پزشکیان برای رفع فیلترینگ دست به کار شد
این روزها گفته میشود که پزشکیان به عنوان یکی از نخستین اقدامات دولتش به دنبال آن است که پس از اخذ مجوزهای لازم از نهادهای بالادستی، ضمن از دستور کار خارج کردن طرح صیانت، لایحه رفع فیلترینگ را جایگزین آن کند.
اگرچه فیلترینگ در ایران نان بسیاری از افراد فعال در فضای مجازی را آجر کرد و باعث مسدودشدن آنلاینشاپها و تعطیلی کسب و کار صاحبین آنها شد، اما برای برخی دیگر که از فروش ویپیان پول درآوردند خیلی هم بد نبود و نان چربی را نصیب سفره آنها کرد.
در روزهای گذشته کاربران فعال در فضای مجازی از رییسجمهور منتخب مسعود پزشکیان درخواست کردهاند که در کنار تلاش برای رفع تحریمها و ایجاد روابط حسنه با غرب، به مسئله فیلترینگ و رفع آن نیز به عنوان یک اولویت نگاه کند تا زودتر این مسئله حل شود.
«ای کاش توییتر رفع فیلتر شود.» این توییتی است که دیروز محمدرضا جوادی یگانه، جامعهشناس آن را در ضرورت پایان دادن به معادله فیلترینگ منتشر کرده است. اظهارنظری که در امتداد یک موج خبری گسترده رسانهای و مطالبه جدی ایرانیان برای پایان دادن به فیلترینگ شبکههای اجتماعی منتشر شد.
فیلترینگ تصمیم نامبارکی بود که از سالهای ۸۸ و ۸۹ در زمان دولت اصولگرای محمود احمدینژاد با فیلتر کردن شبکههای اجتماعی مهم توییتر، فیسبوک، یوتیوب، یاهو مسنجر، جیتاک، وردپرس و بلاگر آغاز شد و در دولت اصولگرای سیزدهم با فیلترینگ گسترده شبکههای اینستاگرام، واتساپ، تیکتاک، گوگل پلی، ایکس باکس، لینکدین، کلش آف کلنز و اسکایپ به اوج رسید.
این روزها اما اخباری دست به دست میشود که پزشکیان در تلاش است تا رضایت مقامات ارشد نظام را برای رفع فیلترینگ جلب کرده و به محدودیتهای ارتباطی ایرانیان پایان دهد. پس از کسب مجوزهای لازم، قرار است پزشکیان در یکی از نخستین اقدامات دولتش لایحه را ذیل عنوان «رفع فیلترینگ» راهی بهارستان کند تا نمایندگان درخصوص آن تصمیمگیری کنند.
یکی از آسیبهای جدی فیلترینگ در حوزه اقتصاد و معیشت ایرانیان نمایان شد. بسیاری از ایرانیان که سالها برای احداث و رونق آنلاینشاپها تلاش کرده و کسب و کار مجازی خود را ساماندهی کرده بودند، پس از محدودیتهای سال ۱۴۰۱ در دولت سیزدهم، ارتباط خود با مشتریانشان را از دست داده و بیکار شدند.
طبق آمارها حدود ۸۴ درصد کاربران ایرانی از ویپیان استفاده میکنند که از این مقدار، دستِکم ۳۰درصد از آنها ماهانه تا ۱۵۰ هزار تومان برای خرید یا تمدید اشتراک VPN خود متقبل هزینه میشوند. با درنظر گرفتن تعداد کاربران اینترنت کشور، گردش مالی بازار خرید و فروش ابزارهای فیلترشکن سالانه بالغ بر ۵ هزار میلیارد تومان برآورد میشود.
مسعود پزشکیان هم در ایام مناظرهها و تبلیغات انتخاباتی یکی از محورهای اصلی دولتش را حل مساله «فیلترینگ» اعلام کرده بود. پزشکیان به آثار مخرب فیلترینگ بر کسب و کارهای ایرانیان اشاره کرده و در پستهای توییتری خود به به گرم شدن بازار فروشندگان فیلترشکن طعنه زده و نوشته بود: «تمام تلاش خود را برای اصلاح نظام ناکارآمد فیلترینگ به کار میبندم. اینترنت را باید آزاد کنیم.»
پزشکیان در ادامه تاکید کرد: «اگر انتخاب شدم جلوی فیلترینگ خواهم ایستاد و کسب و کارهای تعطیل شده را بازیابی خواهم کرد.»
باید دید اقدامات و تلاشهای مسعود پزشکیان و همراهانش در راستای رفع فیلترینگ موثر و کارساز خواهد بود یا باز هم تندروها و اصولگرایان مثل مخالفت با مسئله رفع تحریم، با برداشته شدن فیلترینگ هم مخالفت خواهند کرد.