مرگبارترین بلایای طبیعی در سال ۲۰۲۳
جهان در سال ۲۰۲۳ از انواع مختلف بلایای طبیعی از سیل، زلزله، سونامی و طوفانها گرفته تا موج گرمای بیسابقه در امان نبوده است.
در حالی که وقوع حوادث طبیعی و رویدادهای شدید آب و هوایی در جهان به علت تغییرات اقلیمی در حال عادی شدن است، هزینههای برجا مانده ناشی از این بلایا نیز در جهان رو به افزایش است.
بلایای طبیعی و رویدادهای شدید آبوهوایی تقریبا در هر گوشه از جهان در سال ۲۰۲۳ مرگ و ویرانی را به همراه آورد و این در حالی است که سیاره زمین گرمترین سال ثبت شده را تجربه کرد.
خسارت سهمگین بلایای طبیعی به اقتصاد جهان در نیمه اول سال ۲۰۲۳
حوادث و بلایای طبیعی در سال روپایان (۲۰۲۳) منجر به مرگ هزاران نفر در سراسر جهان شد. خسارات اقتصادی ناشی از این بلایا نیز بسیار بالا بوده است.
بلایای طبیعی در سال ۲۰۲۳ از سیل در لیبی و کالیفرنیا گرفته تا خشکسالی در اوگاندا و زلزله در ترکیه، سوریه، مراکش و افغانستان، نقاط مختلف جهان را تحت تاثیر قرار دادهاند.
در این مطلب نگاهی به شدیدترین و بدترینِ بلایای طبیعی سال ۲۰۲۳ در جهان خواهیم پرداخت:
زلزلههای فاجعهبار
ششم فوریه (۱۷ بهمن) دو زمینلرزه به قدرت ۷.۷ و ۷.۶ در فاصله نُه ساعته مناطق جنوب شرقی ترکیه را لرزاند و هزاران خانه را ویران کرد. این زمینلرزهها و صدها پسلرزه آن در ۱۱ استان ترکیه و کشورهای همسایه بویژه سوریه احساس شد.
تلفات این زلزله همچنان از زمان وقوع آن با ادامه کشف و شمارش اجساد حین آواربرداریها افزایش یافته است.
«سلیمان سویلو»، وزیر کشور ترکیه آمار تلفات زلزله ویرانگر ششم فوریه در جنوب شرق این کشور را بیش از ۵۰ هزار تن اعلام کرد.
زمینلرزه ۶.۹ ریشتری بامداد جمعه ۸ سپتامبر در مراکش که کانون آن ۷۷ کیلومتری جنوب غربی شهر مراکش بود، به کشته و مصدوم شدن هزاران نفر منجر شده است.
این زمینلرزه به بزرگی ۶.۹ ریشتر که قویترین زلزله در تاریخ این کشور واقع در شمال آفریقا محسوب میشود. این زمینلرزه، دهها روستا را به ویرانه تبدیل کرد.
اینفوگرافیک | پرخسارتترین بلایای طبیعی جهان در ۱۰ سال گذشته
سیلهای ویرانگر
سال ۲۰۲۳ با یک بحران بزرگ انسانی در پاکستان آغاز شد؛ جایی که سیلهای موسمی در تابستان جان دستکم هزار و ۷۸۱ نفر را گرفت و تعداد زیادی را آواره کرد؛ گفته میشود که دستکم چهار میلیون کودک همچنان در معرض خطر قحطی و بیماری قرار دارند.
در ماه فوریه، بارانهای شدید همچنین به سیل و رانش زمین در ایالت ساحلی سائوپائولو در جنوب برزیل شد؛ این سیل و پیامدهای آن به کشته شدن ۶۵ نفر و آواره شدن صدها نفر از ساکنان منطقه منجر شد.
بلایای طبیعی در ماه سپتامبر ادامه یافت و سیل ناشی از طوفان دانیل باعث کشته و مفقود شدن دهها هزار نفر در لیبی شد؛ در پی سیل و طوفان سدها فرو ریختند و رانش زمین باعث تخریب شمال شرق این کشور از جمله شهر بندری درنا شد؛ همچنین بیش از ۴۰ هزار نفر مجبور به ترک خانههای خود شدند.
جهان نیز در سال ۲۰۲۳ شاهد چندین طوفان بود که هزاران کشته در مناطق مختلف جهان از جمله، کالیفرنیا، کنگو، یونان، ایتالیا، هند، کره جنوبی، ترکیه، بلغارستان، اسلوونی نروژ و هنگ کنگ برجای گذاشت.
آتشسوزی اراضی جنگلی
صدها آتشسوزی جنگلی که در بهار در کانادا آغاز شد، هزاران نفر از ساکنان نزدیک شهر یلونایف را مجبور به تخلیه منطقه کرد و دود ناشی از شعلههای آتش، مبتلایان به آسم را به اتاقهای اورژانس در سراسر آمریکا فرستاد.
به گفته سازمان دیدهبان محیطزیست، شعلههای آتش نیز ۲ برابر مقدار معمول کربن منتشر کرد؛ این بالاترین رکورد ثبت شده در کانادا است.
یک مطالعه جدید بهداشتی نشان داد که هوای ناسالم ناشی از آتشسوزیهای جنگلی هر ساله باعث مرگ صدها نفر در غرب آمریکا میشود.
آتشسوزی در هاوایی؛ این آتشسوزی جنگلی که در ماه آگوست جزیره مائویی را ویران کرد، دستکم ۹۹ کشته برجای گذاشت.
این در حالی است که تیمهای امداد و نجات، بیش از چهار ماه پس از مرگبارترین آتشسوزی در تاریخ مدرن آمریکا، همچنان در حال بررسی ویرانهها برای یافتن بقایای انسانی هستند.
فاجعهبارترین بلایای طبیعی در ایران طی سال 2019
آتشسوزی اراضی جنگلی در یونان و اسپانیا
آتشسوزیهای جنگلی در ماه آگوست در شمال شرقی یونان ویرانی به بار آورد؛ جایی که ۱۸ مهاجر در جنگلی در حال سوختن در نزدیکی مرز ترکیه جان خود را از دست دادند.
درست یک ماه قبل از آن، آتشسوزی اراضی جنگلی باعث یک سری انفجارهای مهیب در یک انبار مهمات شد که ساکنان جنوب یونان را شوکه و ارتش را مجبور کرد ناوگانی از جتهای جنگنده F-۱۶ را از یک پایگاه هوایی اصلی این کشور تخلیه کند.
در اسپانیا، یک منطقه عظیم به مدت یک هفته در آتش سوخت و هزاران خانواده را مجبور به فرار کرد.
آتشسوزیها در حدی شدید بود که پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا وضعیت را فاجعهبار عنوان کرد.
سازمان جهانی هواشناسی چندی قبل هشداری صادر کرد مبنی بر اینکه دمای کره زمین به دلیل افزایش گازهای گلخانهای ممکن است طی پنج سال آینده به سطوح تاریخی افزایش یافته و به رویدادهای شدید آبوهوایی منجر شود.