هشدار؛ افزایش چشمگیر موارد مرگ بر اثر هاری در ایران
زنگ خطر برای مقابله با بیماری کشنده هاری در کشور به صدا درآمده است. رئیس اداره مبارزه با بیماریهای قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت از مرگ 5 نفر بر اثر ابتلا به هاری از ابتدای امسال خبر داد که 2 نفر از آنها کودک بودند.
بر اساس آمارهای وزارت بهداشت، در سال گذشته بیش از 370 هزار مورد حیوان گزیدگی در کشور گزارش شده که 17 نفر از آنها به بیماری هاری مبتلا و جان باختهاند. این در حالی است که تنها در چند ماه اول امسال، پنج نفر دیگر نیز قربانی این بیماری کشنده شدهاند.
هاری یک بیماری ویروسی است که از طریق گزش حیوانات هار به انسان منتقل میشود. این ویروس از بزاق حیوان ترشح شده و پس از گزش وارد بدن انسان میشود. سپس به نخاع و مغز رسیده و باعث التهاب در آن میشود. متأسفانه پس از بروز علائم هاری در انسان، درمانی برای آن وجود ندارد و مرگ قربانیان قطعی است.
مهمترین راه انتقال بیماری هاری، گزش حیواناتی چون سگ، گربه، گاو، گوسفند، شتر و برخی حیوانات وحشی است. عمده موارد سرایت این بیماری خطرناک نیز از طریق گاز گرفتن سگهای ولگرد و بلاصاحب گزارش شده است.
در سالهای اخیر با افزایش جمعیت سگها و گربههای ولگرد در سطح شهرها و روستاها، خطر ابتلا به بیماری هاری و حیوان گزیدگیهای مرگبار نیز چندین برابر شده است. متاسفانه قربانیان اصلی این معضل کودکان هستند که اخیرا چند کودک در شهرهای مختلف طعمه حمله سگهای ولگرد شده و جان باختهاند.
مسئولان وزارت بهداشت هشدار میدهند برای پیشگیری از هاری لازم است تمامی ارگانها و سازمانهای ذیربط وظایف خود را به درستی انجام دهند. شهرداریها و فرمانداریها باید جمعیت سگهای بلاصاحب را کنترل کنند، سازمان دامپزشکی واکسیناسیون این سگها را بر عهده بگیرد و آموزشهای لازم نیز به مردم داده شود.
کارشناسان توصیه میکنند در صورت گزش توسط هر حیوانی، حتما باید بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه و واکسن هاری دریافت شود. واکسن هاری که از کشورهای هند و فرانسه وارد میشود در این مراکز به صورت رایگان تزریق میگردد. اما اگر علائم هاری در فرد بروز یابد، دیگر راهی برای درمان باقی نمیماند.