آمار نگرانکننده مرگومیر ناشی از آلودگی هوا در ایران
معاون وزارت بهداشت ایران میگوید سالانه بین ۳۰ تا ۳۵ هزار نفر به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند که از این تعداد حدود ۷ هزار مرگ فقط در تهران گزارش شده است.
علیرضا رئیسی تأکید کرد که ۱۴ درصد از مرگهای ناشی از سکته قلبی به آلودگی هوا مرتبط است.
او اعلام کرد که از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۲ تنها ۱۵ درصد روزهای سال هوای پاک گزارش شده است. در همین دوره، میانگین غلظت آلایندهها در کشور شش برابر حد مجاز تعیینشده توسط سازمان جهانی بهداشت بوده است.
رئیسی با اشاره به نقش سوخت مازوت در تشدید آلودگی هوا، گفت: «مازوت تولید دیاکسید گوگرد و کربن سیاه میکند که به ریهها آسیب زده و در بلندمدت میتواند باعث بروز سرطان شود.» وی افزود که در سایر کشورها استفاده از مازوت در مناطقی انجام میشود که جمعیت زیادی در معرض آن نباشند.
هزینههای آلودگی هوا نیز بسیار بالا گزارش شده است. سالانه معادل ۵۹۷ هزار میلیارد تومان (۱۲ میلیارد دلار) هزینه به اقتصاد کشور تحمیل میشود. تنها در اصفهان، هزینه ناشی از آلودگی هوا ۷۹۶ میلیون دلار بوده است.
در خصوص قانون هوای پاک، معاون وزارت بهداشت از عدم اجرای ۴۰ درصد وظایف دستگاههای مسئول انتقاد کرد. وی تأکید کرد که دستگاههای مختلف از جمله وزارت نیرو، نفت، محیط زیست و شهرداریها باید تکالیف خود را به درستی انجام دهند. همچنین، سیستم حملونقل عمومی ناکارآمد و وجود بیش از ۱۱ میلیون موتورسیکلت فرسوده از دیگر عوامل اصلی آلودگی هوا معرفی شدند.
رئیسی همچنین گفت که تعطیلی مدارس یا استفاده از خودروهای شخصی راهحل نیست و باید از انرژیهای تجدیدپذیر برای تأمین برق استفاده کرد. به گفته وی، تنها ۲ درصد برق کشور از این منابع تأمین میشود، در حالیکه پتانسیل بالایی برای بهرهگیری از انرژی خورشیدی وجود دارد.
در پایان، رئیسی توصیه کرد که برای کاهش آلودگی هوا، شهروندان از خدمات الکترونیکی استفاده کرده و حضور خود در محیطهای بیرونی را به حداقل برسانند.