ازسرگیری روابط ایران و سودان: پرواز با بال پهپادها؟
سفرای سودان و ایران پس از ۸ سال قطع روابط، بار دیگر فعالیت خود را در سفارتخانههای دو کشور آغاز کردند. این اقدام در بحبوحه جنگ داخلی سودان سوالاتی را به وجود آورده است.
روز یکشنبه، ژنرال عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای حاکمیت سودان، استوارنامه حسن شاه حسینی، سفیر جدید ایران را دریافت کرد. همزمان، عبدالعزیز حسن صالح، سفیر جدید سودان نیز عازم تهران شد.
تحلیلگران معتقدند دولت سودان به دنبال جلب حمایت اقتصادی و نظامی از شرق است، به ویژه پس از آنکه احساس کرد غرب به آن پشت کرده است. گزارشهای غربی حاکی از آن است که پهپادهای ایرانی اکنون در نبردهای سودان به پرواز درآمدهاند و این میتواند پیشروی اخیر ارتش سودان را توضیح دهد.
ماه گذشته، گزارشهای رسانهای غربی ادعا کردند که ایران محمولههایی از پهپادهای "مهاجر ۶" را به ارتش سودان تحویل داده است. این پهپادها که در ایران ساخته شدهاند، قادر به حمل "مهمات هدایت شونده" هستند.
حسن الامین، معاون وزیر خارجه سودان، اعلام کرد که ارائه استوارنامه سفیر ایران، آغاز مرحله جدیدی در روابط دوجانبه است. سفیر ایران نیز تاکید کرد که تمام تلاش خود را برای تقویت روابط همکاری بین دو کشور به کار خواهد گرفت.
تحلیلگران معتقدند که سودان به دنبال همکاری با تمام کشورهای جهان، از جمله ایران، برای بازسازی خرابیهای ناشی از جنگ و بهرهمندی از تجربیات و امکانات در تمام زمینههاست. برخی پیشبینی میکنند که روابط بین سودان و ایران در آینده نزدیک توسعه چشمگیری خواهد یافت و ممکن است سودان عملاً به اردوگاه شرق بپیوندد.
با این حال، این اقدام چالشهایی را برای دولت سودان در زمینه مدیریت اتحادهای منطقهای و بینالمللی خود ایجاد میکند. سوال اصلی این است که آیا این گام یک تغییر موقت است یا نشاندهنده تحولی اساسی در دیدگاه سودان نسبت به منافع ملی خود است.
قبل از قطع روابط در سال ۲۰۱۶، ایران منبع مهمی برای تأمین تسلیحات سودان از دهه ۱۹۹۰ بود و دو کشور توافقنامههای همکاری نظامی و دفاعی داشتند. اکنون به نظر میرسد که دولت سودان امیدوار است ایران بتواند در زمینه نظامی به نفع ارتش در جنگ داخلی جاری کمک کند.