اختلاف در اجلاس سران بریکس در مورد عضوگیری جدید و کنار گذاشتن دلار
سران گروه بریکس در نشستی که روز سهشنبه در آفریقای جنوبی آغاز شد، گرد هم آمدند تا مسیر آینده بلوک کشورهای در حال توسعه را ترسیم کنند، اما اختلافات بین اعضای این گروه و تضاد دیدگاهها دوباره ظاهر شده است.
گسترش عضویت در گروه بریکس با گنجاندن کشورهای جدید، مورد استقبال چین و روسیه قرار گرفت تا نفوذ جهانی این گروه را تقویت کرده و آن را به رقیبی قدرتمند برای گروه هفت تبدیل کند، اما این مسئله با حمایت مشابه هند و برزیل همراه نشد.
دو کشور بر این باورند که گسترش این گروه با گنجاندن تعداد زیادی از کشورها، علیرغم حمایت همه اعضا برای جذب کشورهای جدید با اقتصاد قوی و موقعیت استراتژیک، بریکس را از هدفی که برای آن تأسیس شده دور کرده و نفوذ آن را تضعیف خواهد کرد. این دو کشور همچنین عدم تمایل خود را به رقابت و خصومت با کشورهای غربی نیز اعلام کردهاند.
برزیل که لولا داسیلوا رئیس جمهور آن از ایده ایجاد یک واحد پولی واحد در میان کشورهای بریکس حمایت میکند، تاکید کرد که این اقدام به دنبال به چالش کشیدن بلوکهای جهانی یا ایالات متحده آمریکا نیست و گفت که این گروه این کار را انجام نمیدهد. این گروه با رد دلار آمریکا به دنبال تکمیل مبادلات تجاری بین اعضای خود با ارزهای محلی است.
اظهارات رئیس جمهور برزیل و روسیه، ولادیمیر پوتین، مبنی بر اینکه تمایل کشورهای عضو این گروه برای تکیه بر ارزهای محلی در مبادلات تجاری در حال افزایش تقاضا و علاقه است، با تضمین عدم وجود برجام در حال حاضر برآورده شد.
پوتین در یک سخنرانی از پیش ضبط شده گفت: «هدف خلاصی غیرقابل برگشت از دلار در روابط اقتصادی ما در حال افزایش است.»
تنظیمکنندههای آفریقای جنوبی میگویند که موضوع ارز BRICS، ایدهای که برزیل اوایل امسال به عنوان جایگزینی مورد اتکا برای دلار مطرح کرد، مورد بحث قرار نخواهد گرفت.
یکی از مهمترین دلایل اختلاف دیدگاهها بین کشورهای این گروه، اهداف ویژه اعضای آن است. هند و برزیل به دنبال حفظ روابط مستحکم با غرب و ترس از هژمونی چین بر برجام هستند.
رئیسجمهور برزیل در جریان پخش شبکههای اجتماعی از ژوهانسبورگ گفت: ما نمیخواهیم نقطه مقابل G7، G20 یا ایالات متحده باشیم. ما فقط میخواهیم خودمان را سازماندهی کنیم.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در مواجهه با این اختلاف دیدگاه در میان رهبران بریکس، تبدیل این گروه به یک رقیب ژئوپلتیکی را رد کرد.
سالیوان گفت: «این گروه متنوعی از کشورها هستند. آنها دیدگاههای متفاوتی در مورد مسائل مهم دارند.»
تشدید تنش جهانی ناشی از جنگ در اوکراین و تشدید رقابت بین چین و ایالات متحده باعث شد تا چین و روسیه که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور آنها به طور مجازی در این نشست حضور داشت، به دنبال تقویت بریکس باشند.
دو کشور به دنبال این هستند که از این اجلاس که بین ۲۲ تا ۲۴ آگوست در ژوهانسبورگ برگزار میشود، استفاده کنند تا این گروه را که شامل آفریقای جنوبی، برزیل و هند نیز میشود، به وزنه تعادلی برای تسلط غرب بر نهادهای جهانی تبدیل کنند.
روسیه نیز مایل است به غرب نشان دهد که هنوز دوستانی دارد، اما هند در حال تقویت نزدیکی خود با غرب است و برزیل نیز در دوران رهبر جدیدش به سر میبرد.
مقامات آفریقای جنوبی گفتند که بیش ۴۰ کشور برای پیوستن به بریکس ابراز علاقه کردهاند. در میان این کشورها، بیش از ۲۰ کشور به طور رسمی درخواست خود را الحاق کردهاند و انتظار میرود کشورهای دیگر نیز هیئتهایی را به ژوهانسبورگ اعزام کنند.