چگونه در برابر آلودگی هوای این روزها ایمن بمانیم؟
آلودگی هوای این روزها که به یک معضل بزرگ تبدیل شده سلامتی بسیاری را به خطر انداخته است اما برای پیشگیری از هرگونه ناراحتی جسمی و تنفسی، میتوانیم سیستم ایمنی بدن را تقویت کنیم تا اثرات ناشی از ذرات آلودگی را بر بدن کاهش دهیم.
منابع غذایی حاوی رتینول یا ویتامین A که بیشتر در منابع حیوانی مانند شیر، جگر، تخممرغ و غذاهای غنیشده و همچنین میوههای نارنجی و زرد رنگ مانند هویج، انبه و کدو تنبل یافت میشود از بهترین گزینهها برای مقابله با اثرات آلودگی بر بدن است.
ویتامین D نقش کلیدی در متابولیسم کلسیم و فسفر دارد و حفظ سطح طبیعی ویتامین D با بهبود آسم در بزرگسالان مرتبط است. این ویتامین به عنوان تقویتکننده سیستم ایمنی نقش مهمی در مقابله با اثرات آلودگی هوا دارد و مهمترین منابع تامین این ویتامین علاوه بر آفتاب، شامل کره، شیر، ماهیهای چرب، روغن جگر ماهی، زرده تخممرغ، دانههای جوانهزده و گوشت گاو است.
اسیدهای چرب امگا۳ از بدن در برابر اثرات مضر آلودگی هوا بر سلامت قلب و پروفایل لیپیدی محافظت میکنند. منابع گیاهی این روغنهای سالم عبارتند از: آجیل و دانههایی مانند گردو، دانه چیا و دانه کتان، دانه خردل و سبزیجات برگ سبز. همچنین ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد، شاه ماهی، ساردین، ماهی تن و ماهی قزلآلا، غنیترین منابع امگا۳ هستند.
طبق آخرین مطالعات مصرف ناکافی ویتامین C و E با بروز آسم مرتبط است. بنابراین، مهم است که غذاهای غنی از این ویتامینها را در رژیم غذایی خود بگنجانید. مرکباتی مانند پرتقال و لیمو منابع عالی ویتامین C هستند. روغنهایی مانند روغن سویا و خردل، همراه با سبزیجات برگدار و آجیل نیز ویتامین E و اسیدهای چرب امگا ۳ را تامین میکنند.
لبنیات حاوی فسفر، منیزیم و کلسیم هستند و به بدن کمک میکنند تا با اثرات مضر آلودگی هوا مقابله کند. پروتئین موجود در شیر میتواند سرب ناشی از آلودگی هوا را به یک ترکیب محلول تبدیل کند و این ترکیب میتواند مانع از جذب سرب در بدن و همچنین تسهیل دفع آن شود.
ششمین ماده غذایی که بدن برای مبارزه با آلودگی هوا و ایمنسازی در برابر آن نیاز دارد، زردچوبه است. کورکومین، یک ماده شیمیایی گیاهی موجود در زردچوبه، دارای خواص ضد التهابی، ضد توموری، ضد قارچی و آنتی اکسیدانی قوی است. گنجاندن کورکومین در رژیم غذایی ممکن است به محافظت در برابر فیبروز ریوی و سرطان کمک کند.