۶.۵ میلیون بازدیدکننده سهم «مسجد ایاصوفیه» ترکیه پس از افتتاح
مسجد ایاصوفیه در استانبول ترکیه که دو سال قبل برای عبادت افتتاح شد، پس از گذشت دو سال، بیش از ۶.۵ میلیون بازدیدکننده داشت.
این امر به گفته احمد آکتورکوغلو، معاون مفتی استانبول و بر اساس آنچه در وبسایت روزنامه دولتی صباح، روز دوشنبه گذشته منتشر شد، بیان شده است.
ایاصوفیه در منطقه سلطان احمد استانبول قرار دارد و قبل از اینکه پس از فتح قسطنطنیه (استانبول) در سال ۱۴۵۳ به مسجد تبدیل شود، به مدت ۹۱۶ سال به عنوان کلیسا مورد استفاده قرار میگرفت.
این مسجد یکی از مهمترین بناهای معماری تاریخ خاورمیانه و اروپای شرقی است که در سال ۱۹۳۴ به موزه تبدیل شد و به مدت ۸۶ سال در این موقعیت باقی ماند تا در سال ۲۰۲۰ مجدداً برای عبادت بازگشایی شود.
در سال ۲۰۲۰ قوه قضائیه ترکیه پس از طرح دعوی از سوی «انجمن دائمی موقوفات و خدمات آثار باستانی و تاریخی» حکمی مبنی بر لغو تصمیم هیئت وزیران در سال ۱۹۳۴ جهت تبدیل «ایاصوفیه» از مسجد به موزه را صادر کرد.
در همان روز، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، فرمان بازگشایی ایاصوفیه برای عبادت را امضا کرده و واگذاری مدیریت ایاصوفیه به ریاست امور مذهبی ترکیه، به دستور ریاست جمهوری در روزنامه رسمی منتشر شد.
با افتتاح مسجد بزرگ ایاصوفیه برای عبادت در ۲۴ ژوئیه ۲۰۲۰، اولین نماز جمعه در ۸۶ سال گذشته با مراسم باشکوهی در حضور رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور برگزار شد.
معاون مفتی استانبول، احمد آکتورکوغلو، در اظهارات خود گفت: تبدیل ایاصوفیه به مسجد پس از فتح قسطنطنیه، یکی از مهمترین رویدادهای تاریخ اسلام بود.
وی افزود: ایاصوفیه مانند تمام اماکن مقدس جهان مورد توجه تعداد زیادی از بازدیدکنندگان و گردشگران داخلی و خارجی به ویژه پس از بازگشایی مجدد آن در سال ۲۰۲۰ است.
آکتورکوغلو فاش کرد که ایاصوفیه در دومین سال افتتاحیه خود برای عبادت پذیرای بیش از ۶.۵ میلیون بازدید کننده بود و اشاره کرد که علاقه به این مسجد، افزایش قابل توجهی در مناسبتهای مذهبی به ویژه عید فطر و عید قربان داشته است.
وی خاطرنشان کرد: مسجد جامع ایاصوفیه در عید قربان گذشته روزانه پذیرای ۱۲۰ هزار بازدیدکننده بود و علاقه به این بنای فرهنگی و مذهبی در سراسر جهان رو به افزایش است.
وی ادامه داد: جوانان زیادی از سراسر ترکیه برای اقامه نماز صبح به مسجد میآیند و این باعث خوشحالی ماست.
آکتورکوغلو افزود: عده زیادی هستند که تصمیم به اسلام آوردن دارند و مشتاق هستند اسلام خود را اعلام کنند و در این مسجد شهادتین را بر زبان آورند.
آکتورکوغلو اظهار داشت که همهگیری کرونا مدت کوتاهی پس از بازگشایی مسجد برای عبادت اتفاق افتاد.
وی گفت: مدیریت مساجد در آن دوره مایل بود تا با رعایت قوانین برای جلوگیری از شیوع بیماری، فضای امنی را برای بازدیدکنندگان فراهم کند.
وی افزود: با کاهش شدت اپیدمی، ما همچنان همراه با تداوم اعمال قوانین ایمنی و کاهش ازدحام جمعیت، پذیرای بازدیدکنندگان از مسجد هستیم.
وی ادامه داد: تلاش زیادی برای ساماندهی ورود و خروج حدود ۱۲۰ هزار نفر در روز به مسجد داریم و تلاش میکنیم فضایی راحت برای زائرین داخلی و خارجی فراهم کنیم.
آکتورکوغلو تصریح کرد که مسجد ایاصوفیه «معانی نمادین مهمی دارد که فراتر از یک مکان عبادت است و بنابراین باید از آن به عنوان یک ارزش مادی و معنوی بزرگ محافظت شود.»