ایجاد حصار امنیتی اطراف دو مجموعه تونل عمیق تأسیسات هستهای نطنز جنجال به پا کرد

مؤسسۀ علوم و امنیت بینالمللی» مستقر در واشینگتن مدعی شد که تصاویر ماهوارهای نشان میدهد تهران در حال ایجاد یک حصار امنیتی عظیم پیرامون دو مجموعه تونل عمیق مرتبط با تأسیسات اصلی هستهای نطنز است.
جدیدترین گزارش اندیشکده ISIS که در زمینۀ نظارت و تحلیل برنامههای هستهای کشورهای مختلف فعالیت میکند، میگوید یک تونل جدید با عمق زیاد در کنار تونل قدیمی اطراف نطنز ساخته شده و یک حصار امنیتی عظیم پیرامون دو مجموعه تونل در دست احداث است.
در شرایطی که مذاکرات هستهای ایران و آمریکا در جریان است و تهدیدهای ایالات متحده و اسرائیل برای حمله به این تأسیسات نیز در صورت عدم توافق همچنان ادامه دارد، خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه سوم اردیبهشت ماه نوشت که «مؤسسه علوم و امنیت بینالملل» (آی.اس.آی.اس) این گزارش را براساس تصاویر ماهوارهای اخیر منتشر کرده و خبر ایجاد حصار امنیتی برای تأسیسات اصلی هستهای نطنز از سوی ایران واقعیت دارد.
دیوید آلبرایت، رئیس مؤسسه نیز گفته است «حصار جدید نشان میدهد این تونلها که سالهاست زیر کوه «کلنگ گزلا» در حال ساخت هستند، ممکن است به زودی عملیاتی شوند.»
بهگفتۀ آلبرایت، «این تونلها در عمق بسیار بیشتری، در قیاس با تأسیسات غنیسازی فردو در نزدیکی قم، در حال ساخت هستند.»
براساس این گزارش، تصاویر ماهوارهای مربوط به روز ۹ فروردین «نشاندهندۀ ورودیهای مستحکم به این تونلها، دیوارهای بلند در جادههای پیرامون کوه و حفاریهای بیشتر برای نصب دیوارهای اضافی بوده است. علاوه بر این، «بخش شمالی این حصار به حلقه امنیتی تأسیسات نطنز متصل میشود.»
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، ساعاتی پس از انتشار این گزارش طی پستی در شبکۀ ایکس مدعی شد این گزارش بخشی از «تلاشهای رژیم اسرائیل و برخی گروههای ذینفوذ برای به شکستکشاندن دیپلماسی» است.
وزیر خارجه ایران در عین حال گفت: «هر میلیگرم اورانیوم غنیشده در ایران تحت نظارت کامل و دائمی آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.»
این درحالیست که رافائل گروسی ، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در واکنش به گزارش آی.اس.آی.اس گفت: اگرچه مذاکرات ایران و آمریکا روندی مثبت در پیش دارد، اما تهران باید درباره تونلهای ساختهشده در اطراف سایت هستهای نطنز توضیح دهد.
گروسی که به واشینگتن سفر کرده است، روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت موضوع تونلها را «بارها» با مقامات تهران مطرح کرده و افزود: «ما از آنها میپرسیم این برای چیست؟ آنها میگویند به شما ربطی ندارد!»
او همچنین بار دیگر تأکید کرد ایران سلاح هستهای ندارد، اما احتمال این را که این تونلها برای ذخیرۀ مواد اعلامنشده استفاده شود، «نمیتوان منتفی دانست.»
مقمامات جمهوری اسلامی ایران اعلام کردهاند که سانتریفیوژهای پیشرفته در یکی از این مجموعهها جایگزین تأسیسات نابودشدۀ نطنز خواهد شد؛ تأسیساتی که فروردین ۱۴۰۰ هدف یک حملۀ خرابکارانه قرار گرفت که منجر به قطع گستردۀ برق و آسیب جدی به سانتریفیوژهای پیشرفته شد.
تاکنون دو دور از مذاکرت هستهای ایران و آمریکا برگزار شده و هر دو طرف از آن ابراز رضایت کردهاند. براساس آخرین خبرها، قرار است دور سوم این مذاکرات روز شنبه ششم اردیبهشت بین هیئتهای نمایندگی ایران و آمریکا برگزار شود و همزمان کارشناسان فنی نیز به جزئیات طرح توافق بپردازند.
پیشتر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به مقامات جمهوری اسلامی هشدار داده است که در صورت امتناع تهران از توافق هستهای با آمریکا، ایران را بمباران خواهد کرد.
در برخی گزارشها نیز برنامۀ اسرائیل برای حمله به تأسیسات هستهای ایران در اردیبهشتماه مطرح شده با این هدف که توانایی تهران برای ساخت سلاح هستهای را بهمدت یک سال یا بیشتر عقب بیندازد.
با این حال، رئیسجمهور ایالات متحده در فاصلۀ دور دوم و سوم مذاکرات با ایران گفت که هیچ «عجلهای» برای اقدام نظامی علیه ایران ندارد و به نظر او جمهوری اسلامی خواهان گفتگو است.
پیش از انتشار گزارش جدید آی.اس.آی.اس، محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، نیز دوم اردیبهشت ماه در ستاد فرماندهی کل سپاه پاسداران، با اشاره به نگرانیها در مورد میزان آسیبپذیری مراکز هستهای ایران، گفته بود «تدابیر و اقدامات حفاظتی برای این تأسیسات ادامه دارد.»