اینفوگرافیک | رئیسجمهور ایران با هدف گسترش روابط اقتصادی عازم چین شد
ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران سفر خود به چین را با هدف تقویت همکاریهای اقتصادی آغاز کرد.
رئیسی و شی جین پینگ همتای چینی او برای اولین بار در سپتامبر ۲۰۲۲ در حاشیه اجلاس سازمان همکاری شانگهای در ازبکستان دیدار کردند. در آن دیدار رئیس جمهور ایران خواستار تقویت همکاریهای دو کشور شد.
چین یک شریک تجاری حیاتی برای ایران است، زیرا تنها مشتری صادرات نفتی است که به شدت از سوی آمریکا تحریم شده است.
پکن و تهران به ویژه در زمینههای انرژی، حمل و نقل، کشاورزی، تجارت و سرمایهگذاری روابط اقتصادی نزدیکی دارند.
در مارس ۲۰۲۱، دو طرف قرارداد همکاری را برای یک دوره ۲۵ ساله امضا کردند که شامل زمینههای سیاسی، استراتژیک و اقتصادی است.
علاءالدین بروجردی رئیس انجمن دوستی ایران و چین و سفیر سابق ایران در پکن به خبرگزاری ایرنا گفت این سند همکاری باید مبنای تصمیمگیری در سفر رئیسی به چین باشد.
بروجردی گفت: در شرایط تحریم، چینیها در زمینههای تجاری و اقتصادی با ایران همکاری بیشتری داشتهاند.
وی به «اهمیت این سفر در سطوح داخلی و بینالمللی» اشاره کرد و گفت: با توجه به شرایط داخلی کنونی، دولت و مجلس با هم سازگاری کامل دارند و با توجه به جهتگیری راهبردی نظام بر اساس سیاست نگاه به شرق، زمینه مساعدی برای گسترش همکاریها با چین فراهم است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه و بر اساس آمار گمرک ایران، چین بزرگترین شریک تجاری تهران است.
بر اساس گزارش روز یکشنبه ایرنا، تهران در ماههای گذشته ۱۲.۶ میلیارد دلار به پکن صادرات داشته و ۱۲.۷ میلیارد دلار از این کشور واردات انجام داده است.
روزنامه دنیای اقتصاد روز ۲۹ ژانویه به نقل از علی فکری، رئیس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی دولت ایران گزارش داد روسیه به عنوان بزرگترین سرمایه گذار در ایران از چین پیشی گرفته است.
این مقام ایرانی با بیان اینکه روسیه از زمان روی کار آمدن رئیسی در آگوست ۲۰۲۱ حدود ۲.۷ میلیارد دلار در دو پروژه نفتی در استان ایلام در غرب کشور هزینه کرده است، گفت: روسیه یا با ارسال وجوه مادی به ایران و یا با استفاده از ارز سرمایه گذاری کرده است.