از احمد یاسین تا اسماعیل هنیه؛ برجستهترین رهبران حماس که توسط اسرائیل هدف قرار گرفتند
ترور «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی حماس در حمله هوایی بامداد چهارشنبه ۱۰ مرداد در تهران پایتخت ایران، ترورهای قبلی توسط سرویس اطلاعاتی اسرائیل (موساد) علیه رهبران ارشد حماس را در خاطرهها زنده کرد.
اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس، بامداد چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ در محل اقامتش در تهران هدف حمله قرار گرفت و همراه یکی از محافظانش کشته شد.
خبرگزاری فارس، جزییاتی از کشته شدن هنیه ارائه و اعلام کرد این اتفاق حدود ساعت دو نیمهشب به وقت ایران رخ داده است.
هنیه در یکی از «اقامتگاههای ویژه جانبازان در شمال تهران» مستقر بوده است. به گفته فارس، او با «اصابت پرتابهای از هوا» کشته شد.
اسماعیل هنیه اولین رهبر یا مقامی در حماس نیست که توسط اسرائیل ترور میشود.
برافراشتهشدن پرچم سرخ انتقام بر فراز گنبد مسجد جمکران درپی ترور «هنیه» (+ویدئو)
از زمان تأسیس جنبش حماس در سال ۱۹۸۷، اسرائیل بسیاری از رهبران حماس را ترور یا اقدام به ترور کرده است.
پس از تروراسماعیل هنیه، در مطلب زیر، فهرستی از رهبران حماس را که چه از طریق ترور و چه از طریق اقدام به قتل مورد هدف اسرائیل قرار گرفتند، مرور میکنیم.
یحیی عیاش
وی که به «مهندس» مشهور بود، یکی از برجستهترین فرماندهان گردانهای القسام به شمار میرفت. وی در برنامه ریزی عملیاتی علیه اهداف اسرائیلی مشارکت داشت.
در اواخر سال ۱۹۹۴ توانست از کرانه باختری خارج شده و به نوار غزه برود.
وی در سال ۱۹۹۶ پس از تعقیب طولانی مدت، توسط موساد با لاگ کردن تلفنش ترور شد و در حین تماس با پدرش منفجر شد.
خالد مشعل
خالد مشعل در سال ۱۹۵۶ در کرانه باختری به دنیا آمد و یکی از بنیانگذاران گروه حماس است. سازمان اطلاعاتی موساد در سال ۱۹۹۷ با دستور مستقیم بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر وقت اسرائیل، اقدام به ترور او کرد.
در آن زمان، خالد مشعل در اردن زندگی میکرد. ماموران موساد با پاسپورتهای جعلی کانادایی وارد اردن شدند و به مشعل که در حال پیادهروی در خیابان بود، مادهای سمی تزریق کردند.
مقامات اردنی این سوءقصد را کشف و دو عضو موساد را دستگیر کردند. پادشاه اردن تهدید کرد که معاهده صلح اردن با اسرائیل را لغو خواهد کرد.
پادشاه حسین، پادشاه فقید اردن، از نخستوزیر اسرائیل پادزهر ماده تزریق شده به مشعل را درخواست کرد.
نتانیاهو ابتدا درخواست پادشاه اردن را رد کرد اما تحت فشار بیل کلینتون، رییسجمهوری وقت آمریکا، حاضر به ارائه پادزهر شد.
احمد یاسین
شیخ احمد یاسین در سال ۱۹۳۸ در زمان قیمومیت بریتانیا بر فلسطین به دنیا آمد و بعدها به بنیانگذاران حماس پیوست. در سال ۱۹۸۹ به اتهام تحریک به قتل کارگزاران اسرائیل بازداشت و به حبس ابد محکوم شد اما در سال ۱۹۹۷ اسرائیل مجبور شد او را آزاد کند.
در سال ۲۰۰۳ درحالیکه با اسماعیل هنیه از دیگر رهبران حماس در خانهای حضور داشت، هدف یک حمله قرار گرفت اما هر دو توانستند از این حمله جان سالم به در ببرند.
در نهایت، بنیانگذار جنبش حماس در بامداد روز ۲۲ مارس سال ۲۰۰۴ پس از اقامه نماز صبح در مسجد غزه، به دنبال حمله بالگردهای اسرائیل هدف ترور قرار گرفت و کشته شد.
عبدالعزیز الرنتیسی
عبدالعزیز الرنتیسی در روستای یبنا واقع در استان الرمله به دنیا آمد و پس از اشغال این منطقه توسط اسرائیل با خانوادهاش به غزه مهاجرت کرد.
چندین بار طی چند دوره مختلف بازداشت و در سال ۱۹۹۲ نیز به روستای مرج الزهور تبعید شد.
در سال ۲۰۰۳ با شلیک موشکی از جنگنده اسرائیلی به خودرویش هدف عملیات ترور قرار گرفت اما جان سالم به در برد.
وی در ۱۷ آوریل ۲۰۰۴ در کمتر از یک ماه پس از اینکه با جانشینی احمد یاسین رهبری جنبش حماس را بر عهده گرفت، طی شلیک موشک از بالگرد اسرائیلی به خودرویش ترور شد.
عدنان الغول
عدنان الغول از بنیانگذاران گردانهای القسام و از بهترین سازندگان بمبها و موشکهای مورد استفاده حماس بود.
وی در ۲۱ اکتبر ۲۰۰۴ با شلیک موشکی از جنگنده اسرائیلی به خودرویش ترور شد.
نزار ریان
ریان که وی نیز یکی از رهبران برجسته حماس بود، در یکم ژانویه ۲۰۰۹ طی بمباران خانهاش در جبالیا به همراه ۱۵ تن از افراد خانوادهاش ازجمله همسران و فرزندانش ترور شد.
سعید صیام
صیام درپی پیروزی جنبش حماس در انتخابات شورای قانونگذاری در سال ۲۰۰۶، به عنوان وزیر کشور منصوب شد. وی در همین سال نیروی اجرایی حامی دستگاههای امنیتی را ایجاد کرد.
وی در ۱۵ ژانویه ۲۰۰۹ در جریان جنگ در نوار غزه در یک حمله هوایی توسط اسرائیل ترور شد.
صالح العاروری
در حمله پهپادهای اسرائیلی به حومه جنوبی بیروت، صالح العاروری معاون رئیس دفتر سیاسی حماس در ۲ ژانویه ۲۰۲۴ کشته شد.
صالح العاروری در شهر رام الله در کرانه باختری رود اردن به دنیا آمد و در اواسط دهه ۱۹۸۰ در دانشگاه الخلیل، جایی که حقوق اسلامی خواند، به یکی از مهرههای فعال جنبشهای فلسطینی تبدیل شد. طبق منابع اسرائیلی العاروری اندکی پس از تشکیل حماس در اواخر سال ۱۹۸۷ در آغاز «اولین انتفاضه فلسطین» به این جنبش پیوست.
العاروری یکی از بنیانگذاران گردانهای عزالدین قسام است که سالها از عمر خود را در زندانهای اسرائیل گذرانده بود تا اینکه در سال ۲۰۱۰ آزاد شد و اسرائیل او را از فلسطین اخراج کرد. او سپس به سرعت از رهبری یک سازمان جوانان در محوطه دانشگاهی که از آن فارغ التحصیل شده بود در تأسیس گردانهای القسام ایفای نقش کرد.