باشگاه بینالمللی آب و هوا که توسط آلمان در COP28 راهاندازی شد
در جریان اجلاس رهبران جهانی برای اقدام اقلیمی در کنفرانس آب و هوایی سازمان ملل متحد COP28، اولاف شولز، صدراعظم آلمان، باشگاه بینالمللی آب و هوا را راهاندازی کرد.
راهاندازی این باشگاه با هدف کمک به کشورهای در حال توسعه برای سرمایهگذاری در صنایع کربنزدایی مانند فولاد، سیمان و آلومینیوم است که کاهش آنها دشوار است.
شولز در این کنفرانس گفت که باشگاه آب و هوا تاکنون شامل ۳۶ عضو است و هدف آن تمرکز ویژه بر کربنزدایی صنعتی و تسریع کار فنی برای محاسبه یکپارچه شدت دیاکسید کربن در محصولات فولاد و سیمان در اجلاس آب و هوای COP28 در دبی است و قصد دارد بورسی را برای تعیین آلایندگیهای نزدیک به صفر راهاندازی کند.
شولتز افزود که این باشگاه همچنین بستری برای همسو کردن نیازهای اعضا با ابزارهای فنی و مالی بخش خصوصی و دولتی ایجاد خواهد کرد.
اعضای باشگاه باید تعهد خود را به هدف ۱.۵ درجه سانتیگراد در توافقنامه پاریس نشان دهند و برنامههای مشخصی را برای کربنزدایی سریع صنعت خود برای رسیدن به انتشار خالص صفر در حدود سال ۲۰۵۰ اتخاذ کنند.
به گفته ویلیام نوردهاوس، اقتصاددان آمریکایی که این مفهوم را توسعه داده است، در تئوری، باشگاههای آب و هوا اهداف مشترک کاهش انتشار گازهای گلخانهای دارند و کشورهای خارج از باشگاه که سیاستهای جاهطلبانه کافی را اتخاذ نمیکنند، مجازات میکنند.
در مرحله اولیه، آلمان و شیلی به طور مشترک گروه غیررسمی را از مقر OECD در پاریس مدیریت خواهند کرد. همه کشورهای G7 از جمله ایالات متحده به آن ملحق شدهاند.
اما به جای تحمیل تحریمها بر کشورهای با جاهطلبی کمتر، باشگاه آب و هوا بر سه رکن مبتنی بر انگیزه تکیه خواهد کرد: فولاد سبز، کربنزدایی صنعتی و مشارکتهای بینالمللی.
چین و هند، دو تولیدکننده بزرگ فولاد در جهان، به این باشگاه ملحق نشدهاند، که با این وجود امیدوار است تعریفی جهانی از واژه «فولاد سبز» ایجاد کند.
ابتکارات دیگر شامل ایجاد «بازارهای شاخص» برای افزایش تقاضا درجهت تولید صنعتی پاک و گفتگو در مورد «نشت کربن» است تا از جابجایی شرکتها به کشورهایی با سیاستهای کمتر سختگیرانه اقلیمی جلوگیری شود.
ایده باشگاه آب و هوا
باز مشارکتی و فراگیر، اینها صفاتی است که رهبران G7 برای توصیف باشگاه آب و هوا، یک ابتکار جهانی که در دسامبر ۲۰۲۲ برای تسریع اجرای توافقنامه پاریس راهاندازی شد، استفاده کردند.
گروه G7 یک مجمع غیررسمی است که هفت کشور صنعتی و دموکراسی پیشرو را گرد هم میآورد: کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و ایالات متحده، به علاوه اتحادیه اروپا به عنوان یک عضو ثابت.
این ابتکار با هدف تشویق کشورهایی با اهداف جسورانه آب و هوایی برای پیوستن به نیروها به عنوان راهی برای تسریع انتقال به سمت انتشار گازهای گلخانهای خالص تا سال ۲۰۵۰ و کمک به دستیابی به اهداف توافقنامه پاریس در مورد تغییرات اقلیمی بود.
باشگاه آب و هوا ممکن است به رفع چالشهای هماهنگی و اجرایی ناشی از ابزارها و ابتکارات دیگر، مانند مکانیسم جدید تعدیل مرز کربن اتحادیه اروپا، طرح صنعتی معامله سبز، و قانون تورم ایالات متحده کمک کند.
ایدهای که پشت باشگاه آب و هوا ریشه دارد، اولین بار در سال ۱۹۶۵ مطرح شد. در سال ۲۰۱۵، ویلیام نوردهاوس، برنده جایزه نوبل، این مفهوم را بیشتر در زمینه سیاستهای زیستمحیطی توسعه داد و باشگاههای آب و هوایی را پیشنهاد کرد که قیمت هدفمند کربن را با تحریمهای تجاری ترکیب میکنند.
