کارشناس فرانسوی به العین: رژیم ایران در نتیجه اعتراضات در حال ترک خوردن است
دیوید ریگوله رز، پژوهشگر و کارشناس فرانسوی روابط بینالملل در گفتوگو با العین گفت رژیم ایران در نتیجه اعتراضات کنونی در حال ترک خوردن است.
ریگوله رز در گفتوگو با العین در پاسخ به سؤالی درباره علت به پا خاستن مردم علیه حکومت ایران گفت: قوانین مربوط به حجاب که در سال ۱۳۶۲ اجباری شد، یکی از قوانین اساسی نظام ایران است. با این حال در جریان تظاهرات اخیر، مطالبات فراتر از این موضوع بود و معترضان از اصل ولایت فقیه مشروعیتزدایی کردند.
به گفته ریگوله رز، این دور از اعتراضات در مقایسه با جنبشهای پیشین بیسابقه است، چرا که این جنبش یک غافلگیری غیرمنتظره واقعی است که دامن نظام فرسوده «جمهوری اسلامی» را گرفته است.
او با اشاره به خطرهای ژئوپلیتیک ایران گفت: این خطرها در تداوم نفوذ منطقهای حکومت ایران از طریق نیروهای نیابتیاش نهفته است، خواه حزبالله لبنان باشد یا حماس فلسطین، یا حتی شبهنظامیان حشدالشعبی حامی ایران در عراق و شبهنظامیان حوثی در یمن. این در حالی است که رژیم با مشکلات داخلی مواجه است، زیرا مردم از نتایج فاجعهبار تحریمهای اقتصادی که کشور را تحت تأثیر قرار داده خستهاند و مدتهاست مقامات را متهم به هدر دادن پولهای مردم در کشورهای منطقه میکنند.
ریگوله رز به اعتراضات آبان ۱۳۹۸ اشاره کرد و گفت در جریان این جنبش اعتراضی علیه افزایش بنزین مردم شعار میدادند: «نه غزه نه لبنان، جانم فدای ایران!»
او با اشاره به تشدید سرکوب اقلیتهای قومی و مذهبی از جمله کردستان - زادگاه مهسا امینی - و سیستان و بلوچستان و اقلیت اهل سنت، گفت سپاه پاسداران در این مناطق با سلاحهای سنگین به سمت تظاهرکنندگان شلیک میکند.
او همچنین به تاکتیک حکومت برای مقصر جلوه دادن قدرتهای خارجی اشاره کرد و گفت: حکومت تلاش میکند به «توطئه دخالت خارجی» مشروعیت ببخشد و بگوید «دشمنان» به ویژه آمریکا قصد دارد حکومت ایران را بیثبات کنند.
این کارشناس فرانسوی همچنین با اشاره به توافق هستهای ۲۰۱۵ میان ایران و قدرتهای جهان گفت: به نظر میرسد عمر برجام به پایان است، حتی اگر اعلام عمومی آن برای طرفهای درگیر دشوار باشد.
جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، در جریان مبارزات انتخاباتی میان دورهای در اوایل نوامبر ۲۰۲۲ در کالیفرنیا در گفتوگویی دوستانه اعلام کرد: «برجام مرده است، اما مرگ آن را اعلام نخواهیم کرد. این یک داستان طولانی است. ما توافق با آخوندها را نمیخواهیم.
در عین حال، به گفته کمال خرازی، وزیر امور خارجه اسبق و مشاور کنونی رهبر ایران، در حال حاضر از نظر فنی، هیچ چیز مانع از تبدیل شدن ایران به یک قدرت هستهای نمیشود، حتی اگر تصمیم سیاسی برای ساخت سلاح هستهای گرفته نشده باشد.
این تحلیلگر فرانسوی در پاسخ به سؤالی در خصوص سرانجام اعتراضات ۱۴۰۱ گفت: هیچکس نمیتواند پیشبینی کند که چه اتفاقی خواهد افتاد. رژیم ایران بیش از همیشه تحت تأثیر جنبش اعتراضی جاری قرار گرفته است؛ جنبشی که شکل یک انقلاب را به خود گرفته، حتی اگر واقعاً به معنای دقیق کلمه یک انقلاب نباشد.
وی به توالی تظاهرات پراکنده، گستردگی و همچنین اشکال پیچیده اعتراض از پشت بام خانهها یا ساختمانها پس از تاریکی یا اعتصابات پراکنده در بخشهای مختلف اقتصادی دولت اشاره کرد و این جنبش اجتماعی را یک جنبش چند وجهی از «نوع افقی Z» خواند که مختص «نسل Z» است.
او در عین حال به فقدان رهبر اشاره کرد و گفت: این اعتراضات هیچ سازماندهی سیاسی ندارد. رژیم هنوز منابع لازم برای حفظ خود را دارد، زیرا پس از اینکه در ابتدا تحت تأثیر شکل بیسابقه این اعتراضات قرار گرفت، اکنون بر روی پایان دادن به جنبش از طریق «جنگ فرسایشی» شرطبندی کرده است.
این کارشناس فرانسوی با اشاره به نقض حقوق بشر در ایران گفت: با توجه به تعداد احکام اعدام صادر و اجرا شده، مسئله نقض حقوق بشر در ایران به اثبات رسیده و قابل رد کردن نیست زیرا حداقل ۵۰۴ ایرانی محکوم به اعدام از ابتدای سال تاکنون اعدام شدهاند که افزایش ۵۱ درصدی نسبت به یک سال قبل را نشان میدهد و در ۵ سال اخیر این آمار بیسابقه است.
او همچنین دستگیری و بازداشت خودسرانه روزنامهنگاران و وکلا و چهرههای هنری بینالمللی از جمله فیلمسازان مشهوری مانند جعفر پناهی، محمد رسولاف و مصطفی آل احمد را از جمله موارد نقض حقوق بشر در ایران خواند.