مرکز اسلامی هامبورگ از آغاز تاکنون؛ از این مرکز چه میدانیم؟
دولت آلمان صبح امروز (چهارشنبه - ۳ مرداد) در بیانیهای اعلام کرد که وزارت کشور آلمان مرکز اسلامی هامبورگ را تعطیل و اموالش را مصادره کرد؛ از این مرکز چه میدانیم؟
در این بیانیه آمده است که فعالیت مرکز اسلامی هامبورگ ممنوع شده است. در این بیانیه همچنین این مرکز به تبلیغ ایدئولوژی ایران، حمایت از حزبالله لبنان و اقدام علیه قانون اساسی آلمان متهم شده است.
مرکز اسلامی هامبورگ از آغاز تاکنون
مرکز اسلامی هامبورگ، یکی از مراکز اسلامی در آلمان است که در سال ۱۳۳۲ در شهر هامبورگ آلمان و با حمایت مالی «آیتالله بروجردی» - مرجع تقلید وقت شیعه- در ابتدا با عنوان مسجد تأسیس شد.
این مسجد که به نام «مسجد جامع ایرانیان» معروف بود، در یک نقطه حساس و زیبای مرکزی شهر در جاییکه توریستها و مسافران برای ورود به هامبورگ باید از آن عبور میکردند واقع شده بود.
عملیات ساخت مرکز اسلامی هامبورگ در زمینی به مساحت بیش از ۴ هزار مترمربع در ۲۴ بهمن ۱۳۳۶ آغاز شد، اما ساختمان این مرکز مذکور، تا پایان عمر بروجردی در سال ۱۳۴۰ به پایان نرسید.
پس تاسیس مرکز اسلامی هامبورگ چه وقت به پایان رسید؟
مرکز اسلامی هامبورگ توسط «آیتالله محمد بهشتی» در سال ۱۳۴۴ تاسیس شد.
بهشتی همچنین نام مسجد یاد شده را از«مسجد جامع ایرانیان» به«مرکز اسلامی هامبورگ» تغییر داد.
هدف اصلی از تأسیس این مرکز، ایجاد مکانی برای عبادت و آموزش دین اسلام به جامعه شیعیان در آلمان و نشر فرهنگ اسلامی و ارتقای ارتباط مسلمانان با جامعه آلمان بود.
اما این مرکز به تدریج به صورت کانونی برای فعالیتهای اسلامی دانشجویان ایرانی و مسلمانی که پناهگاهی نداشتند و همچنین خارجیهایی که تمایل داشتند با اندیشههای اسلامی آشنایی پیدا کنند درآمد.
نقش آیت الله محمد بهشتی
آموزش و آگاهی: بهشتی نقش عمدهای در ارائه دروس دینی و سخنرانی در مرکز ایفا کرده که به گسترش معارف دینی اسلامی در بین جامعه شیعی هامبورگ کمک کرد.
تقویت ارتباطات فرهنگی: بهشتی تلاش کرد با برگزاری رویدادها و سمینارهای فرهنگی با هدف آشنایی جامعه آلمان با اسلام و فرهنگ اسلامی، روابط بین مسلمانان و جامعه آلمان تقویت کند.
فعالیتهای اجتماعی: بهشتی نقش مؤثری در ارائه کمک های مالی و معنوی به خانواده های نیازمند و سازماندهی رویدادهای اجتماعی که مسلمانان را دور هم جمع می کند و آنها را متحد می کند، ایفا کرد.
فعالیتهای مرکز اسلامی هامبورگ:
فعالیتهای آموزشی: این مرکز برنامههای آموزشی متنوعی از جمله دروس قرآن، فقه و زبان عربی را در کنار برنامههای آموزشی برای کودکان و نوجوانان ارائه میدهد.
فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی: این مرکز رویدادهای فرهنگی و اجتماعی را با هدف تقویت ارتباط بین جامعه مسلمان و جامعه آلمان برگزار میکند.
نقش سیاسی: این مرکز علیرغم اهداف مذهبی و فرهنگی خود، با اتهاماتی همچون دخالت در فعالیتهای سیاسی و حمایت از سازمانهای افراطی مانند حزب الله مواجه شد که باعث شد این مرکز تحت نظارت مقامات آلمانی قرار گیرد؛ آلمان از سال ۲۰۲۰ فعالیت گروه حزبالله لبنان را نیز ممنوع کرده است.
چرا آلمان «مرکز اسلامی هامبورگ» را تعطیل کرد؟
در چند ماه گذشته، آلمان تحقیقات قضایی را درباره این مرکز مذهبی و فرهنگی آغاز کرده بود.
از آن زمان تاکنون، دولت آلمان مرکز اسلامی هامبورگ را به عنوان یک مرکز «افراطی اسلامگرا» شناخته است که اهدافش بر ضد قانون اساسی این کشور است.
در تابستان سال ۲۰۰۲، دولت آلمان نیز «سلیمان موسویفر»، معاون وقت مرکز اسلامی هامبورگ را به اتهام «یهودیستیزی» از این کشور اخراج کرده بود.
در پاییز گذشته، ۸۰۰ پلیس به این مرکز و انجمنهای وابسته به آن در چندین ایالت آلمان حمله و اسناد، رایانهها، تلفنهای همراه و مقادیر زیادی پول نقد را ضبط کردند.
اکنون وزارت کشور آلمان در بیانیهای اعلام کرد که فعالیت «مرکز اسلامی هامبورگ و سازمانهای وابسته به آن در سراسر آلمان ممنوع است.»
وزارت کشور آلمان گفته که این مراکز اهداف افراطی و رادیکال و تبلیغ اسلام افراطی را دنبال میکردند.
گفتنی است که وبسایت مرکز اسلامی هامبورگ در حال حاضر برای عموم در دسترس نیست.