صحنههایی از قحطی غزه: پزشکان از کار افتادند و ۲۱ کودک در عرض سه روز جان باختند

وضعیت انسانی در نوار غزه با سرعت بیسابقهای رو به وخامت است و هشدارهایی مبنی بر فروپاشی کامل بخش بهداشت و خطر قحطی، با توجه به محاصره مداوم، کمبود غذا و دارو و افزایش آمار مرگ و میر ناشی از گرسنگی و سوء تغذیه، وجود دارد.
وزارت بهداشت غزه روز چهارشنبه اعلام کرد که در ۲۴ ساعت گذشته ۱۰ مورد مرگ جدید ناشی از قحطی و سوءتغذیه ثبت شده و تعداد کل مرگ و میرهای ناشی از این علل را از آغاز بحران به ۱۱۱ نفر رسانده است.
فروپاشی کادر پزشکی
این فاجعه فقط به بیماران محدود نمیشود؛ خود کادر پزشکی نیز از گرسنگی و سوءتغذیه رنج میبرند.
دکتر محمد ابو سلمیه، مدیر بیمارستان الشفاء، به گاردین گفت که برخی از پزشکان به دلیل خستگی مفرط و کمبود غذا در اتاقهای عمل غش کردهاند.
ابو سلمیه افزود: «خدمات پزشکی تحت تأثیر قرار خواهد گرفت زیرا کارکنان ما دیگر قادر به تحمل این قحطی نخواهند بود.»
پزشکان بیمارستانهای نوار غزه به گاردین و خبرنگاران عرب برای تحقیق (ARIJ) تأیید کردند که در ۴۸ ساعت گذشته حتی یک وعده غذایی دریافت نکردهاند و برخی مجبور بودهاند ۲۴ ساعت بدون غذا کار کنند، در حالی که خانوادههایشان از کمبود کامل مواد غذایی رنج میبرند.
یک پزشک عمومی در بیمارستان الشفاء گفت: «من از دیروز چیزی نخوردهام و خانوادهام چیزی ندارند. در بازارها هیچ غذایی وجود ندارد، نه آرد و نه عدس. ما دیگر نمیتوانیم راه برویم.»
مرگ و میر کودکان در حال افزایش است
در یک تحول غمانگیز، دکتر ابو سلمیه فاش کرد که تنها در سه روز گذشته ۲۱ کودک بر اثر گرسنگی و سوءتغذیه جان خود را از دست دادهاند و خاطرنشان کرد که برخی از کودکان «در چادرها و خانههای خود بدون رسیدن به بیمارستان یا اطلاع کسی از آن میمیرند.»
طبق گزارش آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد برای پناهندگان فلسطینی (UNRWA)، موارد سوءتغذیه در بین کودکان زیر پنج سال بین ماه مارس و ژوئن در نتیجه محاصره مداوم اسرائیل دو برابر شده است.
آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد (UNRWA) اعلام کرد که تقریباً ۷۴۰۰۰ معاینه از کودکان در مراکز بهداشتی خود انجام داده و نزدیک به ۵۵۰۰ مورد سوءتغذیه حاد جهانی و بیش از ۸۰۰ مورد سوءتغذیه حاد شدید را شناسایی کرده است.
فروپاشی سیستم بهداشتی
سازمان بهداشت جهانی در گزارش قبلی خود اعلام کرد که حداقل ۹۴ درصد از بیمارستانهای غزه در نتیجه جنگ جاری آسیب دیده یا تخریب شدهاند و تنها ۱۹ بیمارستان از ۳۶ بیمارستان فعال هستند.
در همین زمینه، دکتر معاذ السیر، مدیر سازمان دیدهبان کارکنان بهداشتی، به گاردین گفت که کارکنان پزشکی با سطوح بیسابقهای از ناامنی غذایی، ایمنی پایین و غش کردن مکرر در حین عملهای جراحی مواجه هستند. او تأکید کرد که این وضعیت فراتر از محکومیت رفته و نیازمند «اقدام فوری» است.
جستجوی غذا به خودی خود یک خطر است
برخی از کارکنان بهداشتی از کشمکش تلخ بین انجام وظایف پزشکی خود و بیرون رفتن برای جستجوی غذا برای خانوادههایشان صحبت کردند. برخی دیگر گفتند که از رفتن به مراکز توزیع غذا تحت نظارت ارتش اسرائیل میترسند، زیرا میترسند که هدف قرار گیرند. طبق گزارشهای سازمان ملل، بیش از ۱۰۰۰ نفر در تلاش برای دسترسی به کمکهای بشردوستانه کشته شدهاند.
پیامی از درون گرسنگی
با ورود درگیری به دهمین ماه خود، پزشکان و پرستاران در غزه میگویند گرسنگی به یک تهدید مستقیم برای مراقبتهای بهداشتی تبدیل شده است. بیمارستانهایی که زمانی مملو از مجروحان بودند، اکنون پر از افراد گرسنهای هستند که نمیتوانند غذای کافی برای خوردن پیدا کنند. پزشکان بیمار میشوند و بیماران بدون هشدار ناپدید میشوند.
در میان این چشمانداز تاریک، درخواستها برای مداخله فوری بینالمللی، نه تنها برای پایان دادن به عملیات نظامی، بلکه برای اطمینان از ارائه کمکهای ضروری و جلوگیری از قحطی گستردهای که جان صدها هزار نفر را در نوار محاصره شده تهدید میکند، رو به افزایش است.