آیا اسرائیل با افزایش فشار بینالمللی مجبور به توقف جنگ غزه خواهد شد؟
در شرایطی که گزارشها حاکی از کشته شدن بیش از ۱۲ هزار فلسطینی در نوار غزه است، فشار کشورهای غربی به ویژه آمریکا و انگلیس درخصوص مخالفت با ادامه جنگ اسرائیل در نوار غزه به سرعت در حال افزایش است.
بیش از ۵۰۰۰ کودک و ۳۳۰۰ زن و تعداد تلفات از ۳۰ هزار عفونت فراتر رفته است که ۷۰ درصد آنها کودکان و زنان هستند.
در همین راستا، رهبران برخی از سازمانهای کمکرسانی خیریه در بریتانیا از ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا خواستند تا محاصره نوار غزه توسط اسرائیل را محکوم کند.
دو محقق در مصاحبه با اسکای نیوز عربی گزینههای دولت تلآویو در مورد ادامه جنگ، اهمیت فشارهای پایتختهای غربی ازجمله واشنگتن که تحت فشار افکار عمومی داخلی آنها شکل گرفته و نقش روسیه و چین را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
فشار روسیه و چین «بیاثر»
یوسری عبید، پژوهشگر روابط بینالملل مؤسسه تحقیقات و مطالعات عربی، معتقد است که اسرائیل و جانشین آن، آمریکا، به هیچیک از فشارهای روسیه و چین به ویژه پس از تنش شدید در روابط دو طرف پاسخی نخواهند داد. نتیجه مانعتراشی مسکو و پکن در صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در محکومیت جنبش حماس است. بنابراین، تحرکات چین و روسیه در بین اسرائیلیها گوش شنوا نخواهد داشت، به ویژه پس از اینکه دولت بنیامین نتانیاهو اعلام کرد که جنگ را ادامه خواهد داد، حتی اگر جهان در مقابل آن ایستاد و در این چالش به حمایت مطلق آمریکا تکیه کرد.
یسری عبید در اظهاراتی اختصاصی به اسکای نیوز عربی گفت که با ادامه صحنههای خونین در نوار غزه، کشتارهای انجام شده، تصاویر شهدا، تصاویر کودکان و زنان کشته شده و تجاوز، همه اینها در کنار هم قرار گرفته و افکار عمومی پوپولیستی با توجه به تداوم حملات شبانهروزی اسرائیل که به اشغال بیمارستانهایی رسید که به دلیل تعقیب و گریز اعضای حماس از خدمت خارج شده بودند اروپا را تحت فشار قرار داده است.
بر اساس گزارشها، دولت بنیامین نتانیاهو دو گزینه اولیه دارد: اولین گزینه این است که فلسطینیها را از نوار غزه بهگونهای بیرون براند که تلآویو از هر گونه ناراحتی جناحهای مسلح در آینده در امان باشد.
دوم، کنترل امنیتی بر نوار غزه و تبدیل آن به سرزمینی وابسته است، که هر دو میل به کشتن آرمان فلسطین و حذف راه حل دو دولتی برای همیشه است.
مهلت بدون پایان
احمد سلطان، محقق امور بینالملل، میگوید آنچه در نوار غزه اتفاق میافتد بیسابقه است، با هدف قرار دادن موسسات بهداشتی، بیمارستانها، سازمان ملل و مقرهای امدادی که خشم بیسابقه پوپولیستی غرب را علیه دولت تلآویو در غرب برانگیخته است.
احمد سلطان در اظهارات اختصاصی به اسکای نیوز عربی افزود که تصمیمگیرندگان غربی در وضعیت پیروزی بر افکار عمومی داخلی کشورشان که جنگ و کشتار فلسطینیها را رد میکنند، باقی میمانند. بنابراین جنگ مورد قبول مردم ادامه داشته و از نظر سیاسی برکت دارد. واشنگتن که خود را برای نبرد انتخاباتی آماده میکند، هر کس پیروز این نبرد شود، تلآویو و منافع آن با او سازگار است.
سلطان منشا نگرانی و تفرقه غرب در خصوص ادامه جنگ اسرائیل در غزه را در موارد زیر توضیح داد:
- تقسیم اروپا و آمریکا به دلیل شکست ارتش اسرائیل در دستیابی به هر پیروزی واقعی و ملموس در نوار غزه است.
- ۴۴ روز از آغاز جنگ بین اسرائیل و حماس میگذرد و خسارات جانی و مادی تلآویو هر روز بیشتر میشود و ضربالاجل آمریکا برای اسرائیلیها کمرنگ شده است.
- واشنگتن پس از اینکه نیروی دریایی و هوایی مهاجم خود را برای ایمن کردن نقش اسرائیل در نوار غزه وارد کرد، شریک کلیدی در آنچه در غزه روی میدهد باقی میماند، که باعث خشم پایتختهای عربی و منطقهای است که آمریکا با آنها منافع مشترک دارد.
- دلیل تقسیم واقعی، فشار داخلی بر پایتختهای اروپایی است، در حالی که آمریکا قبل از آتشبس به اسرائیل زمان بیشتری برای تکمیل ماموریت میدهد.
- رهبری روسیه در وضعیت درگیری با ایالات متحده است و هنوز کارهای زیادی برای انجام دادن در اوکراین دارد و آماده ورود به یک نبرد سیاسی یا نظامی علیه واشنگتن نیست.
- مسکو از بحران غزه سود زیادی میبرد تا جای خود را در اوکراین مستقر کند و با کمترین هزینه ممکن به حداکثر دستاوردهای سیاسی و نظامی دست یابد.