پایگاههای هوایی ایران؛ از مکانها، محتویات و قابلیتهای آنها چه میدانیم؟
ایران دارای دهها پایگاه هوایی است که در طول و عرض کشور پراکنده شده و شامل پایگاههای تاکتیکی، رزمی و لجستیکی میشود.
ایران دارای دهها پایگاه هوایی است که در طول و عرض کشور پراکنده شدهاند و شامل پایگاههای تاکتیکی، رزمی و لجستیکی هستند که در سه منطقه فرماندهی غربی، جنوبی و شرقی توزیع شدهاند.
این پایگاهها وابسته به نیروی هوایی ایران یا سپاه پاسداران هستند و وظایف نظامی و امنیتی متعددی از جمله حمله، رهگیری، دفاع، شناسایی و جاسوسی را انجام میدهند؛ همچنین برخی از وظایف غیرنظامی، مانند عملیات جستجو، نجات و امداد را نیز برعهده دارند.
بیشتر هواپیماهای نظامی مستقر در این پایگاهها متعلق به دههها قبل هستند، از جمله هواپیماهای روسی «میگ» و «سوخو» که ایران در اوایل دهه ۱۹۹۰ خریداری کرد و هواپیمای «اف-۷» چینی که در دهه ۱۹۸۰ خریداری کرد و همچنین جنگندههای آمریکایی F-4، F-5 و میراژ فرانسوی متعلق به نیروی هوایی ایران که از زمان محمدرضا شاه پهلوی قبل از سال ۱۹۷۹ میلادی بودند.
قبل از انقلاب ۱۳۵۷، نیروی هوایی ایران یکی از بزرگترین و قدرتمندترین نیروهای هوایی جهان بود که در اثر جنگ با عراق (۱۹۸۰-۱۹۸۸) و تحریمهای شدید و مستمری که طی چند دهه بر این کشور تحمیل شده بود، از پا درآمد و منجر به کاهش نیرو و کاهش کارایی آن شد.
از زمان پایان جنگ با عراق، ایران مشتاق توسعه صنعت هواپیماهای بدون سرنشین بوده که به یک هدف استراتژیک برای آن تبدیل شده است و طی سالها، پایگاههای هوایی ایران ناوگان بزرگ و پیشرفتهای از پهپادهای ساخت داخل را در اختیار دارند. مانند کرار، شهید، فطرس، مهاجر، سیمرغ و کمان که توان رزمی و شناسایی آنها را بالا برده است.
برجستهترین پایگاههای هوایی ایران، وظایف آنها و اسکادرانهای مستقر در آن به شرح زیر است:
پایگاه هوایی مهرآباد
پایگاه مهرآباد در نزدیکی پایتخت، در شمال ایران قرار دارد و در کنار آن، فرودگاه بینالمللی تهران قرار گرفته است.
یازدهمین اسکادران جنگنده تاکتیکی که هواپیماهای MiG-29I و MiG-29UB را اداره میکند، یازدهمین اسکادران حمل و نقل هوایی تاکتیکی با هواپیماهای C-130E و C-130H و یک اسکادران حمل و نقل بالگرد در پایگاه CH-47 مستقر هستند. هواپیما و یک اسکادران F-27 که شامل دو مدل از جمله M400 و M600 است. این پایگاه همچنین شامل یک اسکادران حمل و نقل VIP، دو اسکادران شناسایی و یک اسکادران جستجو و نجات است.
این پایگاه شامل سه باند و تاسیسات اصلی تعمیر و نگهداری هواپیماهای F-14A و تاسیسات متعلق به شرکت صنایع هواپیماسازی ایران و مقر شرکت پشتیبانی و ساخت هلیکوپترهای ایران است که مسئولیت نگهداری و توسعه را بر عهده دارد.
پایگاه هوایی تبریز (شهید فکوری)
پایگاه شهید فکوری در نزدیکی شهر تبریز در شمال غربی ایران قرار دارد و به دلیل نزدیکی به مرزهای آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و عراق، دومین پایگاه هوایی تاکتیکی نیروهای ایرانی است.
