این دشمن پنهان هر ۴۸ ساعت جان یک کودک افغان را میگیرد!
شمار قربانیان انفجار مین در سال جاری اعلام شد
دشمن پنهان مردم افغانستان، هر ۴۸ ساعت جان یک کودک را میگیرد؛ از این دشمن چه میدانیم؟
مینهای زمینی و مواد انفجاری باقیمانده از جنگها، دشمن پنهان مردم افغانستان است که هر ۴۸ ساعت جان یک کودک را میگیرد.
دفتر هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل برای افغانستان (اوچا) حدود دوه ما پیش، در گزارشی به مناسبت روز جهانی آگاهی از خطرات مین اعلام کرد که کشور افغانستان از کشورهایی است که دارای بیشترین میزان آلودگی به مینهای زمینی و مواد انفجاری باقیمانده از جنگها را دارد.
بر اساس این گزارش، انفجار این مواد و مینها دومین عامل اصلی تلفات غیرنظامیان در افغانستان است.
در این گزارش آمده است که از ژانویه ۲۰۲۲ تا فوریه ۲۰۲۴ شمار قربانیان (زخمی و جانباخته) ناشی از انفجار مین و مواد منفجره ۱۴۰۱ نفر بوده است که از این میان ۸۶ درصد آن را کودکان تشکیل میدهند.
به گفته اوچا، تقریباً ۴ میلیون نفر در افغانستان در معرض خطر دائمی از مینها و مواد انفجاری منفجرنشده قرار دارند.
اوچا افزود که مهمات منفجرنشده سلامت جسمی و روانی مردم این کشور را تهدید میکند، استفاده از زمین را محدود می کند و مانع توسعه میشود.
در همین راستا، سازمان ملل گفت که در افغانستان به طور تخمینی ۱.۲ میلیون مترمربع زمین آلوده به مین و مواد منفجره دستساز است؛ زمینهای آلوده این کشور شامل ۲۶۲ شهرستان است که شامل مناطق نزدیک به مراکز آموزشی و منابع آب است.
انفجار مین در افغانستان هر ۲۴ ساعت یک کودک را میکُشد
سازمان مینروب بریتانیایی «Halo Trust» روز گذشته (شنبه - ۵ خرداد) اعلام کرد هر دو روز (۴۸ ساعت) یک کودک در افغانستان بر اثر انفجار مین کُشته میشود.
بر اساس گزارش این سازمان بریتانیایی، کارشناسان پاکسازی مین از این سازمان با دقت زمین اطراف مین را حفر کردند و آن را منفجر کردند، اما به گفته آنها، قبل از شنیده شدن صدای انفجار در سه کیلومتری، یکی از اعضای خشمگین طالبان با موتور سیکلت خود وارد صحنه شد و گفت: «این مین را به من بدهید! من آن را در خانه خود نگه میدارم و بعدا زمانی که افغانستان دوباره اشغال شد، میتوانیم از آن بار دیگر استفاده کنیم.»
به گفته آنها، او بر خواسته خود پافشاری کرد و پیش از آنکه کارگران سایت او را از محل دور کنند، گفت: «مین آنقدرها هم خطرناک نیست، زیرا در این سالها منفجر نشده است.»
علاوه بر کودکان، این مواد انفجاری جان چه کسانی را بیشتر تهدید میکند؟
۸۲ درصد از کشتهشدگان یا زخمیشدگان توسط مینهای باقیمانده از ژانویه ۲۰۲۳ کودک بودند که نیمی از موارد مربوط به بازی کودکان بود.
علاوه بر کودکان، این مواد انفجاری به ویژه افراد وابسته به معیشت مبتنی بر کشاورزی، مانند کشاورزان، چوپانان و دامداران و همچنین مهاجران بازگشته از خارج را نیز تهدید میکند.
بر اساس گزارش اوچا، خانوادهها کمدرآمد فلزات را از مهمات منفجر نشده جدا میکنند و میفروشند، اما تمایز بین ضایعات بیضرر و مهمات واقعی میتواند خطرناک، دشوار و اغلب کشنده باشد.
به گفته این سازمان، یکی از عوامل مهم در این حوادث جمعآوری این ضایعات فلزی در میان خانوادهها کمدرآمد است.
این سازمان میگوید: «در دو سال گذشته عامل ۸۸ درصد حوادث مربوط به انفجار مواد منفجرنشده همین مسئله بوده است.»
آمار قربانیان انفجار مینها در سال ۲۰۲۴ در افغانستان
«نورالدین رستمخیل»، رئیس انسجام، هماهنگی و تطهیر مین به روزنامه «طلوع نیوز» افغانستان گفت: «از آغاز ۲۰۲۴ تا اکنون، نزدیک به ۵۰ نفر در انفجار مینها و مواد انفجاری دیگر کشته شده و بیش از ۱۵۰ نفر هم زخمی شدهاند.»
وی افزود: «در این مدت بیش از ۱۰۰ حادثه رخ داده که بسیاری قربانیان این رویدادها، کودکان بودهاند.»
وی در ادامه گفت: «از آغاز سال ۲۰۲۴ میلادی، تاکنون ۱۰۹ حادثه در افغانستان رخ داده است که در این حوادث در مجموع ۲۰۹ نفر قربانی شدهاند، از این جمله ۱۶۲ نفر مجروح و ۴۸ نفر دیگر کشته شدند.»
پیشتر نیز اوچا گفته بود که از سال ۱۹۸۹ میلادی به اینسو، نزدیک به ۵۷هزار غیرنظامی در نتیجه انفجار ماینها و مواد انفجاری کشته و یا زخمی شدهاند.