فراخوانهای مختلف با یک شعار مشترک: نه به جمهوری اسلامی
از ابتدای سال جاری خورشیدی فعالان سیاسی با راهاندازی کارزارهای مختلف، مردم ایران را به تحریم «فعال و هدفمند» انتخابات ریاستجمهوری دعوت کردهاند و مردم نیز به شکل بی سابقهای به این فراخوانها پاسخ مثبت دادهاند.
- کارزارهایی که با هدف تحریم انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ راهاندازی شدهاند:
- کارزار «رای نمیدهم»
یکی از این کارزارها، «رای نمیدهم» است كه با هدف تحریم «فعال و گسترده» انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ایران راهاندازی شده است؛ جمعی از کنشگران مدنی و سیاسی در اين کارزار از مردم ایران دعوت کردهاند تا با تحریم فعال انتخابات تلاش جمهوری اسلامی برای به دست آوردن مشروعیت از دست رفتهاش را خنثی کنند.
کنشگران فعال در این کارزار، تحریم انتخابات را «بخشی از مسیر گذار به دموکراسی و انتخابات آزاد و منصفانه» میدانند.
این افراد، کارزار تحریم انتخابات را ادامه مسیر اعتراضات دی ۹۶ و آبان ۹۸ دانسته و آن را در راستای «تغییر موازنه قوای اجتماعی به نفع تقویت تغییرات بزرگ و ساختاری سیاسی در ایران» عنوان کردهاند.
- کارزار «نه به جمهوری اسلامی»
کارزار «نه به جمهوری اسلامی»، از اسفند ماه ۱۳۹۹ با عنوان « یکی از نمونههای برجسته ارتباط میان مبارزان درون و بیرون ایران» کلید خورده است.
این کارزار از داخل ایران آغاز شده است؛ انتشار ویدئوها و تصاویری که در آن افراد پلاکاردهایی با عنوان «نه به جمهوری اسلامی» را در دست گرفته بودند، باعث تبدیل آن به کارزاری بیسابقه در خارج از کشور شده، و با گذشت چند روز از آغاز آن صدها هنرمند و شخصیت سیاسی از جمله شاهزاده رضا پهلوی و داریوش اقبالی، خواننده معروف ایرانی و همچنین شخصیتها و جمعی از مردم در داخل ایران، به این کارزار پیوستهاند.
در اولین بیانیهای که برای این کمپین صادر شده بود، آمده است: «این صدای مردمی است که عزم جزم کردهاند تا بساط جمهوری اسلامی، این مانع اصلی دستیابی به آزادی، رفاه، دموکراسی، پیشرفت و حقوق بشر را برچینند».
- کارزار «رای بی رای»
شماری از خانوادههای کسانی که در بیش از سه دهه گذشته در زندان و خیابان و آسمان ایران به دست عوامل قضایی یا امنیتی رژیم ایران کشته شدهاند، با انتشار یک ویدئو کارزار «رأی بی رأی» را راهاندازی کردند که هدف آن درخواست از مردم برای «تحریم انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰» است.
در این ویدئو، شماری از بازماندگان کشتهشدگان خاوران، اعتراضات انتخاباتی ۸۸، اعتراضات اجتماعی سیاسی دی۹۶ و آبان ۹۸، ساقط شدن هواپیمای اوکراینی با موشکهای سپاه و نیز کشتهشدگان در داخل زندان، دلایلشان را برای تحریم انتخابات۱۴۰۰ گفتند.
کارزارهایی که ذکر شد، با انتشار فراخوانهایی از مردم ایران خواستهاند برای گذار «خشونتپرهیز از رژیم ولایت فقیه و قانون اساسی تحمیلی ضد بشری آن»، انتخابات «نمایشی» را تحریم کنند.
همچنین از مردم ایران مقیم خارج از این کشور خواستند که همزمان با روز رأیگیری انتخابات ریاستجمهوری ایران (روز جمعه ۲۸ خرداد )، مقابل کنسولگری این کشور در لندن و برلين تجمعهای اعتراضی برگزار کنند.
- وجه مشترک شاخص کارزارهای تحریم انتخابات
میشود گفت که وجه مشترک شاخص کارزارهای تحریم انتخابات، واکنش به سرکوب شدید اعتراضات گسترده آبان ۹۸ است که طی آن بین چند صد تا ۱۵۰۰ نفر با شلیک نیروهای امنیتی و انتظامی در خیابانها کشته شدهاند.
همچنین، فعالان سیاسی و مدنی تحریمکننده انتخابات معتقدند که ماهیت انتخابات در ایران «نمایشی» است و شرکت نکردن در آن یک «واکنش اعتراضی» در راستای «تغییر موازنه قوای اجتماعی به نفع تغییرات بزرگ و ساختاری» در سیاست ایران است.
- دلایل کاهش اقبال مردم و دفاع از تحریم انتخابات و شرکت کردن در این کارزارها
- کاهش بیاعتمادی به صندوقهای رای و حکومت ایران
- گسترش فقر و نارضایتی گسترده مردم از وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی
- تداوم برخوردهای امنیتی، سرکوب گسترده و خونین اعتراضات مردمی به ویژه در آبان ۹۸
- پنهانکاری درباره سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی به دست سپاه
- سوءمدیریت همهگیری کرونا
- رد صلاحیت گسترده نامزدها
سؤالی که هنوز بی جواب مانده است؛ آیا مردم ایران با توانی که دارند رژیم ولایت فقیه را سرنگون خواهند کرد یا این رژیم اعتراضات آنها را، مانند اعتراضات آبان ۹۸ به زودی سرنگون میکند.؟