هدف رییسی از سفر به دمشق چیست؟
به گفته معاون سیاسی رییسجمهور ایران، ابراهیم رئیسی که امروز چهارشنبه در سفر به دمشق با استقبال رسمی دولتمردان سوری روبرو شد، قصد دارد درخصوص حضوری پررنگتر در حوزه اقتصادی سواحل مدیترانه مذاکره کند.
ابراهیم رئیسی امروز ۱۳ اردیبهشت در حالی وارد فرودگاه دمشق شد که این اولینبار پس از جنگ ایران و عراق است که یک رییسجمهور از ایران به سوریه سفر میکند.
رییسی پیش از آغاز سفرش در مصاحبهای با شبکه «المیادین» عنوان کرد که روابط بین ایران و سوریه، کاملا راهبردی و استراتژیک است و این روابط همچنان ادامه پیدا خواهد کرد.
محمد جمشیدی، معاون سیاسی رییسجمهور ایران نیز پیش از سفر گفت: «ما برای مذاکره در جهت ایجاد همکاریهای اقتصادی پایدار در سوریه و سواحل مدیترانه به دمشق میرویم.»
جمشیدی با متهم کردن رؤسای دولتهای قبلی به عدم تمایل به ارتباط با سوریه گفت: «در دورههای گذشته تصور دولتها بر این بوده که برای دریافت یک امتیاز اقتصادی، باید قدرت منطقهای ایران را واگذار کنند. اما در دولت سیزدهم ضمن حفظ قدرت راهبردی و منطقهای و مقاومت، به سمت تقویت همکاریهای اقتصادی حرکت خواهیم کرد.»
در حالی این ادعا از سوی جمشیدی مطرح شده که رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس به تازگی از بدهی ۳۰ میلیارد دلاری دمشق به تهران پرده برداشته بود.
به ادعای حسن شمشادی، دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و سوریه قرار بوده که سازمان کشتیرانی روی خط حمل و نقل به سوریه یارانه بدهد اما این مهم رخ نداده و در حال حاضر، خط کشتیرانی منظمی بین ایران و سوریه وجود ندارد.»
معاون رئیسی گفت در جریان این سفر، ابراهیم رییسی اسنادی را به امضاء رسانده که مدت طولانی روی آنها کار شده و جنبه اقتصادی و منافع کشور از آن نیز بهصورت اساسی لحاظ شده است.
اگرچه در چند سال اخیر ایران برای برجسته کردن جنبه اقتصادی روابط ایران با سوریه در تلاش بوده بر گزارشهای مختلف غربی و به ویژه اسرائیلی نشان میدهد که حضور نظامی در سوریه برای تهران اولویت اول بوده است.
چندی پیش، به ادعای خبرگزاری رویترز، ایران در زلزله اخیر سوریه و آزادی پروازها از فرصت پیش آمده برای انتقال گسترده تسلیحات تحت نام «کمکهای انساندوستانه» به سوریه سوء استفاده کرده است.
حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران نیز پیش از سفر رئیسی به سوریه در توئیتی با انتشار عکس قاسم سلیمانی در کنار بشار اسد نوشت: «اهمیت این سفر علاوه بر ابعاد سیاسی، امنیتی و اقتصادی، بيانگر تجلی پیروزی اراده سیاسی مقاومت و موفقیت دیپلماسی دولت در تکمیل روند همگرایی منطقه است.»