این پایگاه ماموریتهای نظامی متعددی از جمله جنگ، شناسایی، جاسوسی و جنگ سایبری را انجام میدهد و قطعات یدکی هواپیما و هواپیماهای بدون سرنشین را نیز ارائه میکند.
سه اسکادران جنگنده در آنجا مستقر هستند: اسکادران جنگنده تاکتیکی شماره ۲ که هواپیماهای F-5E و F-5F را هدایت میکند و اسکادران جنگنده تاکتیکی شماره ۲۲ که هواپیماهای MiG-29I و MiG 29UB و ۲۳ اسکادران جنگنده تاکتیکی عملیات F-5E Sagi و F-5F Sagi II را اداره میکند.
این پایگاه همچنین شامل پهپادهای پیشرفته است و مقر فرماندهی هلیکوپتر شمالی و فرماندهی پشتیبانی لجستیک هواپیماهای بدون سرنشین است و شامل یک اسکادران جستجو و نجات میشود که هواپیماهای بل 214 را اداره میکند.
این پایگاه مقر دومین سایت موشک بالستیک ایران است که در زیر زمین ساخته شده و گمان میرود حاوی انبارها و سکوهای پرتاب موشکهای شهاب ۱، ۲ و ۳ باشد که برد آن کل منطقه را در بر میگیرد و ممکن است به بخشهایی از شرق اروپای مرکزی برسد.
پایگاه هوایی نوژه
پایگاه هوایی نوژه در غرب استان همدان، سومین پایگاه هوایی تاکتیکی نیروی هوایی ارتش ایران است که علاوه بر امکانات پیشرفته برای نگهداری تجهیزات نظامی، انبارهای مهمات و آشیانههای بزرگ برای هواپیماها در آن قرار دارد.
سی و یکمین اسکادران جنگنده تاکتیکی که هواپیماهای F-4E را اداره می کند و اسکادران شناسایی تاکتیکی سی و یکم که هواپیماهای RF-4E را به کار میگیرد، علاوه بر یک اسکادران جستجو و نجات که از هواپیمای بل 214 استفاده میکند، مستقر است.
با تصویب شورای عالی امنیت ملی ایران، در سال ۲۰۱۶، مقامات ایرانی به نیروی هوایی روسیه اجازه دادند که هواپیماهای جنگی را در پایگاه مستقر کند و خدمات لجستیکی مانند سوخترسانی، تعمیر و نگهداری و مانند آن را به منظور پشتیبانی رزمی عملیات در سوریه و انجام حملات هوایی علیه داعش دریافت کند.
پایگاه هوایی وحدتی
پایگاه وحدتی در دزفول در استان خوزستان و در نزدیکی مرز عراق قرار دارد و چهارمین پایگاه تاکتیکی نیروی هوایی ارتش ایران و یکی از مهمترین پایگاههای آن در کشور است.
اسکادران جنگنده ۴۱ تاکتیکی در آنجا مستقر است و هواپیماهای F-5E و F-5F را اداره میکند و اسکادران جنگنده تاکتیکی ۴۳ که هواپیماهای F-5F را اداره میکند، همچنین شامل یک اسکادران جستجو و نجات است که از هواپیماهای بل 214 استفاده میکند.
این پایگاه وظایف لجستیکی و تاکتیکی، خدمات تعمیر و نگهداری اولیه برای هواپیماهای جنگی و دورههای آموزشی پیشرفته را برای خلبانان جدید ارائه میدهد.
این پایگاه در طول جنگ ایران و عراق نقش محوری داشت، زیرا در مرز با عراق مأموریتهای نظارتی و کنترلی برای رصد و پاسخگویی به حملات هوایی عراق انجام میداد و هواپیماهای جنگی ایران به عراق حمله میکردند.
پایگاه هوایی امیدیه
پایگاه امیدیه (شهید اردستانی) در شهر امیدیه در استان خوزستان، در جنوب غربی ایران قرار دارد و پنجمین پایگاه هوایی تاکتیکی و وابسته به فرماندهی منطقه غرب است.
