ثبت نخستین ویدیو از عبور جرم میانستارهای مرموز در منظومه شمسی

دانشمندان ناسا و آژانس فضایی اروپا برای نخستین بار موفق به ثبت تصویری ویدیویی از جرم میانستارهای مرموزی به نام ۳I/ATLAS شدند که با سرعتی سرسامآور در حال عبور از منظومه شمسی است.
این جرم فضایی نخستینبار در تاریخ ۱۱ تیر توسط تلسکوپ ATLAS ناسا شناسایی شد و با بررسی دادههای پیشین، محققان تأیید کردند که این جرم از ستارهای دوردست به سمت منظومه شمسی پرتاب شده است.
۳I/ATLAS که طول آن حدود ۲۰ کیلومتر است، با سرعتی نزدیک به ۲۱۷ هزار کیلومتر در ساعت به سمت خورشید در حرکت است. دانشمندان معتقدند که این جرم، یک دنبالهدار فعال است که با نزدیک شدن به خورشید، هالهای از گاز و یخ موسوم به «کُما» پیرامون خود ایجاد کرده است. این پدیده باعث شده که در تصاویر بسیار درخشان به نظر برسد.
با این حال، برخی پژوهشگران احتمال منشأ مصنوعی این جرم را نیز مطرح کردهاند. آوی لوئب، فیزیکدان دانشگاه هاروارد، در گفتوگویی اظهار داشت: «اگر این جرم یک دنبالهدار نباشد، درخشش شدید آن میتواند نشانهای از منشأ غیرطبیعی و حتی استفاده از نور مصنوعی باشد.»
این سومین بار در تاریخ رصدهای فضایی است که یک جرم میانستارهای شناسایی میشود. پیش از این، در سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۸، اجرامی با نامهای 'Oumuamua و Borisov از خارج منظومه شمسی مشاهده شده بودند.
پژوهشگران میگویند که ۳I/ATLAS اکنون حدود ۶۷۰ میلیون کیلومتر از زمین فاصله دارد و بر اساس محاسبات ناسا، در تاریخ ۸ آبان به نزدیکترین فاصله خود از خورشید خواهد رسید که حدود ۲۱۰ میلیون کیلومتر است. این فاصله اندکی درون مدار مریخ قرار دارد و جای نگرانی برای برخورد با زمین وجود ندارد، چرا که کمترین فاصله آن از زمین حدود ۲۴۰ میلیون کیلومتر تخمین زده شده است.
ناسا و آژانس فضایی اروپا با استناد به وجود کُما پیرامون این جرم، آن را رسماً یک دنبالهدار میانستارهای معرفی کردهاند. دانشمندان انتظار دارند با نزدیک شدن ۳I/ATLAS به خورشید، فعالیت گازی آن بیشتر شده و امکان بررسی دقیقتری از منشأ و ویژگیهای آن فراهم شود.