دیپلماتهای افغان تحت فشار طالبان
با گذشت شش ماه از بازگشت جنبش طالبان بر سر قدرت در افغانستان، اکثر سفارتخانههای این کشور در سراسر جهان با مشکلات مالی بزرگ و فشار فزاینده کابل روبرو هستند اما همچنان از پیروی رژیم جدید خودداری میکنند.
هیچ یک از سفیران، کنسولها یا روسای نمایندگیهای دیپلماتیک منصوب شده از سوی رئیس جمهور پیشین، اشرف غنی، موافقت نکردند که تحت جنبش طالبان که در ماه اوت گذشته، کنترل کشور را به دست گرفتند، کار کنند.
یوسف غفورزی، سفیر افغانستان در نروژ گفت: «ما در وضعیت بسیار ناگواری قرار داریم، اما باید در این شرایط سخت به کار خود ادامه دهیم.» وی افزود: «سفارتخانهها هنوز نقش بسیار مهمی در تلاش برای افزایش کمکهای بشردوستانه و همچنین کمک به بحثهای سیاسی، که وضعیت را تثبیت میکند، ایفا میکنند.»
یک مقام وزارت خارجه آمریکا به خبرگزاری فرانسه گفت: «سفارت و کنسولگری افغانستان تحت فشار شدید مالی هستند. آنها دیگر قادر به استفاده از حسابهای بانکی خود نیستند و سفارت در شرف تعطیلی است.»
این مقام افزود که سفارت و واشنگتن تمهیداتی را اتخاذ کردهاند تا پروسه تعطیل شدن سفارت، به اموال و دارایی آنها لطمهای وارد نکند و تمام داراییهای نمایندگیهای دیپلماتیک در ایالات متحده تا زمان بازگشایی مجدد، حفظ شود.
در سرتاسر جهان، سفرای افغانستان مجبور به کاهش شدید فعالیتهای خود، کاهش قبوض انرژی، هزینههای مواد غذایی و حتی نقل مکان به ملکهای کوچکتر شدهاند.
طالبان به درخواستهای خبرگزاری فرانسه برای گفت و گو پاسخ ندادند، اما قبلا گفته بودند که تا حد زیادی سفارتخانههای افغانستان را کنترل میکنند. با این حال، جنبش نتوانست اعتبار یکی از سخنگویان ارشد خود به نام سهیل شاهین را به عنوان سفیر در سازمان ملل به دست آورد و مجمع عمومی رأیگیری در مورد این موضوع را برای مدت نامحدود به تعویق انداخت.
طالبان با دور زدن سفارتخانههای محلی، هیئتهایی را از کابل به اسلو و ژنو فرستاده بود تا با قدرتهای غربی گفت و گو کنند.