سه اسکادران جنگنده تاکتیکی در پایگاه مستقر هستند: اسکادران ۵۱، اسکادران ۵۲ و اسکادران ۵۳. آنها هواپیماهای F-7N و FT-7N را اداره میکنند و پایگاه همچنین شامل هواپیماهای سبک مختلف است.
پایگاه العمیدیه، علاوه بر انبارهای مهمات، آشیانه هواپیما و سامانههای پدافند هوایی مرصاد و صیاد، شامل دو باند است.
پایگاه یاسینی
پایگاه یاسینی (شهید علیرضا یاسینی) در نزدیکی شهر ساحلی بوشهر در جنوب غربی ایران قرار دارد و ششمین پایگاه هوایی تاکتیکی وابسته به فرماندهی جنوب است و برای اهداف غیرنظامی و نظامی استفاده میشود.
این پایگاه دارای دو باند است و مقر اسکادران جنگنده تاکتیکی ۶۱ میباشد که هواپیماهای F-4E و اسکادران جستجو و نجات را اداره میکند که به دلیل نزدیکی به مرز عراق در جنگ ایران با این کشور از هواپیمای بل 214 استفاده میکردند.
پایگاه شهید دوران (پایگاه شیراز)
پایگاه هوایی شهید دوران در استان فارس، هفتمین پایگاه هوایی تاکتیکی نیروی هوایی ارتش ایران است که دارای دو باند پروازی برای استفاده نظامی است.
اسکادرانهای ۷۱ و ۷۲ تاکتیکی در آنجا مستقر هستند و هواپیماهای C-130E و C-130H، اسکادران ۷۳ تاکتیکی که هواپیماهای IL-76TD را به کار میگیرند و اسکادروهای تاکتیکی ۷۱، ۷۲ و ۷۳ جنگندههای آن را به کار میگیرند. هواپیمای 24Mk، اسکادران ضد زیردریایی ۷۱، و هواپیماهای B-3F را اداره میکند.
این پایگاه مقر اسکادران ارتباطات است که از هواپیماهای B2 و H2 PC-6 استفاده میکند و هفتمین گروه تحقیقات علمی و فنی که از هواپیمای بل 214 استفاده میکند، در آنجا مستقر است.
پایگاه هوایی هشتم شکاری
پایگاه هشتم شکاری (شهید عباس بابایی) در شمال شرق شهر اصفهان در مرکز ایران قرار دارد و به همین دلیل به عنوان «قلب پدافند هوایی کشور» هشتمین پایگاه هوایی تاکتیکی و پایگاه هوایی نیروی هوایی مرکزی ایران است.
این شامل اسکادرانهای جنگنده تاکتیکی ۸۱، ۸۲ و ۸۳ است که همگی هواپیماهای F-14I را اداره میکنند، و اسکادران جنگنده تاکتیکی ۸۵ که هواپیماهای F-5I، F-5B و BFT-7N و 24th Sukhoi گردان جنگنده را اداره میکند.
اسکادران آموزشی ۸۴ با هواپیماهای PC-7، هواپیماهای S-68 و Yak-130 ساخت داخل در پایگاه مستقر است و شامل یک اسکادران جستجو و نجات است که هواپیماهای بل 214 را اداره میکند و دارای مرکز تعمیر و نگهداری جنگندههای F-14 است.
این پایگاه به سامانه پدافند هوایی اس-300 برای حفاظت از مهمترین تأسیسات هستهای کشور که در نزدیکی آن قرار دارند، مانند تأسیسات نطنز و مرکز پردازش اورانیوم اصفهان، مجهز شد.
پایگاه هوایی بندرعباس
قرارگاه بندرعباس (شهید عبدالکریمی) در جنوب ایران در سواحل تنگه هرمز قرار دارد و نهمین پایگاه هوایی تاکتیکی و وابسته به فرماندهی جنوب نیروی هوایی ارتش میباشد، و در نزدیکی پایگاه دریایی با همین نام قرار گرفته است.
