قوم «یاجوج و ماجوج» متعلق به کدام کشورند؟
یک پژوهشگر اردنی به نام عبدالله شربجی در کتاب خود با عنوان «سفر ذوالقرنین به شرق» ادعا میکند که جمهوری قرقیزستان، واقع در آسیای مرکزی، احتمالاً سرزمین اصلی یأجوج و مأجوج است.
این محقق ادعا میکند نظریهاش بر اساس تحلیل متون تاریخی، روایات دینی و شواهد جغرافیایی ارائه شده است.
یأجوج و مأجوج در ادیان اسلام، مسیحیت و یهودیت ذکر شدهاند. برخی روایات اسلامی آنها را از نسل آدم و از قبایل ترک معرفی میکنند.
توصیفات ظاهری آنها در احادیث اسلامی، مانند "صورتهای پهن" و "چشمهای کوچک"، با ویژگیهای فیزیکی مردم آسیای مرکزی مطابقت دارد.
در سوره کهف داستان ذوالقرنین مطرح میشود که بعد از شنیدن آزار مردم به وسیله یاجوج و ماجوج دیواری از آهن مذاب بین آنها و مردم ایجاد میکند؛ ولی ذوالقرنین وعده میدهد که آن زمان که روز آخر نزدیک شود این دیوار از بین خواهد رفت.
شربجی معتقد است که سد یا دیوار معروف ذوالقرنین، که برای جلوگیری از خروج یأجوج و مأجوج ساخته شد، در منطقهای کوهستانی بین قرقیزستان و ازبکستان قرار دارد. او همچنین دریاچه ایسیککول در قرقیزستان را با "عین حمئه" (چشمه گلآلود) که در داستان ذوالقرنین ذکر شده، مرتبط میداند.
این نظریه با برخی روایتهای تاریخی، از جمله سفر سلام ترجمان در قرن نهم میلادی به دستور خلیفه عباسی الواثق بالله، همخوانی دارد. سلام ترجمان گزارشی از سفر خود به شمال آسیا برای یافتن سد ذوالقرنین ارائه داد که توسط جغرافیدانان مسلمان مانند ادریسی و ابن خردادبه ثبت شده است.
شربجی استدلال میکند که شکل دریاچه ایسیککول از فضا شبیه یک چشم بزرگ است و ویژگیهای آن، مانند چشمههای آب گرم و گل و لای، با توصیف "چشمه حمئه" مطابقت دارد. این دریاچه علیرغم سرمای شدید منطقه، به دلیل منابع آب گرم، در طول سال یخ نمیزند.
با این حال، این نظریه تأکید میکند که مردم امروزی آسیای مرکزی لزوماً از نسل یأجوج و مأجوج نیستند، بلکه این منطقه احتمالاً محل اصلی داستانهای مربوط به آنها بوده است.
قرقیزستان، کشوری مسلمان در آسیای مرکزی، با کوههای سر به فلک کشیده و جنگلهای انبوه احاطه شده و دریاچه ایسیککول در مرکز آن قرار دارد. این ترکیب طبیعی زیبا، قرقیزستان را به مقصدی گردشگری با قیمتهای مناسب تبدیل کرده است.