ترامپ و هریس؛ مواضع آنها در قبال ایران، مصر و اسرائیل چیست؟
در صورتی که دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواهان در انتخابات سهشنبه آینده پیروز شود، برجستهترین تغییر ممکن در سیاست آمریکا در رابطه با خاورمیانه در پیشگرفتن سیاستی متفاوت در قبال ایران است.
براساس گزارش خبرگزاری رویترز، آنچه که کارشناسان شرکتکننده در این بحث نتیجه گرفتند و توسط دانشگاه آمریکایی در قاهره سازماندهی شد، نشان میدهد که هیچ تغییر اساسی در پروندههای سیاستگذاری آمریکا در خاورمیانه وجود ندارد.
دکتر شاون لی، استادیار علوم سیاسی در دانشگاه، به تلویزیون الحره گفت که اختلافات بین دولت بالقوه جمهوریخواه به ریاست دونالد ترامپ و دولت دموکرات به رهبری کامالا هریس جزئی خواهد بود.
وی توضیح داد: «در رابطه با موضوع فلسطین، اختلافات بین دو دولت بیشتر جنبه لفاظی خواهد داشت و محتوایی نیست، اما در مورد ایران اختلاف زیاد است، زیرا احتمال تشدید تنش با تهران در دولت ترامپ بیشتر از دولت دموکراتیک است.»
اسرائیل - ایران
شان لی گفت این احتمال وجود دارد که سیاست آمریکا در قبال لبنان و اسرائیل بدون توجه به اینکه چه کسی برنده شود، شاهد تغییر عمدهای نخواهد بود.
این نظری است که دکتر مارک دیتس، استادیار و مدیر مرکز مطالعات آمریکایی شاهزاده الولید بن طلال بن عبدالعزیز آل سعود با آن موافق است.
دیتس توضیح داد: «ایالات متحده صرف نظر از اینکه چه کسی برنده خواهد شد، رویکرد خود را در قبال خاورمیانه تغییر نخواهد داد.»
وی افزود: در میان برخی این احساس وجود دارد که ترامپ «یک فرد بسیار عملگرا» است و سیاستهای گذشته او این عملگرایی را نشان میدهد، اگرچه «عناصر ناشناخته» در مورد هریس وجود دارد.
با این حال، دیتس تاکید کرد که حمایت آمریکا از اسرائیل چه در دولت ترامپ و چه در دولت هریس ادامه خواهد داشت.
دیتس گفت که «شهروندان آمریکایی بیشتر بر مسائل داخلی متمرکزند» و گروههایی که «در واقع به مسائل خاورمیانه اهمیت میدهند در ایالتهایی مانند میشیگان هستند که تعداد زیادی از آمریکاییهای عرب را شامل میشود.
وی تاکید کرد که این ایالت ممکن است تنها ایالتی باشد که مسائل منطقهای به طور مستقیم بر رایگیری آنها تاثیر میگذارد.
مصر - آمریکا
در مورد روابط دوجانبه مصر و ایالات متحده، اینها محور اصلی بحث نبودند، اما با توجه به مشارکت مصر و آمریکا در پروندههای میانجیگری و آرامش در منطقه، روی میز گفتگو ظاهر شدند.
شان لی معتقد است که «دولت ترامپ ممکن است مصر را تحت فشار قرار دهد تا به اسرائیل اجازه دهد فلسطینیان غزه را به سمت سینا سوق دهد» اما او تأکید کرد که «این یک خط قرمز برای قاهره است».
لی اضافه کرد که دولت ترامپ «کمتر به مسائل حقوق بشر توجه دارد و احتمالاً کمتر بر عدم کمک به مصر تمرکز خواهد کرد».
در مقابل، دیتس معتقد است که دولت هریس ممکن است توجه بیشتری به مسائل حقوق بشر و حاکمیت قانون داشته باشد، که میتواند منجر به «انتقاد بیشتر از مصر» شود.
با این حال، وی تاکید کرد که «سیاستهای آمریکا در قبال مصر بدون توجه به اینکه چه کسی برنده شود، شاهد تغییر قابل توجهی نخواهد بود.»
دکتر بهجت قرنی، یکی از اساتید برجسته دانشگاه آمریکایی در قاهره، تاکید کرد که روابط مصر و ایالات متحده، استراتژیک است و تغییر رهبری در واشنگتن تأثیر قابلتوجهی نخواهد داشت.
وی گفت: روابط با آمریکا قوی است و فارغ از اینکه چه کسی در انتخابات پیروز شود، ادامه خواهد داشت.