کشف بازماندههایی از زمان مادها در شمال شرق ایران
یک تیم تحقیقاتی باستان شناسی ایرانی-آلمانی موفق شده است با کاوش در محوطه «ریوی»، بقایای یک دژ نظامی مربوط به ۲۷۰۰ سال متعلق به عصر مادها، گورستانی مربوط به عصرآهن و یک قطعه سفال نوشته شده به خط پهلوی ساسانی را کشف کند.
محمد جواد جعفری سرپرست این تیم تحقیقاتی، در اینباره گفت: سال قبل بخشهایی از گورستان عصر مفرغ مربوط به 3700 سال قبل در بخش شمالی و امسال نیز باقیمانده یک گورستان دیگر از دوران متأخر عصر آهن در بخش جنوب شرقی محوطه تاریخی ریوی شناسایی و کشف شد که مطالعه بقایای انسانی این دو گورستان اهمیت زیادی در شناخت جوامع گذشته منطقه دارد.
وی افزود: یکی از مهمترین سوالات علمی در این مطالعات، کشف نام تاریخی این شهر است. کشف بقایای یک دژ نظامی همزمان با شاهنشاهی مادها در بخش جنوبی محوطه تاریخی ریوی نشان از وجود حکومتهای کوچک منطقهای همزمان و یا دستنشانده شاهنشاهی ماد در بخشهای شمال شرقی قلمرو ایشان است.
با توجه به یافتهها و مدارک و مستندات موجود در طول این ۹ سال تفحص میتوان چنین برداشت کرد که این محوطه، سکونتگاه مهمی بوده که از ۳۷۰۰ سال تا هزار سال قبل، توالی استقرار داشته است.
این شهر طی دوران هخامنشی، اشکانی و ساسانی هویت شهری داشته و حدوداً در سالهای ۴۰۰ میلادی در اواسط دوران ساسانی سکونت شهری خود را از دست داده و تخریب یا متروک میشود و سکونت کوچک روستایی در دوران اسلامی به جای آن شکل میگیرد.