صرافان و خودروسازان ایرانی به صادرکنندگان پسته و خرما تبدیل شدهاند!
نایب رئیس صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی از ورود صرافان و خودروسازان به صادرات پسته و خرما خبر داده و تأکید کرده که این تغییرات به ضرر صادرکنندگان سنتی و بخش کشاورزی خواهد بود.
محمدعلی محمدمیرزائیان با بیان اینکه سیاست رفع تعهد ارزی مانع بزرگی برای صادرات محصولات کشاورزی است، در گفتگو با ایسنا گفت: "صادرکنندگان محصولات کشاورزی باید ارز مورد نیاز خود را بر اساس نرخ دلار آزاد تهیه کنند و در مقابل، ارز حاصل از صادرات را به نرخ ارز نیمایی به واردکنندگان خودرو، موبایل و دیگر کالاها بدهند. این تفاوت نرخ ارزی امکانپذیر نیست و همین موضوع منجر به رونق استفاده از کارتهای اجارهای و یکبار مصرف شده است."
وی با اشاره به نفوذ و رانت برخی شرکتهای خودروساز افزود: "این شرکتها با استفاده از ارتباطات قوی خود، تعرفههای گمرکی را افزایش داده و به صادرکنندگان پسته و خرما تبدیل شدهاند. این شرکتها پسته را یک دلار کمتر از قیمت صادرکنندگان ایرانی میفروشند، که در نتیجه، صادرکنندگان سنتی دیگر نمیتوانند به فعالیت خود ادامه دهند. به همین دلیل، صادرات پسته و خرما نیز مانند صنعت فرش دستباف با خطر نابودی روبهرو شده است."
محمدمیرزائیان با انتقاد از وضعیت فعلی، خواستار رفع موانع صادراتی که از سال ۱۳۹۷ آغاز شده، شد و تأکید کرد که صادرات محصولات کشاورزی باید به کشاورزان و صادرکنندگان سنتی محدود بماند. وی همچنین پیشنهاد کرد که صادرات پسته برای شرکتهای خودروساز ممنوع شود تا صنعت کشاورزی و صادرات آن از نابودی نجات پیدا کند.
وحشت بورس از انتشار اوراق دولتی
همچنین در حوزه مالی، انتشار خبر انتشار ۶۰ هزار میلیارد تومان اوراق دولتی باعث نگرانیهای گسترده در بازار سرمایه شده است.
به گزارش نبض بورس، این اقدام دولت باعث بحثهای گستردهای در میان فعالان بازار بورس شده است. گروهی معتقدند که انتشار این اوراق به منافع سهامداران ضربه میزند، در حالی که عدهای دیگر این اقدام را به عنوان راهی برای جبران کسری بودجه دولت توجیه میکنند.
علیرضا نیکبخت، کارشناس بازار سرمایه، در این باره گفت: "از جنبه برنامهریزی و عدم شفافیت در انتشار اوراق، نگرانیهای بازار سرمایه منطقی است، اما از جنبه دیگر که بازار بدهی به عنوان رقیب بازار سرمایه مطرح میشود، نگرانی کمتری وجود دارد."