نامزدهای ریاستجمهوری را بیشتر بشناسیم
در شرایطی که روز ۲۱ خرداد صلاحیت نامزدهای نهایی انتخابات ریاستجمهوری برای جانشینی رییسجمهور فقید ابراهیم رییسی تایید شد، در این مطلب به بررسی سوابق ۶ نامزد اصلی این انتخابات میپردازیم
مسعود پزشکیان فوق تخصص جراحی قلب متولد ۱۳۳۳ مهاباد، به عنوان وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی در دولت دوم خاتمی فعالیت داشت و در دورههای هشتم، نهم، دهم و یازدهم نماینده مجلس بود. پزشکیان به عنوان نماینده مردم مهاباد در دوره دوازدهم مجلس، از اصلاحطلبان به شمار میرود و حضورش در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ با رد صلاحیت او همراه شد، اما در این انتخابات جناح اصلاحطلب امید زیادی به انتخاب شدن نمایندهاش دارد.
محمدباقر قالیباف یکی از اصلیترین نامزدهای انتخاباتی که تحلیلگران سیاسی شانس زیادی برای انتخابشدن او قائل شدهاند، متولد ۱۳۴۰ مشهد با مدرک دکترای جغرافیای سیاسی از دانشگاه تربیت مدرس است، که عناوین فرماندهی نیروی هوایی سپاه، فرماندهی نیروی انتظامی، شهردار تهران و ریاست مجلس یازدهم شورای اسلامی را به دوش میکشد و در حال حاضر نیز ریاست مجلس دوازدهم و عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام را برعهده دارد. وی در سه دوره انتخابات ریاستجمهوری شرکت داشته که آخرینبار در سال ۱۴۰۰ به نفع رییسجمهور فقید انصراف داد.
سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی، متخصص جراحی گوش، حلق و بینی متولد سال ۱۳۵۰ در فریمان خراسان رضوی با گرایش سیاسی اصولگرا، در مجلس هشتم، نهم و دهم نماینده مردم مشهد بود و در دوره یازدهم به عنوان نائب رئيس مجلس منصوب شد. آخرین مسئولیت هاشمی، انتصاب به عنوان معاون رئیس جمهور و رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران از سال ۱۴۰۰ بوده است. وی در رقابت انتخابات ۱۴۰۰ نیز حضور داشت.
علیرضا زاکانی از دیگر نامزدهای انتخاباتی است که احتمال رأی آوردنش بسیار بالاست. وی متولد ۱۳۴۴ تهران، با مدرک دکترای پزشکی هستهای، به عنوان ریاست مرکز پژوهشهای مجلس، نماینده مردم تهران در دورههای هفتم، هشتم و نهم مجلس و نماینده مردم قم در دوره یازدهم مجلس، فعالیت داشته و در ۳ سال گذشته به عنوان شهردار تهران مشغول به کار است. شهردار اصولگرای تهران در انتخابات ۱۴۰۰ نیز شرکت داشت.
مصطفی پورمحمدی تنها روحانی حاضر در جمع نامزدهای این دوره از انتخابات ریاستجمهوری است. وی متولد ۱۳۳۸ قم، با تحصیلات سطح چهار فقه و حقوق، معادل مدرک دکتری، اصولگرای نزدیک به جریان اعتدال است که در انتخابات خبرگان سال ۱۳۹۴ رد صلاحیت شد. وزیر کشور دولت نهم، رئیس سازمان بازرسی کل کشور و دادستانی چند استان ازجمله فعالیتهای مهم او بوده و آخرین مسئولیتش به سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ برمیگردد که وزیر دادگستری دولت یازدهم بود.
سعید جلیلی از چهرههای نزدیک به رهبری، متولد ۱۳۴۴ مشهد، با مدرک دکترای علوم سیاسی از دانشگاه امام صادق که پیش از این به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی، مسئول تیم مذاکرهکننده هستهای ایران با کشورهای غربی در دولت دهم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو شورای راهبردی روابط خارجی فعالیت داشته و از سال ۱۳۸۷ تاکنون نماینده رهبری در شورای عالی امنیت ملی بوده است. جلیلی با گرایش سیاسی نزدیک به اصولگرایی، در دو دوره انتخابات ریاست جمهوری شرکت داشته اما در این دوره احتمال اینکه جانشین ابراهیم رئیسی لقب بگیرد بسیار بالاست.