آیا قانون جدید حجاب میتواند جلوی بیحجابی در ایران را بگیرد؟
مجلس ایران روز چهارشنبه ۲۹ شهریور اجرای «آزمایشی» و سه ساله لایحه «حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» را تصویب کرد تا در صورت تایید در شورای نگهبان به اجرا دربیاید.
اما این لایحه جنجالی تا چه حد میتواند نگرانیهای حکومت در بحث حجاب را برطرف کند؟
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس ایران میگوید این لایحه با هماهنگی قوه قضائیه به تصویب رسیده و قوه قضائیه به صورت کتبی موافقت خود را با این لایحه اعلام کرده است.
این لایحه دارای ۵ فصل است که بیشتر فصلهای آن به «تعیین تکلیف» برای نهادها و وزارتخانههای ایران برای برخورد با شهروندان بر سر حجاب اجباری اختصاص یافته است.
در نخستین فصل از این لایحه مصوب، وزارت کشور ایران به عنوان هماهنگکننده در حوزه عفاف و حجاب مکلف شده است که در ابتدای آبان هر سال به شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس ایران در مورد «تکالیف» دستگاهها، نهادها و اشخاص حقوقی گزارش دهد.
مطابق با تبصره ۲ این مصوبه، نیروهای نظامی و انتظامی و سازمان صدا و سیما با «اذن» رهبر ایران موظف به همکاری با ستاد «هماهنگی و راهبری اجرای مصوبه عفاف و حجاب» بوده و باید مثل سایر دستگاههای اجرایی و نهادهای مذکور در این قانون، گزارش عملکرد سالانه خود را تا ابتدای مهر هر سال به وزارت کشور ارائه دهند.
همچنین دستگاههای مربوطه مکلفند در دورههای آموزشی ضمن خدمت کارکنان، نسبت به آموزش «سبک زندگی اسلامی خانوادهمحور به ویژه تعهد زوجین به یکدیگر و ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» به صورت حضوری در هر سال، اقدام کنند.
تبصره ماده ۵ این مصوبه صراحتاً میگوید شورای فرهنگ عمومی باید دستورالعمل طراحی، تولید و عرضه اسباببازی، عروسک و مجسمه متناسب با «سبک زندگی اسلامی خانوادهمحور» و «فرهنگ عفاف و حجاب» را سالانه به دستگاههای اجرایی مربوط و کلیه صنوف و صنایع مرتبط ابلاغ کند.
همچنین سازمان صداوسیما از «دعوت، انعقاد قرارداد و همکاری با اشخاص حقیقی و حقوقی مروج برهنگی، بیعفتی، بیحجابی، بدپوششی یا مقابلهکننده با عفاف و حجاب یا دارای سبک زندگی مغایر با فرهنگ عفاف و حجاب» منع شده است.
ماده ۱۰ این مصوبه بر «اعمال گزینش بدو خدمت و استمرار صلاحیتهای بدو گزینش در طول سنوات خدمتی و صلاحیتهای عمومی و نیز رعایت فرهنگ عفاف و حجاب برای کلیه معلمان، دانشجو معلمان و کارکنان اعم از رسمی، پیمانی یا قرادادی یا خرید خدمات» تأکید کرده است.
این مصوبه همچنین برای وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه پاسداران ایران هم وظایفی برای رصد اطلاعاتی جرایم سازمانیافته و جلوگیری از گسترش فرهنگ «برهنگی، بیعفتی، بیحجابی و بدپوششی» در نظر گرفته است.
در پنجمین فصل از این مصوبه تحت عنوان «جرائم و تخلفات» برای افراد دارای شهرت یا تاثیرگذاری اجتماعی، مجازاتهای خاصی در نظر گرفته شده است. همچنین در این فصل برای افرادی که در فضای مجازی و غیرمجازی مرتکب تخلف شوند هم مجازاتهایی در نظر گرفته شده است.
بر این اساس هر شخصی در فضای مجازی و غیرمجازی بیحجابی یا بدپوششی را ترویج یا تبلیغ کند، مجازات میشود.
این مصوبه میگوید مدیران سازمانهایی که قانون حجاب در آنجا رعایت نمیشود هم میتوانند مجازات شوند. همچنین صاحبان حرف، مشاغل و کسب و کارهای مجازی و غیرمجازی در صورتی که محل کسب یا شغل آنها بیحجابی و بدپوششی را ترویج و بلیغ کند مجازات میشوند.
با تصویب این قانون، حکومت میتواند شهروندان را به خاطر ترویج بدحجابی، به حبس درجه چهار یعنی ۵ تا ۱۰ سال زندان محکوم کند.
با چنین قوانین سختگیرانهای، آیا فکر میکنید مسئله نقض قوانین حجاب به طور کامل حل میشود؟