عجیب اما واقعی؛ مکالمه ۲۰ دقیقهای دانشمندان با نهنگ گوژپشت!
دانشمندان چند روز پیش برای نخستینبار توانستند با نهنگهای گوژپشت آلاسکایی ۲۰ دقیقه به طور ممتد و کامل صحبت کنند.
تیمی از دانشمندان موسسه SETI در دانشگاه کالیفرنیا و بنیاد نهنگ آلاسکا در آزمایشی عجیب دست به گفتوگو با یک نهنگ گوژپشت بهنام «تواین» (Twain) زدند و در کمال تعجب توانستند ۲۰ دقیقه به ارتباط با او ادامه دهند.
در این پروژه چند گروه شامل گروهی که روی ارتباط با بیگانگان فضایی کار میکند و گروههایی که روی نهنگها کار میکنند مشارکت داشتند.
براساس مقاله منتشرشده در Peer J، دانشمندان در قایقی در سواحل آلاسکا با روشی به نام «تماس ارتباطی»، امواجی در اقیانوس پخش کردند تا ببینند آیا نهنگها این امواج را دریافت میکنند یا خیر.
نهنگی ۳۸ ساله به اسم «تواین» با شنیدن این امواج، به سمت قایق شنا کرد و دور آن چرخید. در طول ۲۰ دقیقه بعدی، دانشمندان همان تماس ارتباطی را در فواصل زمانی مختلف پخش کردند و تواین هر بار به تماس پاسخ داد.
اپرا وینفری راز لاغری عجیب خود را فاش کرد!
البته این مکالمه چندان پیشرفته نبود و تنها سه فاز را در رفتار نهنگ نشان داد. درابتدای پخش امواج، تواین مشتاقانه به سمت قایق آمد و پاسخی به محققان داد. در ادامه، نهنگ کمی ابراز هیجان یا ناامیدی کرد. او درنهایت از محققان جدا شد. به نظر میآید دانشمندان نتوانستند چندان خوب این مکالمه را پیش ببرند.
دانشمندان موسسه جستجوی هوش فرازمینی به امید کشف سیگنالهای تمدنهای فرازمینی، دههها به کیهان گوش میدهند. و اکنون، آنها به یک دستاورد خیره کننده دست یافتهاند – و طرح یک کلاسیک علمی-تخیلی را زنده کرده اند.
در حالی که دانشمندان قبلاً آزمایشاتی را انجام داده بودند که شامل صداهای ضبط شده نهنگ میشد، این تعامل اولین مکالمه تعاملی بین یک انسان و یک نهنگ گوژپشت به زبان خود بود.
تحقیقات روی زبان نهنگها نشان داده است که اگر جانوری مثل نهنگ باهوش باشد، کنجکاو نیز خواهد بود و مسلماً به دنبال برقراری ارتباط با انسان است. دانشمندان امیدوارند بتوانند کار مشابهی را با دیگر حیوانات هوشمند روی زمین از جمله سایر پستانداران دریایی مانند دلفینها یا گوشتخوارانی که بهصورت گروهی شکار میکنند و دیگر گونههای بسیار اجتماعی مانند مریکات و فیلها انجام دهند.
نهنگها برای برقراری ارتباط با یکدیگر در زیر آب صداهایی تولید میکنند. اگر چه ما دقیقا معنی این صداها را نمیدانیم، ولی دانشمندان معتقدند که نهنگها از این صداها برای ارتباط با یکدیگر و در عین حال پیمایش مسیر، یافتن غذا و دوری کردن از شکارچیان بهره میبرند.