اسکادران جنگنده ۹۱ تاکتیکی در آنجا مستقر است و هواپیماهای F-4E، اسکادران پهپاد مهاجر ۴ و یک اسکادران جستجو و نجات دارای یک مرکز نگهداری اولیه و یک سالن شبیهسازی برای هواپیماهای F-4 است.
پایگاه هوایی کنارک
پایگاه کنارک در شهر چابهار در خلیج عمان و جنوب ایران قرار دارد و با یک باند، دهمین پایگاه هوایی تاکتیکی نیروی هوایی ایران است.
این اسکادران ۱۰۱ اسکادران جنگنده تاکتیکی است که هواپیماهای F-4D را اداره میکند و اسکادران ۱۰۲ جنگنده تاکتیکی که هواپیماهای میراژ F-1EQ و F-1BQ را اداره میکند.
پایگاه هوایی قلات مرغوی
پایگاه هوایی قلات مرغی در نزدیکی تهران در شمال ایران قرار دارد و یازدهمین پایگاه هوایی تاکتیکی به شمار میرود.
این پایگاه به عنوان مرکز پشتیبانی و تعمیر هواپیماهای نیروی هوایی و سپاه پاسداران ایران فعالیت میکند و دارای یک باند است که به نیروی هوایی ایران و اسکادرانهای آموزشی آن خدمت کرده و یک گردان بالگرد ترابری در آنجا مستقر است و هلیکوپترهای بل 214 آی را به کار میگیرد.
پایگاه شهید هاشمینژاد
پایگاه شهید هاشمینژاد در مشهد، شمال شرق ایران و نزدیک به مرزهای ایران با ترکمنستان و افغانستان، چهاردهمین پایگاه هوایی تاکتیکی نیروی هوایی ارتش ایران و وابسته به فرماندهی منطقه شرق است.
اسکادران جنگنده ۱۴۱ در آنجا مستقر شده و هواپیماهای F-5E و F-5F و دو باند فرودگاه بینالمللی برای مقاصد غیرنظامی را شامل میشود.
در سالهای ۱۹۹۷ و ۱۹۹۸ با افزایش تنشها بین ایران و گروه طالبان در افغانستان، نیروی هوایی ایران این پایگاه را توسعه داد و محل استقرار ۲۵ فروند هواپیمای جنگنده میراژ F-1EQ و مجهز به موشکهای پیشرفته و رادار پیشرفته شد. این سیستم با برد تا ۵۰۰ کیلومتر کار میکند.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۷۹ اقدام به پرتاب آزمایشی موشک شهاب ۳ از سکوی متحرک داخل پایگاه کرد و در همان سال جنگندهها و هلیکوپترهای مستقر در این پایگاه در عملیات مبارزه با قاچاق مواد مخدر در مرز افغانستان شرکت کردند.
قاعده مجازات ۴۴
مقامات ایرانی در اوایل فوریه ۲۰۲۳ بدون اعلام مکان خاصی برای استقرار آن، وجودش را اعلام کردند، اما این بنا در عمق صدها متری زیر زمین در کوههای ایران ساخته شده است.
شامل ۴۴ تأسیسات نظامی چند منظوره است که قادر به ذخیره و عملیاتی کردن انواع جنگندهها، بمب افکنها و پهپادها و مجهز به حملات هوایی سریع و ناگهانی و انجام عملیات نظامی دوربرد است.
این پایگاه یک سرپناه محافظت شده برای جنگندهها ایجاد میکند و به سیستمهای الکترونیکی، بمبهای هوشمند و موشکهایی مانند یاسین، قائم و آصف با تاسیسات و ورودیها و خروجیهای مستحکم برای هواپیما مجهز شده است.
اسکادران جنگنده ۹۱ تاکتیکی در آنجا مستقر است و دارای یک مرکز فرماندهی، آشیانههای تعمیر و نگهداری و مخازن سوخت است.
