۱۴ شهر هند در میان ۲۰ شهر آلوده جهان

بر اساس گزارش جدید شرکت سوئیسی «آی کیو ایر»، شهرهای هند همچنان در صدر فهرست آلودهترین شهرهای جهان از نظر ذرات معلق ریز قرار دارند، با وجود اینکه این کشور در سال ۲۰۲۴ بهبود اندکی در این زمینه داشته است.
این فهرست همچنین شامل مناطقی در پاکستان و پایتخت کشور چاد میشود. طبق این گزارش، میانگین غلظت ذرات معلق «بیام ۲.۵» که قطر آنها کمتر از ۲.۵ میکرون است، در هند به ۵۰.۶ میکروگرم در هر متر مکعب رسیده که ۱۰ برابر بیشتر از حد توصیهشده سازمان جهانی بهداشت است. این گزارش با پشتیبانی سازمان «گرینپیس» و با استفاده از حسگرهای سنجش کیفیت هوا تهیه شده است.
میانگین این آلودگی در مقایسه با سال ۲۰۲۳ حدود ۷ درصد کاهش یافته، اما همچنان ۱۴ شهر از ۲۰ شهر آلوده جهان در هند قرار دارند. کارخانهها، خودروها، آتشزدن زمینهای کشاورزی و سوزاندن زباله از جمله منابع اصلی این آلودگی در این کشور هستند.
در میان پایتختهای جهان، انجامنا در چاد با قرار گرفتن در رتبه هفتم و دهلینو در هند با جایگاه نهم، آلودهترین پایتختها محسوب میشوند. پس از آن، داکا، کینشاسا و اسلامآباد در فهرست قرار گرفتهاند.
این گزارش بر اساس دادههای بیش از ۴۰ هزار ایستگاه پایش کیفیت هوا در ۸۹۵۴ نقطه از ۱۳۸ کشور و منطقه تهیه شده است. یکسوم این ایستگاهها تحت مدیریت نهادهای عمومی قرار دارند و دادههای آنها مبتنی بر اندازهگیریهای زمینی است، نه مشاهدات ماهوارهای یا مدلهای دیجیتال.
چاد که در سال ۲۰۲۳ در این فهرست نبود، در سال ۲۰۲۴ با میانگین ۹۱.۸ میکروگرم در هر متر مکعب آلودهترین کشور شناخته شد. این میزان آلودگی عمدتاً تحت تأثیر کمفشار صحرای بودیله، که منبع اصلی گرد و غبار است، قرار دارد. پس از چاد، کشورهای بنگلادش، پاکستان، جمهوری دموکراتیک کنگو و هند در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
در میان کشورهای عربی، عراق بهعنوان آلودهترین کشور شناخته شد و در رده دوم جهانی از نظر آلودگی هوا قرار گرفت.
این گزارش به دلیل کمبود دادهها، نام کشورهایی مانند بورکینافاسو، که در سال ۲۰۲۳ در رتبه پنجم بود، همچنین ایران و افغانستان را حذف کرده است.
در مجموع، تنها ۷ کشور از جمله استونی، ایسلند، جزایری در اقیانوسیه (استرالیا و نیوزیلند) و برخی جزایر کارائیب مانند باهاماس، گرانادا و باربادوس، غلظتی کمتر از حد مجاز سازمان جهانی بهداشت یعنی ۵.۰ میکروگرم در هر متر مکعب داشتهاند.
با این حال، گزارش نشان میدهد که ۱۷ درصد از شهرهای مورد بررسی در سال ۲۰۲۴ به معیارهای سازمان جهانی بهداشت دست یافتهاند، در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۳ تنها ۹ درصد بود.
بر اساس گزارش «وضعیت جهانی هوا ۲۰۲۴» که توسط دو مؤسسه آمریکایی تهیه شده، در سال ۲۰۲۱ آلودگی هوای محیطی و خانگی بزرگترین تهدید زیستمحیطی برای سلامت انسان بوده و موجب ۸.۱ میلیون مرگ زودرس در سراسر جهان شده است.