اعتماد: عدم مشارکت مردم در انتخابات قدرت تندروها را تثبیت میکند
کارشناسان و تحلیلگران ایرانی معتقدند رد صلاحیت گسترده نامزدهای مخالف سیاستهای جاری در ایران و البته مشکلات عدیده اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور باعث شده رایدهندگان با صندوق رای قهر کنند و همین مسئله موجب قدرت گرفتن تندروها و «یکدست شدن» قوا شود.
روزنامه اعتماد در گزارشی در این باره نوشت پیشبینی میشود میزان مشارکت در انتخابات مجلس شورا که امروز جمعه برگزار شد، پایینتر از انتظار باشد. طبق آمارهای موجود، متوسط میزان مشارکت در ۱۳ دوره انتخابات ریاست جمهوری ۶۶ درصد و در انتخابات مجلس ۵۹ درصد بوده است.
در عین حال، یکدستسازی قوا توسط حاکمیت و تضعیف نهادهای نظارتی موجب کاهش میزان مشارکت در دو انتخابات اخیر شده است.
در انتخابات مجلس یازدهم میزان مشارکت به ۴۲ درصد رسید که ۲۰ درصد کمتر از دوره قبل بود. همچنین در انتخابات ریاست جمهوری اخیر مشارکت به ۴۹ درصد رسید که ۲۴ درصد کاهش نشان میدهد.
روزنامه اعتماد نوشت: با توجه به عدم تغییر شرایط و ادامه روند یکدستسازی، انتظار میرود میزان مشارکت در انتخابات امروز مجلس شورا در حدود ۴۲ درصد باشد. البته افزایش تعداد کاندیداها از ۷۵۰۰ به ۱۵۰۰۰ ممکن است تا حدودی بر میزان مشارکت در شهرستانها تأثیر بگذارد.
نکته قابل توجه کاهش چشمگیر میزان مشارکت در شهر تهران است که در آخرین انتخابات مجلس به ۲۶ درصد رسیده است. این روند نشان میدهد شهروندان اصلیترین مرکز جمعیتی، سیاسی و اقتصادی کشور اعتماد خود را به انتخابات از دست دادهاند.
پیشبینی میشود این روند به سایر استانها نیز سرایت کند. بنابراین ضروری است مسئولان با بازنگری در سیاستهای انتخاباتی خود زمینه مشارکت هر چه بیشتر مردم را فراهم کنند. در غیر این صورت، خطر حاشیهرانده شدن بخش اعظم جامعه وجود دارد که تبعات جبرانناپذیری را به همراه خواهد داشت.
البته آماری که روزنامه اعتماد درباره میزان مشارکت مورد انتظار (۴۲ درصد) گزارش کرده مربوط به نظرسنجی رسانههای دولتی است. مراکز افکارسنجی مستقل همچون مرکز گمان در هلند با بررسی که انجام دادهاند رقمی کمتر از ۳۵ درصد را برای مشارکت در انتخابات پیشبینی کردهاند.