کشف قارهای گمشده بین کانادا و گرینلند
دانشمندان به تازگی یک قاره گمشده را در اعماق بخش جنوبی اقیانوس منجمد شمالی کشف کردهاند که حدود ۶۰ میلیون سال پیش شکل گرفته است.
این کشف شگفتانگیز توسط محققان دانشگاه دربی بریتانیا و به طور تصادفی در حین مطالعه حرکات صفحات تکتونیکی منطقه صورت گرفته است.
این قاره جدید که "پروتو-میکروکانتیننت تنگه دیویس" نام گرفته، یک بلوک تکتونیکی است که از یک قاره اصلی جدا شده و در زیر تنگه دیویس، بین کانادا و گرینلند، قرار دارد. طول این توده خشکی حدود ۴۰۰ کیلومتر تخمین زده شده است.
به گفته محققان، این میکروقاره در نتیجه یک دوره طولانی از گسترش بستر دریا بین گرینلند و آمریکای شمالی به وجود آمده است. آنها معتقدند این قطعه زمین حدود ۱۱۸ میلیون سال پیش، زمانی که صفحات تکتونیکی بین گرینلند و کانادا از هم جدا شدند، از گرینلند فاصله گرفته است.
دکتر جردن فتین، یکی از محققان این پروژه، میگوید: "شکافگیری و تشکیل میکروقارهها پدیدهای مداوم است. با هر زلزله، ممکن است به سمت جدایی میکروقاره بعدی پیش برویم."
برای شناسایی این میکروقاره جدید، محققان از ترکیبی از دادههای ضخامت پوسته زمین از نقشههای گرانشی، دادههای بازتاب لرزهای و مدلسازی صفحات تکتونیکی استفاده کردند. آنها با بازسازی حرکات تکتونیکی که حدود ۳۰ میلیون سال طول کشیده، توانستند نحوه شکلگیری این ناهنجاری پوستهای را درک کنند.
این پروتو-میکروکانتیننت با ضخامتی بین ۱۸ تا ۲۳ کیلومتر، بزرگتر از میکروقارههای معمولی است. محققان معتقدند درک چگونگی شکلگیری آن برای علم امروز بسیار مهم است.
دانشمندان امیدوارند که این یافتهها به درک بهتر نحوه تشکیل سایر پروتو-میکروکانتیننتها در سراسر جهان کمک کند. از جمله میکروقاره یان ماین در شمال شرقی ایسلند و گولدن دراک نول در سواحل غربی استرالیا.