فرصتسوزی ایران در عرصه بینالملل؛ چرا ایران در کاپ ۲۹ جایی ندارد؟
اگرچه نشست سالانه سازمان ملل برای تغییرات آب و هوایی (کاپ ۲۹) از دوشنبه ۱۱ نوامبر به میزبانی باکو آغاز به کار کرده، اما ایران به جای استفاده حداکثری از ظرفیت همسایگی با آذربایجان، ترجیح داده عقب بنشیند و در این اجلاس شرکت نکند.
کنفرانس طرفین که به اختصار به آن کاپ گفته میشود، اولین بار در سال ۱۹۹۵ در برلین برگزار شد و بیست و نهمین نشست آن از دوشنبه ۱۱ نوامبر به میزبانی کشور آذربایجان و ریاست مختار بابایف درحال برگزاری است.
اجلاس کاپ هرساله با هدف محدود کردن انتشار گازهای گلخانهای و کاهش گرمای زمین برگزار میشود. افزایش دمای کره زمین تا ۱.۵ درجه سانتیگراد بحرانهای محیطزیستی فراوانی پیش آورده که باید تا جایی کاهش باید که به دوران پیش از صنعتی شدن جهان بازگردد.
نکته قابل توجه در کاپ ۲۹ غیبت ایران بود. ایران به همراه یمن و لیبی تنها کشورهایی هستند که معاهده اقلیمی پاریس را امضاء نکردهاند.
دکتر حسین آخانی از اساتید برجسته دانشگاه تهران در زمینه محیطزیست که به دعوت کشور ازبکستان برای سخنرانی در این اجلاس حضور یافته بود،. از عدم شرکت ایران در کاپ ۲۹ ابراز تأسف کرد و گفت: «ایران میتوانست از ظرفیت همسایگی حداکثر استفاده را ببرد و با اعزام تیمی بزرگ و قوی به اجلاس برای دولت پزشکیان و برنامههای کاهش تولید کربن دستاوردهای درخشانی داشته باشد، اما این فرصت هم سوخت.»
وی معتقد است مسعود پزشکیان و تیمش با حضور در این اجلاس میتوانستند برای رهایی از تحریمها و ایجاد کورسوی امید برای مردم، صدای خود را به جهان برسانند.
گفته میشود که اتاق بازرگانی ایران به دلایل نامعلوم موفق به پرداخت هزینه غرفه در این اجلاس نشده و جایگاهی هم نخواهد داشت.
اما هیئتی کوچک از اتاق بازرگانی ایران به ریاست خانم انصاری رییس سازمان محیطزیست به دعوت کشوری دیگر در کاپ ۲۹ حاضر شدهاند، هرچند هیچ برنامهای برای استفاده از ظرفیتهای بینالمللی ندارند و حضورشان بیاثر خواهد بود.