اجلاس سران G20؛ حاضران، غایبان و برجستهترین پروندهها
رهبران قدرتهای بزرگ اقتصادی جهان روز جمعه وارد هند میشوند تا در اجلاس دو روزه G20 که تحتالشعاع جنگ اوکراین و نگرانیها در مورد اقتصاد جهانی و تغییرات آب و هوایی قرار گرفته است، شرکت کنند.
هند این اجلاس را با شعار «یک زمین، یک خانواده، یک آینده» ترویج کرد، اما اختلافات بین رهبران کشورهای گروه ۲۰ همچنان حاکم است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و شی جین پینگ، همتای چینیاش، نشست ۹ تا ۱۰ سپتامبر در دهلی نو را از دست خواهند داد.
نشست G20 شامل ۱۹ کشور و اتحادیه اروپا است و حدود ۸۵ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی و دو سوم جمعیت جهان را تشکیل میدهد.
در زیر مروری بر برجستهترین موضوعات مطرح شده و شخصیتهایی که در جلسه شرکت خواهند کرد و کسانی که تصمیم به غیبت در جلسه گرفتند، آمده است:
جو بایدن
رئیس جمهور آمریکا به امید تقویت اتحادها و حمایت از کشورهای در حال توسعه وارد هند میشود، در حالی که واشنگتن معتقد است چین با مشکلاتی روبرو است.
به گفته جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، در این نشست تلاشها برای مقابله با تعدادی از مسائل، از مبارزه با تغییرات آب و هوایی گرفته تا کاهش پیامدهای اقتصادی و اجتماعی جنگ روسیه علیه اوکراین، مورد بحث قرار خواهد گرفت.
جانت یلن وزیر خزانهداری آمریکا، بایدن را در این سفر همراهی میکند که برای چهارمین مرتبه طی ۱۰ ماه گذشته به هند سفر میکند. واشنگتن به دنبال اصلاح صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی برای خدمترسانی بهتر به کشورهای در حال توسعه است.
سالیوان اضافه کرد که کاخ سفید میخواهد که گروه 20 مهمترین مجمع همکاریهای اقتصادی جهانی باقی بماند.
لاوروف به جای پوتین
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه پس از اعلام تصمیم پوتین برای عدم حضور در این نشست، ریاست هیئت کشورش را بر عهده خواهد داشت.
در ماه مارس، دادگاه کیفری بینالمللی حکم بازداشت پوتین را به اتهام جنایات جنگی مرتبط با اخراج غیرقانونی کودکان اوکراینی صادر کرد. کرملین این اتهامات را رد کرد و تاکید کرد که حکم صادر شده علیه پوتین بیاعتبار است.
لاوروف ریاست هیئت روسی را بر عهده خواهد داشت، همانطور که در نشست بریکس ماه گذشته به میزبانی آفریقای جنوبی انجام شد.
لی کیانگ جایگزین شی جین پینگ شد
پکن روز دوشنبه اعلام کرد، نخست وزیر لی کیانگ رهبری هیئت چینی را برعهده خواهد داشت که البته این حرکت، تاییدی غیرمستقیم بر تصمیم شی، مبنی بر عدم تمایل حضور او در این نشست است.
این نشست امسال اهمیت بیشتری پیدا میکند زیرا بسیاری از کشورها از تورم بالا و آشفتگی اقتصادی مرتبط با بهبود آهسته از بحران کووید رنج میبرند.
چین، دومین قدرت اقتصادی بزرگ جهان، علاوه بر بحرانی که بخش بسیار مهم املاک و مستغلات را تحت تاثیر قرار میدهد، شاهد کاهش تقاضای مصرف کننده و افزایش نرخ بیکاری در میان جوانان است.
این کشور همچنین درگیر یک مناقشه مرزی تاریخی با کشور میزبان، هند، با درگیریهای مرگبار در منطقه هیمالیا در سال ۲۰۲۰ است که روابط دیپلماتیک را مسدود کرد.
این هفته، هند تمرینات نظامی را در نزدیکی مرز چین برگزار میکند که در دوره اجلاس سران ادامه خواهد داشت.
نارندرا مودی
پرجمعیتترین کشور جهان ریاست دورهای G20 را بر عهده دارد و نارندرا مودی، نخست وزیر، تلاش میکند کشورش را به سمت نقشی بیشتر در عرصه بینالمللی سوق دهد.
هند همچنین به دنبال برقراری روابط نزدیک با کشورهای غربی، از جمله چهار عضو ایالات متحده، ژاپن و استرالیا است.
اولاف شولز، صدراعظم آلمان، امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه و اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، از جمله رهبران حاضر در اجلاس G20 خواهند بود.
نخست وزیران ریشی سوناک، جاستین ترودو، فومیو کیشیدا و جورجیا ملونی به ترتیب نماینده کشورهای دیگر در گروه هفت خواهند بود: بریتانیا، کانادا، ژاپن و ایتالیا.
در مورد منطقه آسیا و اقیانوسیه، جوکو ویدودو، رئیس جمهور اندونزی، یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی، و آنتونی آلبانیز، نخست وزیر استرالیا، شرکت خواهند کرد.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی نیز در این مراسم شرکت خواهند کرد.
سیریل رامافوسا رئیس جمهور آفریقای جنوبی، تنها هیئت از بین کشورهای آفریقایی حاضر در گروه ۲۰ خواهد بود.
انتظار میرود لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس جمهور برزیل و آلبرتو فرناندز، همتای آرژانتینی وی نیز در این مراسم شرکت کنند، اما بنا به آنچه رسانههای هندی گزارش دادند، بعید است که آندرس مانوئل لوپز اوبرادور مکزیکی در این مراسم شرکت کند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز به عنوان ناظر همراه با مدیران صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی حضور خواهد داشت.
دیگر مقاماتی که انتظار میرود در این مراسم شرکت کنند عبارتند از شیخ حسینه نخست وزیر بنگلادش و بولا تینوبو رئیس جمهور نیجریه.