در سال ۲۰۲۱، اولاف شولز، وزیر دارایی وقت آلمان، ایده ایجاد یک باشگاه آب و هوای بینالمللی را که به جامعه بینالمللی کمک میکند تا گامهای مشترکی برای دستیابی به یک انتقال سازگار با آب و هوا بردارد را ترویج کرد.
این ابتکار همچنین از احیای سیاست آب و هوایی ایالات متحده در زمان جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده و بازگشت این کشور به توافقنامه پاریس بهرهمند خواهد شد.
تحت ریاست جمهوری آلمان در ژوئیه ۲۰۲۲، G7 بیانیهای با هدف ایجاد یک باشگاه آب و هوا برای حمایت از اجرای موثر توافقنامه پاریس با تسریع اقدامات اقلیمی و افزایش جاهطلبی با تمرکز ویژه بر بخش صنعت صادر کرد.
شرایط مرجع تصویب شده توسط رهبران G7 در دسامبر ۲۰۲۲، باشگاه آب و هوا را باز، مشارکتی و فراگیر توصیف میکند که به دنبال تقویت اجرای توافقنامه پاریس، تسریع انتقال به سمت انتشار گازهای گلخانه گای خالص تا سال ۲۰۵۰ و ترویج کربنزدایی در سطح بخش است.
ستونهای باشگاه آب و هوا
باشگاه بر سه پایه استوار است:
- تقویت سیاستهای کاهش تغییرات آب و هوایی که برای تسریع در گذار سبز، اعضا در توسعه روشهای قابل مقایسه برای اندازهگیری، تخمین و جمعآوری دادههای انتشار شرکت خواهند کرد. آنها به دنبال همافزایی در سیاستهای رشد سبز و سیستمهای ملی برای جلوگیری از نشت کربن صنعتی خواهند بود.
- صنایع تولیدی که برای ترویج کربنزدایی صنعتی و گسترش محصولات صنعتی سبز، اعضا از مجموعهای از ابتکارات بینالمللی مانند دستور کار کربنزدایی صنعتی G7، منشور اقدام هیدروژنی و دستور کار دستیابی حمایت خواهند کرد.
- تقویت همکاریها و مشارکتهای بینالمللی در زمینه آب و هوا که به صورت داوطلبانه، باشگاه آب و هوا تقویت همافزایی بین کشورها و رفع شکافها در همکاری و ابزارهای مالی را هدف قرار خواهد داد.
به منظور توسعه بیشتر حاکمیت و ساختار باشگاه آب و هوا، G7 کارگروهی را تشکیل داده که متشکل از G7 و سایر دولت گها خواهد بود و ریاست آن بر عهده آلمان است.
برای تسهیل فعالیتهای باشگاه آب و هوا، رهبران G7 از سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) و آژانس بینالمللی انرژی خواستند تا یک شورا و دبیرخانه موقت برای این باشگاه ایجاد کنند.
سایر نهادها و سازمانهای مرتبط مانند صندوق بینالمللی پول، بانک جهانی و سازمان تجارت جهانی به کار باشگاه کمک خواهند کرد.
اعضای باشگاه آب و هوا میتوانند به صورت داوطلبانه از کشورهای در حال توسعه حمایت کنند و درهای این باشگاه برای حضور کشورهای در حال توسعه در آن باز است.
باشگاه آب و هوا در COP28
علاوه بر اعلام G7 و صدراعظم آلمان مبنی بر راهاندازی کامل باشگاه آب و هوا در کنفرانس تغییرات آب و هوایی COP28، اجلاس دبی شاهد یک رویداد دیگر باشگاه آب و هوا نیز خواهد بود.
این رویداد جانبی باشگاه آب و هوا را به عنوان یک انجمن بین دولتی پیشرو و جاهطلب برای تبادل نظر در مورد کربنزدایی صنعت به جهان معرفی میکند که به عنوان چارچوبی توانمند برای افزایش همکاری و اقدام جمعی در مناطق مختلف جغرافیایی عمل میکند.
این رویداد که برای ۵ دسامبر برنامهریزی شده، راهاندازی کامل را تبلیغ میکند و اهداف کلیدی باشگاه آب و هوا را به اطلاع میرساند، بر اهمیت باشگاه آب و هوا در سراسر کشورها و سطوح توسعه اقتصادی تاکید میکند و پلتفرم جهانی همسانسازی را به عنوان یک نتیجه مهم در راهاندازی باشگاه آب و هوا معرفی میکند.
پلتفرم تطبیق جهانی ابزار جدیدی خواهد بود که کمکهای مالی و فنی را برای کربنزدایی صنعت در اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه منطبق و بهبود میبخشد.