هشدار فعالان فرهنگی و هنری ایران درباره خطر فروپاشی اجتماعی
بیش از سیصد تن از فعالان فرهنگی و هنری ایرانی در اعتراض به محدودیت آزادی بیان و تداوم سانسور در این کشور بیانیهای منتشر کردهاند
بیش از سیصد تن از فعالان اجتماعی، سینماگران، جامعهشناسان، نویسندگان، شاعران و روزنامهنگاران ایرانی در اعتراض به محدودیت آزادی بیان و تداوم سانسور در این کشور بیانیهای منتشر کردهاند. این بیانیه گفت که اتهام اقدام علیه امنیت ملی موجب نهادینه شدن فساد و فروپاشی بزرگ اجتماعی میشود.
در این بیانیه آمدهاست: «این پندار که هر نقدی به ساختارهای کشور، اقدام علیه امنیت ملی بهشمار میرود، مبنای علمی ندارد و مغایر حق آزادی بیان و مصداق سانسور است. این سانسور و کنترل بر هر محتوا، امنیت ملی را بهخطر میاندازد و ناامنی، بیاعتمادی و ناهنجاریها را گسترش میدهد».
نورالدین زرینکلک، بابک احمدی، علی صالحی، حمید نعمتالله، علی مصفا، کامران شیردل، بهزاد شیشهگران، پرستو فروهر، عبدالرضا کاهانی و فرهاد گوران از امضاکنندگان این بیانیه هستند.
آنها نوشتهاند که مقامات ارشد نظام نباید آزادیهای مدنی از جمله آزادی بیان را نادیده بگیرند و راه هرگونه انتقاد و پرسشگری را به بهانه اقدام علیه امنیت ملی مسدود کنند.
امضاکنندگان نامه هشدار دادهاند که اگر این رویکرد تمامیتخواهانه ادامه پیدا کند، تصلب و خاماندیشی در قالب جهل مقدس به نهادینه شدن فساد میانجامد و در عین حال این همه ناکارآمدی و فساد ساختاری منجر به ناامیدی مردم ایران و فروپاشی بزرگ اجتماعی خواهد شد.
این بیانیه در حالی منتشر میشود که بازداشت و فشار بر اهالی فرهنگ و هنر و روزنامهنگاران در ایران مدام تکرار میشود.
در یکی از آخرین موارد، چند روز پس از آنکه محمد رسولاف، کارگردان ایرانی، جایزه خرس طلایی جشنواره فیلم برلین را برای فیلم «شیطان وجود ندارد» دریافت کرد، به منظور اجرای حکم یک ساله زندان به جرم فعالیت تبلیغی علیه نظام به دادسرای فرهنگ و رسانه فرا خوانده شد.
بعد از دادگاه اکبر طبری و مطرح شدن نام قاضی غلامرضا منصوری که جسدش به تازگی در رومانی پیدا شد، شماری از روزنامهنگاران از فشارهایی پرده برداشتند که قوه قضائیه ايران از طریق این فرد در دادسرای رسانه به آنها و خانوادههایشان وارد میکرد.
در تازهترین مورد، گیسو فغفوری، روزنامهنگار از ابلاغ حکم حبس ترانه علیدوستی بازیگر ایرانی، در دادسرای رسانه خبر داد. خانم علیدوستی با شکایت معاونت حقوقی مجلس و نیروی انتظامی به خاطر بازنشر فیلمی در فضای مجازی به پنج ماه زندان محکوم شدهاست.
سخنان روز گذشته محمدباقر قالیباف رئیس مجلس ایران هم درباره لزوم مدیریت فضای مجازی، بار دیگر سانسور و فیلتر شبکههای اجتماعی را موضوع بحث کاربران شبکههای اجتماعی کرد.
توئیتر، فیسبوک، یوتیوب و سایر شبکههای اجتماعی در ایران مسدود هستند و تنها اینستاگرام فیلتر نشده که بسیاری از کاربران، به ویژه آنهايى که در اینستاگرام کسب و کار دارند، نگران فیلتر شدن آن هستند.
بسیاری به اینکه برخی مقامات ارشد ایران از جمله علی خامنهای رهبر این کشور در شبکههای اجتماعی فیلتر شده مانند توئیتر فعالیت میکنند، انتقاد دارند و خواهان رفع فیلتر و محدودیت آزادی بیان هستند.