واگذاری ریاست کنفرانس آبوهوایی کاپ۲۹ به دولت آذربایجان
دکتر سلطان بن احمد الجابر، وزیر صنعت و فناوری پیشرفته امارات و رئیس کاپ۲۸، ریاست بیست ونهمین کنفرانس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل در آذربایجان را به مختار بابایف، وزیر محیط زیست و منابع طبیعی این کشور واگذار کرد.
دکتر سلطان الجابر تأکید کرد که چشمانداز آیندهنگرانه رهبری، جایگاه امارات را در جامعه بینالمللی تثبیت کرده و نقش پیشروی این کشور را در هدایت تلاشهای اقلیمی و توسعهای برای ساختن آیندهای پایدار برای بشریت و سیاره زمین تقویت کرده است.
این سخنان دکتر سلطان الجابر در شهر باکو و به مناسبت واگذاری ریاست کنفرانس آبوهوایی کاپ۲۹ به دولت آذربایجان ایراد شد.
دکتر الجابر هم پایان دوره ریاست امارات متحده عربی بر کنفرانس، که سرشار از دستاوردهای عملی و ملموس در تمامی اهداف مقابله با تغییرات اقلیمی بود، اعلام کرد.
دکتر سلطان بار دیگر از همه طرفها دعوت کرد تا در دو هفته آینده در پایتخت آذربایجان، باکو، به تکمیل دستاوردهای تاریخی کاپ۲۸ در حوزههای اقدامات اقلیمی، رشد اقتصادی و اجتماعی بپردازند.
بیست و نهمین کنفرانس اعضای کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات اقلیمی (COP۲۹) با هدف رسیدگی به چالشهای اقلیمی فزاینده، امروز دوشنبه در «باکو»، پایتخت آذربایجان آغاز به کار میکند.
رهبران سراسر جهان قرار است برای این رویداد که تا ۲۲ نوامبر ادامه دارد، در باکو گردهم آیند.
گزارشها حاکیست تمرکز اصلی کاپ۲۹ بر امور مالی خواهد بود زیرا تریلیونها دلار برای کشورها لازم است تا انتشار گازهای گلخانهای را به شدت کاهش دهند و از زندگی و معیشت مردم به ویژه در مناطق آسیبپذیرتر در برابر تأثیرات بدتر تغییرات آب و هوایی محافظت کنند.
در این کنفرانس، امارات متحده عربی مشارکت فعال خواهد داشت و این همکاری ادامهای بر تلاشهای برجسته این کشور در COP28 است که با اعلام «توافق امارات» تاریخی به اوج خود رسید.
ریاست ترویکای کنفرانسهای تغییرات اقلیمی، شامل امارات، آذربایجان و برزیل بهعنوان رؤسای COP28، COP29 و COP30، همکاری نزدیکی را برای تضمین پایداری و پیشبرد اقدامات اقلیمی رقم میزند. هدف این همکاری، تحقق محدودیت گرمایش جهانی به ۱.۵ درجه سانتیگراد، ترجمه توافق امارات به نقشه راهی پایدار و ارائه تعهدات ملی تا فوریه ۲۰۲۵ است.
«تامین مالی اقلیمی» به عنوان محور اصلی مذاکرات COP29 شناخته میشود. این دوره با عنوان «کنفرانس اقلیمی مالی» شناخته شده و هدف اصلی آن تعیین منابع مالی برای کمک به کشورهای در حال توسعه جهت مقابله با هزینههای تغییرات اقلیمی است.
این کنفرانس به دنبال توافق بر سر هدف جمعی مالی جدید است که جایگزین تعهد فعلی ۱۰۰ میلیارد دلاری خواهد شد. این تعهد تا پایان سال جاری میلادی اعتبار دارد و اولویت اصلی مذاکرات در باکو محسوب میشود.
رسیدن به این هدف، مستلزم سرمایهگذاری کلان بخش خصوصی و پذیرش منابع مالی جدید و نوآورانه است تا شکاف تامین مالی جهانی برای تغییرات اقلیمی کاهش یابد و به تحقق هدف محدودیت ۱.۵ درجه سانتیگراد کمک شود.
برنامهها و فعالیتها در COP29
کنفرانس COP29 شامل دو بخش اصلی است:
- منطقه آبی که میزبان مذاکرات رسمی و تصمیمگیریها خواهد بود.
- منطقه سبز که فضایی باز برای عموم مردم، شامل نمایشگاهها، کارگاهها و رویدادهای فرهنگی است.
جلسات رسمی در منطقه آبی تحت نظارت کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات اقلیمی برگزار میشود. برنامههای جناح آذربایجان از ۱۳ تا ۲۲ نوامبر برگزار خواهد شد و شامل موضوعاتی چون تامین مالی، انرژی، علوم، سرمایه انسانی و حملونقل است.
امارات نیز با غرفهای ملی، به معرفی دستاوردهای خود در حوزه پایداری و استراتژیهای نوآورانه برای تحقق توسعه پایدار خواهد پرداخت.
به گفته منابع سازمان ملل، بیش از ۱۰۰ تن از رهبران جهان حضور خود را در این اجلاس تایید کردهاند. با این حال، تعدادی از رهبران جهان به ویژه از کشورهای ثروتمندتر و مقامات دولتی اعلام کردهاند که به باکو سفر نخواهند کرد.
در حالی که این کشورها نمایندگانی را برای شرکت در این اجلاس سازمان ملل خواهند فرستاد اما غیبت مقامات و سران بلند پایه و مخصوصا مقامات کشورهای ثروتمند میتواند بر نتایج و تعهداتی که میتوانست در این اجلاس منعقد شود، تاثیر بگذارد و زمان برای انجام اقدامات جهت کاهش گرمایش زمین از دست برود.