درخواست ایران از آمریکا پس از سقوط بالگرد رئیسی؛ چرا واشنگتن آن را رد کرد؟
درخواست نادر ایران از آمریکا در پی سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران چه بود و چرا واشنگتن این درخواست را رد کرد؟
ایران که روابط دیپلماتیک خود با آمریکا از سال ۱۹۷۹ قطع کرده بود، در پی سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی رئیس جمهور این کشور، از واشنگتن درخواست نادر کرد.
درخواست ایران از آمریکا چه بود؟
این درخواست روز دوشنبه (۳۱ اردیبهشت) توسط وزارت امور خارجه آمریکا فاش شده و تأیید شده است که «ایران پس از سقوط بالگرد حامل ابراهیم رئیسی و همراهانش که منجر به جانباختن آنها، درخواست کمک کرده است».
چرا واشنگتن این درخواست را رد کرد؟
بر اساس گزارش رویترز، «متیو میلر»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در گفتوگو با خبرنگاران گفت که ایران پس از سقوط بالگرد رئیس جمهور و وزیر خارجه خود درخواست کمک کرده بود و واشنگتن نیز ابراز آمادگی کرده بوده است اما به دلایل لجستیکی موفق به کمک نشدهاند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا توضیح داد: «دولت ایران از ما درخواست کمک کرد و ما به آنها تصریح کردیم همانطور که در پاسخ به هر درخواستی از سوی یک دولت خارجی در چنین شرایطی کمک میکنیم، به ایران هم کمک خواهیم کرد و در نهایت، به دلیل مشکلات لجستیکی نتوانستیم به آنها کمک کنیم.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا توضیح دیگری درباره جزئیات این مسئله ارائه نکرد اما گفت: «من وارد جزئیات نمیشوم، اما دولت ایران از ما درخواست کمک کرده بود.»
پیام تسلیت آمریکا به ایران که به اتهامات آلوده است
میلر در بیانیه خود همچنین تسلیت کشورش را برای درگذشت ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه و سایر اعضای هیئت آنها در سانحه سقوط هلیکوپتر ابراز کرده است.
وی افزود: «در حالی که ایران رئیس جمهور جدید را انتخاب میکند، ما مجدداً بر حمایت خود از مردم ایران و مبارزه آنها برای حقوق بشر و آزادیهای اساسی تاکید میکنیم.»
میلر همچنین گفته است که مرگ رئیسی تغییری در سیاستهای اساسی در ایالات متحده در قبال ایران ایجاد نمیکند. او افزود که تحریمهای آمریکا شامل صنایع هوایی مورد استفاده دولت ایران نیز میشود.
از سوی دیگر، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی به خبرنگاران گفت: «رئیسی مسئول نقض "خشونتبار" حقوق بشر در ایران است.»
اتهامات ایران به آمریکا
در پی اعلام خبر درگذشت رئیسی و همراهانش، محمدجواد ظریف، وزیر پیشین امورخارجه ایران در گفتوگو با صداوسیما، مرگ رئیسی و همراهانش را فاجعه خواند و آمریکا را یکی از مقصران مرگ آنها دانست.
او تحریم فروش قطعات هوانوردی به ایران و اجازه نداشتن کشورش برای داشتن امکانات خوب هوانوردی را دلیل این موضوع دانست.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره اظهارات ظریف گفت: «تنها ایران مقصر اصلی حادثه سقوط این بالگرد است زیرا او اجازه داد یک بالگرد با قدمت ۴۵ سال در شرایط آب و هوایی بد پرواز کند..»
بالگرد حامل رئیسی و همراهان وی روز یکشنبه (۳۰ اردیبهشت)، پس از افتتاح سد «قیز قلعهسی» در مسیر بازگشت به تبریز در شرایط نامطلوب آبوهوایی دچار سانحه شد.
این بالگرد علاوه بر رئیس جمهور ایران، حامل وزیر امور خارجه حسین امیرعبداللهیان، امام جمعه تبریز محمدعلی آلهاشم و استاندار آذربایجان شرقی مالک رحمتی، جمعی از محافظان و خدمه پرواز نیز بود.