دیوان بینالمللی دادگستری رأی خود را در مورد ادعاهای سودان علیه امارات صادر میکند

دیوان بینالمللی دادگستری عصر امروز دوشنبه، جلسهای را برای صدور رأی در مورد شکایت سودان علیه امارات متحده عربی که بر اساس ادعاهای بیاساس مطرح شده، برگزار خواهد کرد.
دیوان بینالمللی دادگستری در وبسایت خود اعلام کرد که امروز دوشنبه حکم خود را در مورد پروندهای که دولت نظامی سودان علیه امارات متحده عربی اقامه کرده، صادر خواهد کرد.
دادگاه تاریخ جلسه را ساعت ۳ بعد از ظهر به وقت اروپا (۵ بعد از ظهر به وقت امارات) تعیین کرد.
دولت نظامی سودان که پایتخت آن بندر سودان در ساحل دریای سرخ است، ادعا میکند که امارات متحده عربی از یکی از طرفین درگیری حمایت میکند و در حملاتی که در اواسط ژوئن ۲۰۲۳ به الجنینه، پایتخت ایالت دارفور غربی، دو ماه پس از آغاز درگیری در سودان (۱۵ آوریل ۲۰۲۳) رخ داد، مشارکت داشته است.
بیانیهای که در آن زمان توسط نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در سودان، فولکر پرتس، منتشر شد، خشونت را به شبهنظامیان عرب و افراد مسلحی که یونیفرم نیروهای پشتیبانی سریع را پوشیده بودند، نسبت داد.
دولت پورت سودان که توسط ارتش اداره میشود و مورد حمایت اخوانالمسلمین است که آرزوی بازگشت به قدرت را دارد، ادعا میکند که امارات متحده عربی از نیروهای پشتیبانی سریع حمایت کرده است، نیروهایی که به ارتکاب نسلکشی در غرب دارفور متهم هستند.
واکنش امارات متحده عربی
در مقابل، ریم کتی، معاون دستیار وزیر امور خارجه در امور سیاسی امارات، در سخنرانی خود در جلسه افتتاحیه که در ۱۰ آوریل در مقر دادگاه کاخ صلح در لاهه هلند برگزار شد، از دادگاه خواست تا این دادخواست را رد کرده و کل پرونده را از دستور کار دادگاه خارج کند.
او این درخواست را «سوءاستفاده آشکار از یک نهاد معتبر بینالمللی» توصیف کرد و خاطرنشان ساخت که فاقد هرگونه مبنای قانونی یا واقعی است. او همچنین ادعاهای پورت سودان را «در بهترین حالت گمراهکننده و در بدترین حالت ساختگی محض» توصیف کرد.
موقعیت حقوقی
کارشناسان حقوقی میگویند پرونده سودان ممکن است به دلیل مسائل مربوط به صلاحیت قضایی با مشکل مواجه شود.
امارات متحده عربی هنگام امضای کنوانسیون نسلکشی سازمان ملل در سال ۲۰۰۵، در مورد یک بند کلیدی که به کشورها اجازه میدهد در هرگونه اختلافی که بین آنها پیش میآید، یکدیگر را به دیوان بینالمللی دادگستری ارجاع دهند، «حق شرط» قائل شد.
مایکل بیکر، کارشناس حقوق بینالملل در کالج ترینیتی دوبلین، گفت که شرط امارات متحده عربی بر ماده ۹ کنوانسیون نسلکشی پس از الحاق به آن در سال ۲۰۰۵، مانع از آن میشود که دادگاه صلاحیت خود را در مورد این پرونده احراز کند. او انتظار دارد دادگاه به دلیل عدم صلاحیت در رسیدگی به اختلاف، پرونده را رد کند.
علاوه بر این، دکتر نصرالدین عبدالباری، وزیر دادگستری در دولت انتقالی غیرنظامی به ریاست عبدالله حمدوک، اظهار داشت که بر اساس تجزیه و تحلیل دادههای موجود در دادخواست ارائه شده توسط دولت در پورت سودان، علاوه بر خطای رویهای که با حق شرط امارات متحده عربی در مورد ماده ۹ نشان داده شده، این حق شرط ضعیف است و فاقد شواهد و مبانی قانونی لازم برای ادامه رسیدگی میباشد.
گزارش سازمان ملل متحد
چند روز قبل، کارشناسان سازمان ملل متحد به وضوح اقدامات وحشیانهای را که علیه غیرنظامیان انجام میشود، از جمله حملات هوایی کورکورانه، حملات عمدی و خشونت جنسی مرتبط با درگیری، و همچنین استفاده از کمکهای بشردوستانه به عنوان سلاحی برای اجبار و گرسنگی دادن، که نقض آشکار قوانین بینالمللی بشردوستانه است، برجسته کردند.
این گزارش بر فقدان هرگونه شواهد مادی یا نتیجهگیری عینی از سوی نیروهای مسلح سودان برای تأیید روایتهایشان در مورد نقش امارات در درگیری سودان تأکید کرد.
در مقابل، این گزارش فاش کرد که این ادعاها صرفاً بخشی از یک کارزار رسانهای مخرب با هدف اهریمنی جلوه.دادن امارات و مختل کردن تلاشهای بشردوستانه و دیپلماتیک این کشور برای حمایت از مردم سودان بوده است.
پیشبینیهای کارشناسان
در ۲۵ آوریل ۲۰۲۵، جمهوری صربستان اعلامیه مداخله در این پرونده را طبق ماده ۶۳ اساسنامه دیوان بینالمللی دادگستری ثبت کرد. شایان ذکر است که صربستان و امارات متحده عربی از جمله کشورهایی هستند که در مورد ماده ۹ کنوانسیون که به دادگاه صلاحیت اجباری در مورد اختلافات مربوط به نسلکشی اعطا میکند، حق شرط دارند. صربستان از طریق مداخله خود، تلاش میکند از موضع امارات متحده عربی حمایت کند و ادعا میکند که حق شرط مشترک آنها بر ماده ۹ مانع از اعمال صلاحیت دادگاه در این پرونده میشود.
کارشناسان حقوقی انتظار دارند که پرونده دولت نظامی سودان علیه امارات به دلیل مسائل مربوط به صلاحیت قضایی رد شود.
مایکل بیکر، کارشناس حقوق بینالملل در کالج ترینیتی دوبلین، گفت که شرط امارات متحده عربی بر ماده ۹ کنوانسیون نسلکشی پس از الحاق به آن در سال ۲۰۰۵، مانع از آن میشود که دادگاه صلاحیت خود را در مورد این پرونده احراز کند. او انتظار دارد دادگاه به دلیل عدم صلاحیت در رسیدگی به اختلاف، پرونده را رد کند.
از سوی دیگر، دکتر نصرالدین عبدالباری، وزیر دادگستری دولت انتقالی غیرنظامی به ریاست عبدالله حمدوک، اظهار داشت که بر اساس تحلیل دادههای موجود در دادخواست ارائه شده توسط دولت در پورت سودان، علاوه بر خطای رویهای که با حق شرط امارات متحده عربی بر ماده ۹ نشان داده شده است، این حق شرط ضعیف است و فاقد شواهد مادی لازم و مبنای قانونی برای ادامه رسیدگی است.
او افزود: «این حق شرط بسیار مهم است. دیوان بارها اعتبار چنین حق شرطهایی را به رسمیت شناخته و آنها را الزامآور دانسته است، مانند مواردی مانند قانونی بودن استفاده از زور (یوگسلاوی علیه اسپانیا و دیگران) و جمهوری دموکراتیک کنگو علیه رواندا.»