زلزله مهیب ژاپن؛ آیا «فاجعه فوکوشیما» تکرار می شود؟
دولت ژاپن پس از وقوع دو زلزله به بزرگی ۵.۶ و ۷.۴ ریشتر، امروز تاکید کرد که تاکنون هیچ نقصی در نیروگاههای هستهای این کشور گزارش نشدهاست.
«هایاشی یوشیماسا»، سخنگوی ارشد دولت در یک کنفرانس مطبوعاتی اضطراری گفت: «تاکنون فعالیت غیر عادی ناشی از زلزله در نیروگاه برق هستهای شیکا در ایشیکاوا و سایر نیروگاهها مشاهده نشده است.»
سازمان تنظیم مقررات هستهای ژاپن نیز اعلام کرده است که هیچ نقصی در نیروگاههای هستهای که در امتداد دریای ژاپن واقع هستند، گزارش نشده است.
بررسیهای انجام شده همچنین شامل پنج راکتور فعال در نیروگاههای «اوهای» و «تاکاهاما» که توسط شرکت برق «کانسای» در استان «فوکوی» اداره میشوند، بوده است.سازمان تنظیم مقررات هستهای ژاپن همچنین تصریح کرده است که نیروگاه هستهای شیکا شرکت هوکوریکو در ایشیکاوا، نزدیکترین نیروگاه به کانون زلزله به حساب میآید، صبح روز دوشنبه قبل از وقوع زلزله امروز، در راستای انجام بازرسیهای دورهای، کار دو راکتور خود را متوقف کرده است.
این در حالی است که بزرگراههای نزدیک به کانون زلزله بسته شدهاند.
شدت زلزله ژاپن
رادیو و تلویزیون ژاپن (NHK) اعلام کرد که زمین لرزهای به بزرگی ۷.۴ ریشتر امروز (دوشنبه - ۱۱دی) شمال مرکزی ژاپن را لرزاند.
آژانس هواشناسی این کشور برای مناطق ساحلی در استانهای ایشیکاوا، نیگاتا و تویاما هشدار سونامی صادر کرد.
این آژانس گفت که دیده شده که امواج سونامی که حدود پنج متر طول دارند به نوتو در استان ایشیکاوا رسیده است.
رادیو و تلویزیون ژاپن نیز گزارش داده است که امواجی با ارتفاع بیش از یک متر به سواحل شهر واجیما در ایشیکاوا برخورد کردند.
سخنگوی ارشد دولت در این باره گفت که مقامات هنوز در حال بررسی میزان خسارت هستند و به ساکنان هشدار داد که برای زلزلههای احتمالی بعدی آماده شوند.
راکتورهای فوکوشیما چگونه تخریب شد؟
ژاپن در سال ۲۰۱۱ با زلزله و سونامی شدیدی مواجه شد که تخریب سه رآکتور فوکوشیما و نشت مواد سمی از این مراکز را به همراه داشت.
فاجعهای که باعث یک ذوب سهگانه شد که باعث نشت و شیوع مواد اتمی به خارج از تأسیسات هستهای شد.
برنامه دولت ژاپن چیست؟
دولت ژاپن آن زمان اقدام به ذخیره کردن آب آلوده در مخازن زیرزمینی ذخیره کرد. در حال حاضر این مخازن پر است و دولت ژاپن شروع به تخلیه این آب به اقیانوس آرام کرده است.
ژاپن در آن زمان اعلام کرده بود که قصد دارد به تدریج ۱.۳ میلیون متر مکعب از این آبهای سمی را طی سه تا چهار دهه آینده در اقیانوس آرام رها کند و با این اقدام میتواند به روند انحلال سایت فوکوشیما ادامه دهد.
این حجم گسترده از آب ذخیره شده در مخازن عظیم در سایت از طریق سیستم پیشرفته پردازش مایع تپکو فیلتر شده است تا اکثر عناصر رادیواکتیو به جز تریتیوم، ایزوتوپ هیدروژن که جداسازی آن از آب دشوار است، حذف شود.
با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا این اقدامات بحران ناشی از فاجعه فوکوشیما را برای همیشه حل خواهد کرد یا خیر.
گفتنی است که ژاپن در منطقه ای بسیار زلزله خیز قرار دارد و حدود ۲۰ درصد زلزلهها به بزرگی شش ریشتر یا بیشتر در این کشور گزارش میشود.