سعید محمد.. نامزد اصلی سپاه یا رقیب سرداران؟
ایران آبستن تغییر و تحول بزرگ و عمیقی است. مهمترین چالش این نظام غیردموکراتیک انتخابات ریاست جمهوری آینده و تبعات و پیامدهای آنست.
هرچه به موعد انتخابات ۱۴۰۰ در ایران نزدیکتر میشویم، شاهد شرایطی هستیم که شکافهای عظیمی بین ملت و حکومت از یکسو و همچنین انشقاق و رقابت گسترده میان طیف وابسته به سپاه از سوی دیگر در حال بروز است.
از روزی که رهبر ایران اعلام کرد که "دولت جوان حزباللهی" را برای ریاست جمهوری آینده میپسندد، سناریونویسان انتخابات دست به کار شدند. تمام نگرانی جریانهای درونی ایران درصد مشارکت عمومی در انتخابات است.
تجربه تلخ انتخابات مجلس یازدهم برای ایران در اسفند 98 و عدم مشارکت مردم نشان داد که نظام حاکم برای مجاب کردن مردم در انتخابات ریاست جمهوری کار آسانی در پیش ندارد.
زمزمههای "دولت نظامی" هم اکنون در اغلب رسانه های حکومتی این فضا را نشان میدهد که سپاه پاسداران برای به کرسی نشاندن نامزد خود مشغول طراحی عمیق و پیچیدهای است. اما در این میان رقابتهای داغی نیز میان جریانهای همسو با سپاه نیز موجب اخلال در پیشبردن سناریو سپاه شده است. مهم فهم تعادل درونی نیروهای حامی سپاه است.
سپاه و انتخابات
در روز ۴ آذر ۹۹ سرتیپ پاسدار حسین دهقان که سمت مشاور نظامی خامنهای را برعهده دارد برای انتخابات اعلام آمادگی کرد.
از همانجا بسیاری پنداشتند که حسین دهقان نامزد اصلی سپاه برای انتخابات خواهد بود. هرچند که رئیس مجلس یازدهم محمدباقر قالیباف نیز یکی از گزینههای جدی سپاه محسوب میشد، اما اخیرا قالیباف از طریق مشاورینش اعلام کرد که قصد نامزدی ندارد!
از سوی دیگر زمزمههای زیادی مطرح شد که سرتیپ دوم پاسدار سعید محمد که فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیای سپاه را برعهده داشت، میخواهد برای رقابتهای ریاست جمهوری نامزد شود.
سعید محمد از مهر ۱۳۹۷ جایگزین عبادالله عبداللهی شد و پیش از فرماندهی قرارگاه خاتم الانبیاء، مدیرعامل گروه ایرانیان اطلس (سازنده و مالک چندین مرکز خرید در شهرهای مختلف ایران) بود.
او چندین سال نیز مدیرعامل سپاسد از زیر مجموعههای قرارگاه خاتم الانبیاء بود و برای پیش بردن طرحهای سودآور برای سپاه مهره کارآمدی بود.
سعید محمد بنابه گزارشات و منابع حکومتی توان اجرایی مناسب دارد و جوان و تحصیلکرده بوده و از آنجا که مدیریت قابل قبولی را در برخی کاندیداهای اصولگرا ندیده یک نامزد جدی خواهد بود.
وی بالاخره در روز ۱۷ اسفند استعفای خود را تحویل فرمانده کل سپاه داد و پاسدار سلامی هم حکم مشاور فرماندهی کل سپاه را به نام او زد! سعید محمد دلیل استعفای خود را اینطور توضیح داده بود که "احتمال دارد بدلیل حضور اینجانب در فضای انتخاباتی شائبه هایی متوجه نهاد مقدس سپاه شود. در راستای صیانت از سپاه و قرارگاه انقلابی-جهادی خاتم الانبیاء، از سمت خود استعفاء می دهم".
اما در عین حال خبرهای زیادی از "برکناری" او منتشر شد. برخی از منابع نزدیک به اصولگرایان نتیجه گرفتند که اگر وی بخاطر کاندیداتوری در انتخابات استعفا داده نبایستی به سمت مشاور فرمانده کل سپاه منصوب میشد. لذا مخالفت سپاه با سعید محمد را پررنگ کردند.
همچنین واکنش سنگین و ترسآلودی میان برخی شبکههای حامی اصولگرایان ایجاد شد و برخی از حضور او بعنوان "احمدی نژاد دوم" یاد کردند.
از آنجا که "بیت رهبر" قصد یکدست کردن حاکمیت را دارد تشتت میان نیروهای حامی سپاه و همچنین اختلافات فرماندهی در این نهاد نظامی تبدیل به معضل جدی خواهد شد.
اگر چه که حضور قالیباف رسما هنوز اعلام نشده اما اختلافاتی میان تیم حامی او و همچنین هواداران سعید محمد به شبکه های مجازی هم کشیده شده و طبعا حالا که فرماندهان ارشد سپاه برای ریاست جمهوری خیز برداشتهاند، ظهور "دولت نظامی" بیش از پیش مطرح خواهد شد.
لازم به یادآوریست که در روز ۱۶ بهمن ۹۹ یکی از کانالهای وابسته به سپاه نظرسنجیای را منتشر کرد که وزن نامزدهای احتمالی و نزدیک به سپاه را نشان داد.
هرچند ابراهیم رئیسی برای حضور رسمی علائمی از خود نشان نداده و حتی برخی هم از قول او نوشتند که بر روی قوه قضاییه متمرکز است و تمایلی به نامزد شدن ندارد اما کانالهای سپاه هنوز روی نام رئیسی مانور میدهند. اما نکته قابل توجه اینکه بعد از نام رئیسی این سعید محمد است که نامزد مطلوب طیف تندرو و حامی سپاه محسوب میشود و نه قالیباف!
از سوی دیگر باید دید نقش محسن رضایی چه خواهد بود؟ اگر دبیر تشخیص مصلحت نظام تصمیم بگیرد که دوباره نامزد شود، عملا سپاه با تعدد نامزدها مواجه شده و سناریوی اصلیاش برای "وحدت" و مشارکت حداکثری شکست میخورد. تعدد نامزدهای حامی سپاه موجب ریزش حامیان و اختلافات جدی در درون طیف تندرو و انقلابی خواهد شد و این بازی برندهای برایشان نخواهد داشت.
برخی منابع ماههای گذشته خبرهایی نیز منتشر کردند که در صورت حضور محسن رضایی احتمال ائتلاف میان او و سعید محمد زیاد خواهد بود و عملا جبههای مقابل قالیباف و حسین دهقان شکل خواهد گرفت.
بهرحال تا اینجا روشن است که سپاه پاسداران طراح اصلی انتخابات ریاست جمهوری در ایران است و انتخابات دیگر معنا و مفهومی ندارد. فیلتر شورای نگهبان نیز به کمک سناریونویسان خواهد آمد و نامزدهای مزاحم را حذف خواهد کرد و نتیجهی بازی از قبل روشن است!.
"دولت جوان حزب اللهی" مدنظر خامنهای احتمالا یک "دولت نظامی" با هدایت یکی از سرداران فاسدش خواهد بود.