تلاش حقوقی ایران برای آزادی داراییهای مسدود شده در لوکزامبورگ
بانک مرکزی ایران تلاش دارد با اقدامات حقوقی حدود یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار از داراییهای مسدود شده خود را در لوکزامبورگ آزاد کند
به نقل از رسانههاى ايرانى، بانک مرکزی ایران تلاش دارد با اقدامات حقوقی حدود یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار از داراییهای مسدود شده خود را در لوکزامبورگ آزاد کند. این داراییها، اوراق بهاداری نزد مؤسسه «کلیرستریم» وابسته به بورس آلمان هستند. مقر این مؤسسه در کشور لوکزامبورگ است.
به گفته امیرحسین طیبیفرد، معاون حقوقی بانک مرکزی ایران، اوراق بهادار بانک مرکزی كشورش که نزد مؤسسه کلیراستریم در لوکزامبورگ است، ارتباطی به کشور آلمان ندارد.
معاون بانک مرکزی ایران از پیگیریهای حقوقی برای آزادسازی این دارایی مسدود شده خبر داد ولی به جزئیات آن اشاره نکرد.
گروهی از خانوادههای قربانیان حملات یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ به دادگاهی در نیویورک آمریکا شکایت کرده بودند که ایران امکان تردد آزادانه تروريستهاى القاعده را در خاک خود فراهم کرده بود و به همین خاطر اعلام جرم کرده و خواستار غرامت شدهاند.
حدود هفت سال پیش و مشخصاً در سال ۲۰۱۲ گفته شد که دادگاه مزبور به مدارکی دست یافته که نشان میدهد ايران منابعی در اختیار القاعده برای انجام این حملات گذاشتهاست.
بر اساس حکم دادگاه نیویورک، ایران به پرداخت هفت میلیارد دلار غرامت محکوم شد که ممكن است از داراییهای خارجی ایران پرداخت شود. از حدود سه سال پیش داراییهای ایران در کلیراستریم مسدود شدند اما ایران این حكم را قبول ندارد.
سال گذشته میلادی ۲۰۱۹ دادگاهی در لوکزامبورگ از اجرای حکم دادگاه آمریکایی برای تأمین غرامت قربانیان شاکی از محل داراییهای بانک مرکزی ایران خودداری کرد.
اواخر فروردینماه امسال حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران و دیگر مقامهای ارشد دولتی از آزادسازی یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار از منابع بانک مرکزی ایران که در لوکزامبورگ مسدود شده، خبر دادند. حسن روحانی این اقدام را پیروزی حقوقی خواند.
داراییهای مسدود شده بانک مرکزی ايران بخشی از سرمایهگذاری خارجی این بانک است که در سالهای ۱۳۷۸تا ۱۳۸۶ انجام شد؛ زمانی که نقل و انتقال بینالمللی پول ایران تحریم نبود.