مهمترین پایگاههای هوایی ایران در کجای کشور قرار دارند؟
نیروهای مسلح ایران دارای چندین پایگاه هوایی هستند که هر یک به نوعی در استراتژی دفاعی کشور نقشی حیاتی ایفا میکنند.
به دنبال حمله اخیر منتسب به اسرائیل علیه پایگاه هشتم شکاری نیروی هوایی ایران در اصفهان، اهمیت پایگاههای هوایی ایران و موقعیت مکانی آنها افزایش یافته است.
ایران به دلیل تحریمها نتوانسته ناوگان هوایی زمان شاه و جنگ با عراق را نوسازی کند و همچنان از جنگندهها و هواپیماهای نظامی قدیمی همچون F-4 و F-14 استفاده میکند، اما همین ناوگان فرسوده نیز ممکن است هدف حملات خارجی قرار گیرند و به همین دلیل حفاظت از آنها و پایگاههایشان در دکترین دفاعی کشور بسیار مهم است.
پایگاههای این کشور در شهرهای مختلف پخش شدهاند. این پایگاهها عبارتند از مهرآباد در تهران، تبریز، همدان، دزفول، امیدیه آغاجاری، بوشهر، شیراز، اصفهان، بندرعباس، چابهار، دوشانتپه تهران، بیرجند، زاهدان و مشهد.
پایگاه یکم شکاری-ترابری مهرآباد تهران، نه تنها مرکز فرماندهی نیروی هوایی است، بلکه مرکز تعمیرات سنگین هواگردهای نظامی و غیرنظامی نیز به شمار میرود. این پایگاه با دو باند پروازی، میزبان اسکادرانهای متعددی از جنگندهها و هواپیماهای ترابری میباشد.
پایگاه دوم شکاری تبریز که در کنار فرودگاه بینالمللی تبریز قرار دارد، مرکز اصلی تعمیرات میگ-۲۹ و همچنین پایگاه اف-۵ های ایران است. این پایگاه دو باند پروازی دارد و در آن هواگردهای مختلفی مستقر هستند.
پایگاه سوم شکاری همدان یا نوژه که به خاطر کودتای نوژه معروف است با چهار باند پروازی، تماماً نظامی است و در کنار رشته کوههای زاگرس واقع شده، مکانی استراتژیک برای پروازهای شکاری و بمبافکنهای اف-۴ فانتوم به شمار میرود. همچنین، این پایگاه مرکز تعمیرات فانتومهای ایران است.
پایگاه چهارم شکاری در شهر دزفول و در نزدیکی فرودگاه این شهر قرار گرفته و نزدیکترین پایگاه ایران به مرزهای غربی است. هواپیماهای اف-۵ در این پایگاه قرار دارند.
در جنوب کشور، پایگاه هوایی بوشهر واقع شده که نقش مهمی در پوشش هوایی آبهای جنوبی دارد. این پایگاه دو باند پروازی دارد و مجهز به جنگندههای اف-۴ فانتوم و هواپیماهای گشت دریایی پی-۳ اوریون است.
شیراز نیز به عنوان یکی از پایگاههای مهم ترابری و شکاری شناخته میشود که با سه باند پروازی، مرکز تعمیرات و اورهال بمب افکنهای سوخو-۲۴ و سایر هواگردهای سنگین است.
در اصفهان، پایگاه هوایی بابایی یا هشتم شکاری قرار دارد که به عنوان پایگاه مرکزی جنگندههای اف-۱۴ تامکت شناخته میشود. این پایگاه که دو باند پروازی دارد، مکانی است برای آموزش پیشرفته خلبانان و استقرار سیمولاتورهای پرواز. این همان پایگاهی است که روز جمعه هدف حمله اسرائیل قرار گرفت.
البته ایران پیشتر جنگندههای اف-۱۴ خود را از این پایگاه خارج کرده بود. با این حال پدافند هوایی S-300 مستقر در این پایگاه که وظیفه حفاظت از تاسیسات هستهای اصفهان و نطنز را بر عهده دارد در حمله اسرائیل دچار آسیب جدی شد.
پایگاههای هوانیروز نیز، که شامل پایگاههای مختلف در کرمانشاه، مسجد سلیمان، کرمان، اصفهان، مشهد، تبریز و آبیک قزوین میشوند، نقش حیاتی در عملیاتهای پشتیبانی و رزمی ارتش ایفا میکنند.
همه این پایگاهها نه تنها به عنوان نقاط استراتژیک دفاعی، بلکه به عنوان مراکز آموزشی و تعمیراتی برای نیروهای هوایی ایران عمل میکنند.