گزارش جدید نشان میدهد مقامات ارشد ایران عامل سرنگونی هواپیمای اوکراینی بودند
خانوادههای قربانیان هواپیمای اوکراینی که سال گذشته با موشک سپاه پاسداران ایران سرنگون شد، در گزارشی ۲۰۰ صفحهای، سپاه را به «سرنگونی عمدی» این هواپیمای مسافربری برای جلوگیری از «حمله احتمالی آمریکا» متهم کرهاند.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه ۲۴ نوامبر (سوم آذر) بخشهایی از این گزارش را منتشر کرده است.
در این گزارش به شواهد بحثبرانگیزی مانند «باز گذاشتن عامدانه حریم هوایی کشور در شرایط خطرناک جنگی»، «تغییر مسیر پروازهای دیگر»، «انهدام کامل وسایل الکترونیکی مسافران»، «تاخیر مشکوک ۵۷ دقیقهای در پرواز و تخلیه برخی از مسافران» اشاره شده است.
در این گزارش همچنین آمده است که مقامات امنیتی فرودگاه امام خمینی تهران، پیش از پرواز این هواپیمای اوکراینی، از برخی مسافران پرسیده بودند که آیا «پاسپورت آمریکایی» دارند یا قرار است به سوی ایالات متحده پرواز کنند.
بر اساس این گزارش، هواپیمای اوکراینی بر خلاف ادعای مقامات ایرانی، «به عمد» و با مسئولیت «مقامات بلندپایه ایرانی»، و نه «تعداد انگشتشماری از اعضای ردهپایین سپاه»، سرنگون شده است.
به گفته خانوادههای قربانیان هواپیمای اوکراینی، این گزارش با مشورت کارشناسان فنی و نظامی تهیه شده است.
خانوادههای قربانیان این هواپیما میگویند که قصد دارند از این گزارش برای طرح شکایت مستقل در دادگاه کیفری بینالمللی علیه مقامات ایران استفاده کنند. آنها همچنین از کشورهایی که قصد دارند علیه حکومت ایران به دیوان بینالمللی دادگستری شکایت کنند، حمایت خواهند کرد.
هواپیمای مسافربری اوکراینی بامداد چهارشنبه ۱۸ دی ماه سال گذشته چند دقیقه پس از برخاستن از فرودگاه تهران هدف موشکهای سپاه پاسداران قرار گرفت و تمامی ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند.
رژیم ایران پس از چند روز پنهانکاری و ارائه اطلاعات نادرست، سرانجام با فشارهای خارجی، مسئولیت این حمله را برعهده گرفت، اما عامل این فاجعه را «خطای انسانی» اعلام کرد.
اما شبکه خبری «بیبیسی» به یک فایل صوتی دست پیدا کرد که نشان میداد از همان ساعات اولیه سرنگون شدن هواپیمای مسافربری اوکراینی، مقامهای هواپیمایی کشوری ایران در تماس با سپاه پاسداران، دریافته بودند که یک حمله موشکی انجام شده اما به دلیل مسائل امنیتی دستور داشتند چیزی نگویند.
گفتنی است که سرنشینان هواپیما علاوه بر شهروندان عمدتاً ایرانی، شامل ۵۷ کانادایی، ۱۱ اوکراینی، ۱۷ سوئدی، چهار افغان و چهار بریتانیایی میشد.