پایگاه هوایی کرمانشاه
پایگاه کرمانشاه در غرب ایران و در نزدیکی مرز عراق قرار دارد و یکی از بزرگترین پایگاههای نظامی دارای بخشی برای استفاده غیرنظامی به نام فرودگاه باختران یا فرودگاه شهید اشرفی اصفهانی در کشور است.
این پایگاه شامل دو گردان بالگرد تهاجمی است: گردان بالگرد تهاجمی «پانها ۲۰۹۱» و گردان بالگرد تهاجمی «بل ۲۱۴ آی بی» و یک گردان شناسایی با هلیکوپترهای «۲۰۶ آی بی» است.
پایگاه مسجد سلیمان
پایگاه مسجد سلیمان در غرب ایران قرار دارد و دومین پایگاه هوایی رزمی است که شامل دو گردان بالگرد تهاجمی با هلیکوپترهای «پانها ۲۰۹۱» و «بل ۲۱۴ آی» و یک گردان شناسایی است که از بالگردهای IP ۲۰۶ استفاده میکند.
پایگاه کرمان
قرارگاه کرمان در شهر کرمان در جنوب شرقی ایران قرار دارد و سه گردان بالگردی در آن مستقر هستند: گردان بالگردهای تهاجمی که بالگردهای پانها ۲۰۹۱ را اداره میکند و گردان بالگردهای تهاجمی که عملیات بل هلیکوپترهای ۲۱۴۱ و گردان شناسایی با بالگردهای IP ۲۰۶ را انجام میدهند.
پایگاه هوایی بدر
پایگاه هوایی بدر در شهر اصفهان در مرکز ایران قرار دارد و چهارمین پایگاه رزمی و لجستیکی سپاه پاسداران با یک باند است.
یک گردان هلیکوپتر تهاجمی که هلیکوپترهای پانها ۲۰۹۱ را اداره میکند، یک گردان بالگرد تهاجمی و ترابری که از بالگردهای بل ۲۱۴ آی استفاده میکند، یک گردان هلیکوپتر ترابری که هلیکوپترهای CH-47C را کار میکند و یک گردان آموزشی که هلیکوپترهای Panha 2091 و هلیکوپترهای IP 205A و IP 206 را اداره میکند.
قانون ۳۱۳
پایگاه ۳۱۳ در قلب رشته کوههای زاگرس و غرب ایران قرار دارد و یک پایگاه راهبردی و سری برای پهپادهای نیروی هوایی ایران به شمار میرود که شامل ۱۰۰ هواپیمای بدون سرنشین جنگی، شناسایی و بمباران، مجهز به سیستمهای مختلف موشکی، بمبهای دستساز و الکترونیکی و سیستمهای شناسایی میباشد.
پهپادهای «حیدر ۲»، «کمان ۲۲»، «کمان ۱۲»، «ابابیل ۵»، «مهاجر ۶»، «فطرس» و «کرار» مجهز به انواع مهمات، بمب، رهگیر، موشکها و موشکهای هوا به سطح در این پایگاه مستقر هستند.
این پایگاه شامل موشک «حیدر ۱» است که برای انجام عملیات بمباران از راه دور مورد استفاده قرار میگیرد و اولین موشک کروز ایرانی است که میتواند از پهپاد پرتاب شود، با برد ۲۰۰ کیلومتر و حداکثر سرعت ۱۰۰۰ کیلومتر در ساعت، از پهپادهای «فطرس» و «کامان ۲۲» پرتاب میشود.
پایگاه شهید علی عربی
پایگاه شهید علی عربی در جنوب شرق ایران، یک پایگاه بالگردی و پهپادی متعلق به نیروی زمینی سپاه پاسداران است که برای فرود و برخاستن انواع هجومی، رزمی و لجستیکی هلیکوپترهای پهپاد طراحی شده است.
این پایگاه در می ۲۰۲۳ افتتاح شد و یک پایگاه چند ماموریتی است که عملیاتهای امنیتی و دفاعی، ماموریتهای جستجو، نجات و امداد دهها هلیکوپتر به طور همزمان را انجام میدهد، و همچنین خدمات سوختگیری ارائه میدهد.