در روزهای اخیر تبلیغات حکومت ایران برای ترویج «حجاب اجباری» و مقابله با زنان «بد حجاب» افزایش یافته است.
در ادامه این تبلیغات، صدا و سیمای ایران امروز (چهارشنبه - ۲۶ مرداد) از پخش مستند «بیحجابی اجباری» به کارگردانی مهدی عشقی رضوانی و تهیهکنندگی محمدمهدی خالقی (امشب ساعت ۲۱ به وقت تهران) از شبکه پنج سیما خبر داد.
دولت ایران میگوید در این مستند یک بانوی پژوهشگر موضوع «زنان جامانده از تحصیل به دلیل اجبار بیحجابی در ایران در دوره پهلوی» را بررسی میکند.
پذیرش و یا رد حجاب اجباری از سوی زنان ایران، این سوال را مطرح میکند که «آیا این مسئله ریشهای در شرایط اجتماعی و سیاسی پیش از انقلاب ۵۷ داشت یا نه.» به همین خاطر، در این مقاله سعی میکنیم ریشه مسئله حجاب در ایران را تبیین کنیم.
در ۱۷ دی ۱۳۱۴، یعنی حدود چهل سال پیش از رخداد انقلاب ۵۷ در ایران، به دستور رضاشاه پهلوی قانونی موسوم به «کشف حجاب» تصویب شد که به موجب آن، زنان و دختران ایرانی از پوشیدن چادر، روبنده و روسری منع شدند.
بر اساس این قانون، ظاهر شدن زنان در اماکن عمومی با چادر و روبنده ممنوع اعلام شد و در پی آن، زنان خانواده سلطنتی ایران نخستین زنانی بودند که بدون حجاب در ملاء عام ظاهر شدند.
برخی از محققان تاریخی معتقدند یکی از اهداف اصلی رضاشاه از کشف حجاب، فراهم کردن زمینههای فعالیت اجتماعی زنان بود.
به گفته آنها، رضاشاه در آن زمان معتقد بود که قانون کشف حجاب میتواند شرایط را برای حضور بیشتر زنان در عرصههای اجتماعی، فرهنگی و حتی اقتصادی فراهم سازد.
اما این قانون واکنشهای زیادی را در پی داشت و با درخواست علما و روحانیون ایران، در سال ۱۳۲۳، یعنی در دوره حکومت محمدرضا پهلوی لغو شد.
از آن وقت و تا پیش از انقلاب ۵۷ قانونی در زمینه لزوم رعایت حجاب اسلامی در ایران وجود نداشت.
اما ۲۵ روز پس از پیروزی انقلاب ۵۷، روحالله خمینی در سخنرانی خود اشاره کرد که زنان باید حجاب اسلامی داشته باشند.
خمینی در آن زمان اعلام کرد: «زنان اسلامی باید با حجاب اسلامی بیرون بیایند. نه اینکه خودشان را بزک کنند. زنها هنوز در ادارات با وضع پیشین کار میکنند. زنها باید وضع خودشان را عوض کنند … به من گزارش دادهاند که در وزارتخانههای ما زنها لخت هستند و این خلاف شرع است. زنها میتوانند در کارهای اجتماعی شرکت کنند ولی با حجاب اسلامی.»
سپس اولین قانون در خصوص پوشش زنان و حجاب اجباری به تصویب رسید
از دورانی که رضاشاه با هدف فراهم کردن زمینههای فعالیت اجتماعی زنان «کشف حجاب» را اجباری کرد تا امروز که دولت ایران، حجاب اجباری را با زور بر سر زنان میکند، سالهای زیادی گذشته است. اما آنچه هنوز دولتهای مختلف ایران درک نکردهاند این است که زنان حق مالکیت بر بدن خود را دارند.
شایان ذکر است که نتایج نظرسنجی اخیر مرکز مطالعات راهبردی ریاست جمهوری ایران نشان میدهد که نزدیک به ۸۰ درصد از مردم ایران مخالف حجاب اجباری هستند.