گزارش تحلیلی | سردرگمی ایران در مواجهه با جنگ اسرائیل و حماس
خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از نه مقام ایرانی نوشت حکومت این کشور در مواجهه با بحرانی که پس از حمله حماس به اسرائیل به وجود آمده دچار سردرگمی شده و تلاش میکند آن را مدیریت کند.
خبرگزاری رویترز به نقل از این مقامهای ایرانی که به دلیل حساسیتها خواستند نامشان فاش نشود، نوشت که ایستادن و تماشای هر گونه تهاجم زمینی گسترده اسرائیل به نوار غزه، راهبردی را که ایران بیش از چهار دهه دنبال کرده است، به شدت تضعیف خواهد کرد.
سه مقام امنیتی گفتند که فعلاً بین تصمیمگیران ارشد ایران اجماع حاصل شده است تا حملات محدود حزبالله لبنان علیه اهداف نظامی اسرائیل ادامه یابد و دامنه حملات دیگر گروههای متحد در منطقه به اهداف آمریکایی نیز گسترش پیدا کند اما در عین حال از هر گونه تشدید تنش بزرگ که خود ایران را به درگیری بکشاند اجتناب شود.
آوی ملامد، یکی از مقامات اطلاعاتی و مذاکرهکننده سابق اسرائیل در جریان انتفاضه اول و دوم، میگوید: «ایرانیها با یک دوراهی روبرو هستند: آیا حزبالله را برای نجات بازوی خود در نوار غزه به جنگ میفرستند یا این بازو را رها خواهند کرد.»
یک دیپلمات ارشد ایرانی گفت: برای رهبران ارشد ایران، به ویژه رهبر این کشور علی خامنهای، بقای ایران اولویت اصلی است.
وی افزود: به همین دلیل مقامات ایرانی از ابتدای حمله لحن شدیدی علیه اسرائیل به کار بردهاند، اما حداقل تا کنون از مداخله مستقیم نظامی خودداری کردهند.
از ۷ اکتبر، حزبالله با نیروهای اسرائیلی در امتداد مرز لبنان و اسرائیل در درگیریهایی که منجر به کشته شدن ۱۴ تن از نیروهای این گروه شد، تبادل آتش کرده است.
دو منبع آشنا با تفکر حزب الله گفتند که این سطح پایین خشونت برای مشغول کردن نیروهای اسرائیلی بدون گشودن یک جبهه بزرگ جدید بود و یکی از آنها این تاکتیک را به راه انداختن "جنگ های کوچک" توصیف کرد.
از سوی دیگر، ۳ منبع امنیتی بلندپایه اسرائیلی و یک منبع امنیتی غربی به رویترز گفتند که اسرائیل خواهان رویارویی مستقیم با تهران نیست و هیچ نشانه ای وجود ندارد که ایران از حمله ۷ اکتبر اطلاع قبلی داشته باشد.
رهبر ایران، خامنه ای، دست داشتن ایران در این حمله را تکذیب کرد، اما آسیبی که این حمله به اسرائیل وارد کرد را ستایش کرد.
منابع امنیتی اسرائیلی و غربی گفتند که اسرائیل به ایران حمله نخواهد کرد مگر اینکه مستقیماً توسط نیروهای ایرانی از ایران مورد حمله قرار گیرد، اما آنها هشدار دادند که وضعیت قابل اشتعال است و هرگونه حمله به اسرائیل که خسارات سنگینی وارد کند میتوانند این معادله را تغییر دهند.
یک منبع اسرائیلی افزود که هرگونه محاسبه نادرست ایران یا هر یک از گروه های متحدش در مورد دامنه هر گونه حمله نیابتی برای تغییر رویکرد اسرائیل کافی است.