهنگی افغانستان یاد کردهاند. پروازهای مستقیم از شهرهایی مانند دهلی نو و دبی به کابل نیز سفر به این منطقه را آسانتر کرده است.
در حالی که کشورهای غربی مانند آمریکا و بریتانیا مأموریتهای دیپلماتیک خود را در افغانستان متوقف کردهاند، چین تعاملات خود را با طالبان حفظ کرده است. در سال ۲۰۲۳، چین به اولین کشوری تبدیل شد که سفیر خود را به افغانستان اعزام کرد. همچنین، در این سال تبادل تجاری بین دو کشور به ۱ میلیارد دلار رسید.
افغانستان با دارا بودن ذخایر معدنی ارزشمند، از جمله لیتیوم و طلا، در تلاش است صنعت گردشگری خود را توسعه دهد. بااینحال، پرسشهایی درباره اهداف واقعی این تلاشها و خطرات احتمالی آن مطرح است.