نوه جیمی کارتر: زندگی پرفراز و نشیب پدربزرگم رو به افول است
اظهارات اخیر «جیسون کارتر» نوه «جیمی کارتر» رئیسجمهوری اسبق آمریکا، نگرانیهایی را در مورد سلامتی جیمی کارتر برانگیخت
نوه «جیمی کارتر» که نامش برای ایرانیان با انقلاب ۵۷ گره خورده است در جمع خبرنگاران در مرکز سلامت روان «رزالین» گفت: «فکر میکنم او به پایان زندگی نزدیک است.»
«جیمی کارتر» که در آستانه ۱۰۰ سالگی قرار دارد، مسنترین رئیسجمهوری زنده آمریکا است.
او در آذر ۱۴۰۲ در مراسم یادبود همسرش «روزالین کارتر» شرکت کرده بود.
حضور کارتر در این مراسم برای بسیاری جای سوال داشت چرا که کارتر در هیچ یک از رویدادهای یادبود پیشین همسرش پس از مرگ او به طور علنی ظاهر نشده بود.
«جیمز ارل کارتر جونیور» معروف به جیمی کارتر یک سیاستمدار، تاجر آمریکایی است که طی سالهای ۱۹۷۷ تا ۱۹۸۱ به عنوان سی و نهمین رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا از حزب دموکرات فعالیت میکرد.
وی پیش از ریاستجمهوری از سال ۱۹۶۳ تا ۱۹۶۷ به عنوان سناتور ایالتی جورجیا و از سال ۱۹۷۱ تا ۱۹۷۵ به عنوان هفتاد و ششمین فرماندار جورجیا خدمت میکرد.
از زمان ترک ریاست جمهوری، کارتر همچنان به عنوان یک شهروند درگیر پروژههای سیاسی و اجتماعی بوده است. در سال ۲۰۰۲، به دلیل فعالیت در تأسیس مرکز کارتر، جایزه صلح نوبل را دریافت کرد.
کارتر و ایران
نام «جیمی کارتر» با انقلاب ۵۷ در ایران مرتبط است. بر اساس گزارشهای متعدد، در طول دو هفته منتهی به انقلاب، دولت کارتر از طریق واسطههایی با خمینی که در تبعید در پاریس بود، تماس داشت.
هدف از این تماسها، درک بهتر نظرات خمینی در مورد آینده ایران و تلاش برای جلوگیری از هرگونه ناآرامی خشونتآمیز بود که ممکن است پس از سقوط شاه رخ دهد.
مقامات آمریکایی در ابتدا تمایلی به تماس با خمینی نداشتند، اما با وخیمتر شدن اوضاع در ایران، به این نتیجه رسیدند که باید با او ارتباط برقرار کنند تا بفهمند چه چیزی در ذهن دارد.
تعدادی تماس بین مقامات آمریکایی و نمایندگان خمینی انجام شد. در این تماسها، آمریکاییها از خمینی در مورد برنامههایش برای ایران پس از سقوط شاه، روابطش با ایالات متحده و تمایلش به تضمین امنیت آمریکاییها در ایران سؤال پرسیدند.
خمینی در پاسخ به این سوالات، دیدگاه خود را مبنی بر ایجاد یک جمهوری اسلامی در ایران ارائه کرد و گفت که به دنبال روابط دوستانه با ایالات متحده است، مشروط بر اینکه ایالات متحده از مداخله در امور داخلی ایران خودداری کند.
او همچنین به مقامات آمریکایی اطمینان داد که امنیت آمریکاییها در ایران تضمین خواهد شد.
تماسهای بین ایالات متحده و خمینی بحثبرانگیز بوده است. برخی معتقدند که این تماسها نشاندهنده دخالت غیرقابل قبول ایالات متحده در امور ایران بوده است.
برخی دیگر معتقدند که این تماسها ضروری بوده و به جلوگیری از خونریزی بیشتر کمک کرده است.
هنوز هم ابهامات زیادی در مورد ماهیت دقیق تماسهای بین ایالات متحده و خمینی وجود دارد و مورخان همچنان در حال بحث در مورد این موضوع هستند.
با این حال، شکی نیست که این تماسها نقش مهمی در رویدادهای منتهی به انقلاب ایران ایفا کرده است.