ترکی الفیصل شرایط عربستان سعودی برای عادیسازی روابط با اسرائیل را فاش کرد
پس از انعقاد توافق بین عربستان و ایران برای بازگرداندن روابط دو کشور که نزدیک به ۷ سال قطع شده بود، سؤالات متعددی در مورد تأثیر این اقدام بر پروندههای «داغ» منطقه مطرح شد.
روز جمعه، ایران و عربستان سعودی پس از مذاکراتی که به میزبانی چین برگزار شد، طی دو ماه آینده روابط دیپلماتیک خود را که از سال ۲۰۱۶ قطع شده بود، ازسرگیری کردند، اقدامی که ناظران انتظار دارند تغییرات دیپلماتیک منطقهای بزرگی را در پی داشته باشد.
این تغییرات و تأثیر توافق بر سر برخی مسائل و شرایط عربستان برای عادیسازی با اسرائیل را شاهزاده ترکی الفیصل، رئیس هیئت مدیره مرکز تحقیقات و مطالعات اسلامی ملک فیصل و رئیس سابق اطلاعات عربستان سعودی در گفت و گو با «فرانس ۲۴» بیان کرد.
شاهزاده ترکی الفیصل، رئیس سابق اطلاعات عربستان سعودی، در مورد شرایط پادشاهی برای عادیسازی روابط با اسرائیل گفت: «شرایط مشخص است، ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی با مرزهای به رسمیت شناخته شده با بیتالمقدس به عنوان پایتخت آن و بازگشت قدس. اینها شرایط پادشاهی است که در ابتکار عربی که توسط ملک فقید، عبدالله بن عبدالعزیز آل سعود راهاندازی شد، وضع شده است.»
الفیصل در پاسخ به این سوال که آیا میتوان بدون دستیابی به این شرایط عادیسازی کرد، گفت: «این صحبتها از سوی مسئولان مطرح شده است نه من. من همیشه میگویم منتظر بیانیه رسمی باشید.»
این مقام سابق سعودی در مورد توافق با ایران، تایید کرد که مذاکرات ریاض و تهران با میانجیگری عراق و عمان دو یا سه ساله است، اما آنچه در این مورد جدید است حضور میانجی چینی است که ما موضوع عدم آگاهی او را داشتیم.
شاهزاده ترکی الفیصل در پاسخ به اینکه آیا میانجیگری چین گامی اضافی برای فاصله گرفتن با واشنگتن است، گفت: «روابط عربستان و آمریکا استراتژیک است و این نشان میدهد که دو کشور در چند زمینه نظامی، انسانی، سیاسی، امنیتی، تبادل علم و توافقنامهها دارای منافع مشترک هستند.
وی در خصوص تاثیر این روابط بر بحران کاهش تولید، با بیان اینکه وقایع ثابت کرد کاهش تولید اوپک پلاس قیمت نفت را افزایش نداد، تاکید کرد: «آمریکاییها متوجه شدند که موضع اوپک برای تضمین ثبات نفت موضع درستی است. قیمتها که در مرحله قبل دورهای پر فراز و نشیب را پشت سر گذاشتند.
رئیس سابق اطلاعات عربستان درباره تأثیر این توافق بر بحران یمن گفت: «این چیزی است که ما از نتایج توافق خواهیم دید. شکی نیست که ایران در تعارض و کمک به شبه نظامیان حوثی نقش داشته است.»
وی افزود: «این توافق ممکن است انتخاب رئیس جمهور در لبنان را تسهیل کند.» الفیصل در خصوص تضمین عدم عقب نشینی ایران از مفاد توافق، گفت: «ضامن این توافق، چین است، زیرا این کشور میانجی در تکمیل آن بوده و در خاک خود امضا کرده است و این نشان میدهد که توافق بین سه طرف ابزاری را برای اطمینان از اجرای آن در اختیار آنها قرار داده است.»
وی ادامه داد: «من فکر میکنم در همه قراردادها تفاهمات و ضمانتهایی وجود دارد که مخفی نگه داشته میشود، اما این موارد چیست؟ من با آن آشنا نیستم.»
ترکی الفیصل در مورد تأثیر توافق بر بحران سوریه گفت: «من مشتاقانه منتظر هستم که بر آنچه در سوریه اتفاق میافتد تأثیر بگذارد. با مقامات سوری تماس گرفته شده است تا اجازه ارسال کمکهای عربستان به کسانی که تحت تأثیر زلزله قرار گرفتهاند را بدهند که نشان میدهد ممکن است اولین گام برای آنچه ممکن است اتفاق بیفتد باشد.»
وی درباره احتمال بازگشت سوریه به اتحادیه عرب گفت: «نمیدانم اما در حال حاضر توجیهی نمیبینم تا ببینیم چه مراحلی ممکن است دنبال شود.»